Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řetězení poruch z blokád C a Th páteře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řetězení poruch z blokád C a Th páteře"— Transkript prezentace:

1 Řetězení poruch z blokád C a Th páteře
Doc. MUDr. Vladimír KŘÍŽ

2 Vertebrogenní potíže mohou vznikat drážděním (přetížením, degenerací, zánětem…) různých struktur páteře, nejčastěji asi tlakem či tahem za obaly páteře a intervertebrálních nervů či na nervová vlákna a to kterákoliv: rychlá dostředivá (bolest, polohocit, pohybocit a jiné kvality rychlých a topicky přesně lokalizovatelných informací pro CNS)  rychlá odstředivá (eference pro hrubou a jemnou motoriku s jejím posturálním zajištěním a s četnými rychlými zpětnými korekčními vazbami)  pomalá, zvláště pak vegetativní dostředivá (obtížněji lokalizovatelné informace pro CNS) a odstředivá (prokrvení, trofika, edémy, pocení, pilomotorika . Proto mohou být jejich příznaky tak mnohotvárné, řetězící se či vzájemně se ovlivňující.

3 Celá páteř tvoří funkční celek,
kde zjevná či skrytá porucha jedné části vyvolá řetězec dysfunkcí (a jejich projevů) na kterémkoliv úseku páteře nebo i mimo ni.

4 Z klinických zkušeností ale i z biomechaniky páteře jsou známy nejčastější kritické oblasti páteře
C-Th, LS, C-C, Th

5 LS oblast (včetně pánve)
je staticky nejvíce namáhaná oblast (přenáší největší tlaky a síly). Proto je její skelet nejrobustnější (obratle, klouby, vazy, svalové úpony, synostózy, syndezmózy). Bolest v LS oblasti je nejčastější bolestí páteře. Přesto je její dobrá funkce vázaná na funkci všech úseků páteře nad ní.

6 Th páteř Dysfunkce dynamiky Th páteře je možnou příčinou „idiopatických“ juvenilních skolióz, může způsobovat i lumbalgie, coxalgie, gonalgie, tarsalgie protože dojde k abnormálnímu zatěžování kloubů („decentrace“ navyklého zatížení kloubů) Může být tedy i zdrojem první nebo opakované bolesti při artrózách nosných kloubů DK, při osteoporóze (páteř, kyčle, patní kost, metatarzy) a to po úrazech, ve stáří a v období zrychleného růstu!

7 jsou často nebolestivé ,
Poruchy CTh přechodu jsou často nebolestivé , projevují se též jenom potížemi ve vzdálenějších oblastech: HK (přímým drážděním kořenů) Hlavy (přes C páteř a prodl.míchu, veget.systém ,cévy) Hrudníku (přes bloky Th a žeber) V L oblasti (poruchami nad touto obl.)

8 Příznaky na HK: poruchy čití: parestezie, dysestezie, hyperestezie, anestezie, dyskinestezie (v kterékoliv oblasti HK), poruchy vnímání dotyku, povrchu a váhy uchopovaných předmětů poruchy motoriky(hrubé, jemné) poruchy trofiky: otoky zevní, vnitřní (tunelové sy) poruchy prokrvení: kůže dlaní (sy. kropenaté dlaně), svalů a šlach (úponové sy.,epikondylitidy), kostí (Sudeckův sy.)

9 Příznaky na hlavě: Bolesti (v zátylí,za očima….) Poruchy vidění (akomodace…) Poruchy sluchu (tinnitus…) Závratě !!! Nauzea, zvracení (to vše s bloky CC, C či bez nich)

10 Další vzdálenější příznaky:
bolesti mezi lopatkami či na hrudníku (téměř vždy s bloky Th), bolesti v kříži (a to často bez bloků v LS oblasti), bolest při předklonu hlavy či celého trupu, paravertebrální „kontraktury“, bolesti DK (dekompenzace artróz, osteoporóz…)

11 Diagnóza blokády v CTh přechodu:
Omezení rotace v záklonu hlavy, bolesti při tomto pohybu a (nebo) nabíhání svalových hypertonů (krk,celá páteř), vyvolání tímto manévrem kteréhokoliv ze „vzdálenějších“ příznaků

12 Terapie technikami MM (nejbezpečněji trakčními) s uvolněním pasivní pohyblivosti páteře, odstraněním svalových hypertonů a bolestivých bodů, postupným vyrovnáním svalových dysbalancí, rekonstrukcí správných posturálních stereotypů a prevencí recidiv Potvrzení, že příčinou byla porucha C-Th přechodu je vymizení či ústup potíží.

13 Porucha C-Th přechodu je nejčastějším nálezem
na páteři, snadno diagnostikovatelnými technikami MM, snadno léčitelnými technikami MM, ale přesto takto postižení jsou neadekvátně léčeni (medikamenty, obstřiky, operacemi, fyzikální terapií a hlavně léčbou sekundárních projevů při ponechání primární příčiny)  jsou posíláni na četná vyšetření (CT,MRI,EEG,EMG…) a tím se jejich utrpení prodlužuje a léčba oddaluje a čerpá zbytečné náklady na zdravotní péči.

14 Prevence poruch CTh


Stáhnout ppt "Řetězení poruch z blokád C a Th páteře"

Podobné prezentace


Reklamy Google