Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
nejen příjemná sladkost
Med nejen příjemná sladkost
2
Med a včely Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice) Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují ve svém trávicím traktu, ukládají a nechávají zrát v plástech
3
Med a včely Pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava, pokud jim ho vezmeme, musíme je dokrmovat cukrem
11
Složení medu velmi závisí na původu, druhu a kvalitě medu
fruktóza (30-38%) glukóza (26-33%) sacharóza (1-10%) vyšší cukry (1-10%) voda (17-20%) bílkoviny (0,1-0,5%)
12
Složení medu vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
enzymy (0,1-0,6%) glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza vonné látky barviva karoten, flavony pylová zrnka
13
Složení medu vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra,
různé minerální látky vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, volné organické kyseliny (0,1-0,5%) pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová aj. aminokyseliny (0,1-0,5%) hydroxymethylfurfural (HMF)
14
Hydroxymethylfurfural
Toxický pro včely Údajně je karcinogenní (nepotvrzeno) Jeho hladina vypovídá o znehodnocení medu, případně o jeho stáří maximálně 40 mg/kg čerstvý med 1-5 mg/kg K nadměrnému zvýšení této látky dochází v okamžiku, kdy je med vystaven teplotám nad 50°C
15
Hydroxymethylfurfural
Vzorec C6H6O3 Vzniká dehydratací fruktózy
17
Mateří kašička Výměšek hltanových žláz mladých včel starajících se o vyvíjející se matky Mimořádně bohatá na vitamíny, bílkoviny a aminokyseliny Speciální koncentrát živin, který královně umožňuje žít déle než pět let, ačkoli dělnice se dožívají pouze 2-4 měsíců, a snést během 24 hodin v období kladení vajíček
18
Mateří kašička Obsahuje celý komplex vitamínů B, hlavně B5 (kys. pantothenová) a B6 Různé minerální látky, vitamíny A, C, D a E, enzymy, 18 různých aminokyselin a látky zabraňující rozmnožování bakterií a virů Je jediným přírodním zdrojem čistého cholinacetátu
19
Mateří kašička Jde o silnou látku, jejíž přesné účinky na lidský organismus nejsou doposud ještě přesně známy Osvědčuje se v boji proti astmatu, jaterním onemocněním, zlomeninám kostí a kožním chorobám Celkově osvěžuje organismus a posiluje imunitní systém
20
Propolis Tmel ryze rostlinného původu, který včely vyrábějí z lepkavé hmoty nacházející se na pupenech stromů Včely jej používají k desinfekci, výztuhám a utěsnění úlu Velice aromatická směs asi 150 látek Výrazné desinfekční a hojivé účinky Účinný při různých onemocněních kůže bakteriálního či virového původu
21
(Ne)kvalita medu Znečištění léčivy a zárodky nemocí Mor včelího plodu
u nás se nesmí léčit, včelstvo se spálí v USA a Číně se používají antibiotika => dostanou se do medu a poté na náš trh Varroáza v Česku nejšetrnější metody léčení, zanechávající nejméně reziduí v medu a vosku
22
(Ne)kvalita medu Nešetrná úprava (u velkovýrobců)
Filtrování pylových zrn Přidávání škrobových náhražek Zahřívání nad 50°C Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů, takový med je již pro naše tělo nestravitelný => je bezcenný
23
(Ne)kvalita medu Nejkvalitnější je dobře vyzrálý med s obsahem vody pod 18%, který již nebyl dále upravovaný Nejlepší med proto dostanete přímo od včelaře, pokud má ve svém "provozu" lidské hygienické podmínky a nevytáčí med ve "slepičárně"
24
Krystalizace medu Není na závadu Zpravidla je znakem pravosti medu
Podporuje ji převaha glukózy, které je více v medu květovém Med řepkový zkrystalizuje asi za týden, naopak med akátový i déle než za rok Pastovaný med nezkrystalizuje nikdy
25
Druhy medu Rozlišují se 2 základní druhy – květový a medovicový
rozlišují se podle měrné vodivosti (EU) Květové medy se dále dělí podle konkrétních rostlin, ze kterých pochází snůška – řepkový, akátový, lipový, jetelový, vřesový…
26
Druhy medu Květový med přírodní koncentrát nektarů z květů rostlin, v převážné většině léčivých snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů obsahuje pylová zrna, rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky velice ceněn v lidovém léčitelství
27
Druhy medu Medovicový med z medovice produkované mšicemi
je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin v porovnání s květovými medy obsahuje více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků u zákazníků je velmi oblíbený, proto je také dražší
28
Druhy medu Pastovaný med zachovány všechny hodnotné látky
je měkký, snadno se roztírá a přitom, na rozdíl od tekutého medu, při nabírání nekape a nestéká krémovité konzistence je dosaženo tím, že se zabrání tvorbě velkých navzájem spojených krystalů medu; krystalky jsou jemné, nespojené
31
Léčivé účinky Sklenice medu je jako půl lékárničky
Posiluje naši imunitu Je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik Zlepšuje krvetvorbu a paměť Je protizánětlivý a regeneruje kůži => používá se na zábaly Účinná prevence nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy…
32
Léčivé účinky Zlepšuje funkci vnitřních orgánů
Prevence tzv. civilizačních chorob Prevence některých druhů rakoviny Upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce Mírní nervovou vyčerpanost a léčí nespavost Léčí záněty žlučníku a regeneruje játra
33
Med v kosmetice Pro své hydratační a regenerační účinky získal med velkou oblibu také v kosmetice Vyrábějí se z něj pleťové krémy, pomády na rty, šampóny a kondicionéry na vlasy, sprchové gely a mýdla, pleťové masky atd.
34
Zpracoval Václav Janda ze 3.C s výraznou pomocí zdrojů z internetu
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.