Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Horský řetězec Dolomit patří k Alpám, největšímu masivu hor Evropy. Komplex Schlern je jakýmsi „štítem“Jižních Tyrol. Nachází se tam také nachází Seiser.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Horský řetězec Dolomit patří k Alpám, největšímu masivu hor Evropy. Komplex Schlern je jakýmsi „štítem“Jižních Tyrol. Nachází se tam také nachází Seiser."— Transkript prezentace:

1

2

3 Horský řetězec Dolomit patří k Alpám, největšímu masivu hor Evropy. Komplex Schlern je jakýmsi „štítem“Jižních Tyrol. Nachází se tam také nachází Seiser Alm, nejvýš položená náhorní pastvina Evropy. Nejvyšší horou Dolomit je Marmolada – vysoká 3342 m. Horský řetěz Dolomit sestávající z devíti horských „hřbetů“, byl v roce 2009 UNESCEM vyhlášen za „světové kulturní dědictví“.

4 Jedna pověst říká, že skřítci hor kdysi utkali Dolomity z měsíčních paprsků, protože chtěli potěšit měsíční princeznu. Ta byla nemocná touhou po své vlasti - měsíci. Skřítci chtěli tímto udržet měsíční princeznu u jejího manžela na zemi. Protože z paprsků utkané hory byly takřka průsvitně bledé (bíle zářící), říká se Dolomitům také „bledé hory“. Jedna pověst říká, že skřítci hor kdysi utkali Dolomity z měsíčních paprsků, protože chtěli potěšit měsíční princeznu. Ta byla nemocná touhou po své vlasti - měsíci. Skřítci chtěli tímto udržet měsíční princeznu u jejího manžela na zemi. Protože z paprsků utkané hory byly takřka průsvitně bledé (bíle zářící), říká se Dolomitům také „bledé hory“. Jiná sága vypráví o králi skřítků hor Laurinovi a jeho – v kámen proměněné růžové zahradě, a jeho – v kámen proměněné růžové zahradě, o královně skřítků Dolassile, jiná o čarodějkách jedné z nejvyšších hor Dolomit – hory Schlern. o královně skřítků Dolassile, jiná o čarodějkách jedné z nejvyšších hor Dolomit – hory Schlern.

5 Rosengarten Latemar mit Karersee Sellastock Langkofel mit Seiser Alm Schlern mit Seiser Alm

6 Die Vajolettürme des Rosengarten Růžová zahrada krále hor Laurina

7 Latemar a Karersee

8 Langkofel a Seiser Alm, Nejvyšší pasrvina Evropy Hochalm

9 Schlern mit Weiher Schlern, „štít“ Jižních Tyrol

10 Die Sellatürme Sellagruppe s Grödnerjoch

11 Fermeda Seceda Sass Rigais Peitlerkofel Sass Songher Geisler Spitzen

12 Geisler „Spitzen“

13 Corvara s Sass Songher

14 Secedagruppe

15 Fermedagruppe

16 Peitlerkofel

17 Sass Rigais

18 3 Zinnen Monte Cristallo Paternkofel Piz Popena Zwölferkofel Antelao Tofano Mamarole Elferkofel Monte Pelmo Seekofel Sorapisgruppe Einserkofel 3 Schusterspitzen

19 Tři Cime, typické - nejkrásnějšší skalní útvary Dolomit

20 Piz Popena, sousední vrchol od „Tří Zinn“

21 Tofano 3244m- třetí nejvyšší vrchol Dolomit

22 Monte Cristallo a Dürrensee

23 Paternkofel

24 Seekofel a Pragser Wildsee

25 Zwölferkofel, který spolu s „Osmým“, „Devátým“, „Desátým“, „jedenáctým“ a „Prvním“ (Achter, Neuner, Zehner, Elfer und Einser) vytvářejí tzv. „Sluneční hodiny“, skupinu skal - podle které na základě pohybu slunce lze určovat denní dobu.

26 Einserkofel

27 Elferkofel

28 Dreischusterspitzen

29 Sorapisgruppe s Misurinasee

30 Marmolada 3343m, nejvyšší hora Dolomit

31 Marmarole

32 Antelao 3264m, druhá nejvyšší hora Dolomit

33 Monte Pelmo

34 Monte Schiara Sass de Mur Pale di San Martino Monte Civetta Monte Cimerlo Cimon della Pala

35 Pale di San Martino

36 Monte Civetta

37 D Monte Cimerlo

38 Cimon della Pala

39 Der Monte Schiara

40 Sass de Mur


Stáhnout ppt "Horský řetězec Dolomit patří k Alpám, největšímu masivu hor Evropy. Komplex Schlern je jakýmsi „štítem“Jižních Tyrol. Nachází se tam také nachází Seiser."

Podobné prezentace


Reklamy Google