Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čtverzubec – Tetraodon leiurus Nejproslavenější jedovatá ryba

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čtverzubec – Tetraodon leiurus Nejproslavenější jedovatá ryba"— Transkript prezentace:

1 Čtverzubec – Tetraodon leiurus Nejproslavenější jedovatá ryba
Lucie Babková 2. ART, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice

2 Patří do čeledi čtverzubcovitých, kam se řadí mnoho ryb mořských i sladkovodních. Tato čeleď je druhově velice bohatá a její zástupci obývají tropická moře. V moři žije většina z asi 60 druhů čeledi, několik druhů obývá vody brakické. Pouze málo druhů je sladko-vodních a v tomto prostředí trvale žije a rozmnožuje se. Asi 25 druhů se vyskytuje po celém světě mezi 45° severní a 45° jižní šířky.

3 Pro zástupce této čeledi je typická schopnost napum-povat do střeva v případě ohrožení vodu nebo i vzduch. Tím zvětší objem svého těla a zároveň se vztyčí ukryté kožní ostny. Ke zvětšení objemu těla mu napomáhá hlavně žaludek. Má speciální anatomickou stavbu – obsahuje roztaži-telný výběžek, který se táhne daleko pod kůži břicha, která je volná. Některé druhy čtverzubců mají kůži lysou, jiné mají jen velice drobné ostny.

4 Živí se převážně plži, škeblemi nebo ukusování korálů
Živí se převážně plži, škeblemi nebo ukusování korálů. Pro rozlamování schránek těchto živočichů jim slouží zvláštní anatomická stavba tlamky a čelistí. Došlo u nich totiž ke splynutí holých zubů, které vytvářejí souvislý zubní lem, který může připomínat zobák. U některých druhů jsou čelisti rozděleny příčnou rýhou, takže to vypadá jako by jim z tlamky vykukovaly čtyři zuby - odtud pochází jejich název. Mají zavalitý tvar těla a malé ploutve. Pohybují se hlavně za pomoci ploutví prsních a ploutví řitní a hřbetní. Ploutev řitní i hřbetní jsou posunuty směrem ke konci těla. Nemají břišní ploutve. V případě úleku používají ocasní ploutve, jinak je tato ploutev používána jen jako kormidlo.

5 Druh Tetraodon leiurus dosahuje velikosti 10-12 cm
Druh Tetraodon leiurus dosahuje velikosti 10-12 cm. Samičky jsou větší než samečci. Rybky žijí většinou při dnu. Mají charakteristicky pomalé plavání. Jsou na nich ná-padné červené vystouplé oči, které se mohou pohybovat nezávisle na sobě. Jejich základní barvou je šedozelená s tmavými skvrnami po celém těle. Výjimkou je břicho, které má bělavou barvu.

6 Maso těchto ryb je většinou jedovaté, jed charakteristic-ký pro tuto čeleď se nazývá tetrodotoxin.
V Japonsku jsou tyto ryby pod názvem fugu vyhledávány gurmány. Jedovaté jsou i jikry a vnitřnosti. Tetrodotoxin patří do skupiny nejprudších jedů. Nevyrábí se v těle ryby, ale dostává se do něj prostřednictvím bakterií, které žijí v parazitickém nebo symbiotickém vztahu se svým hostitelem. Bakterie se vyskytují na řasách, které jsou přirozenou potravou ryb, a tak se dostávají do jejich trávicího traktu. Jejím zdrojem jsou usazeniny na mořském dně.

7 Vysoká jedovatost ryby neodrazuje japonské labužníky, kteří oceňují zvláštní chuť způsobenou minimálním množstvím jedu v pokrmu. Připravovat tuto rybu mohou pouze licencovaní kuchaři, takže pokrmy podávané v restauracích jsou bezpečné. Každoročně nicméně zahyne několik lidí na otravu z neodborně připravené ryby, nebo podcenění množství jedu ve vysoce jedovatých orgánech. Jed se vyskytuje se především v játrech, pohlavních orgánech a kůži. Až na výjimky toxin není přítomen ve svalovině.

8 Fugu je vyhlášená pochoutka východní Asie
Fugu je vyhlášená pochoutka východní Asie. V Japonsku se nesmí podávat na stůl od roku Důvodem je množství otrav labužníků, kteří toto gurmánské potěšení ochutnali od nezkušeného kuchaře. Ryba fugu obsahuje značné množství neurotoxinu - tetradotoxinu Smrtelná dávka je jen jedna miliardtina gramu. Je 1200krát silnější než kyanid draselný.

9 Obsah toxinu závisí nejen na potravě ryb, ale i na fázi reprodukčního cyklu. Nejkvalitnější maso pochází z ryb ulovených v chladných měsících roku. Ulovené ryby jsou po velmi pečlivém odstranění pohlavních a zažívacích orgánů a kůže nakládány do vody, aby došlo k vyloučení případných zbytků toxinu. Přestože ji mohou připravovat pouze speciálně vyškolené osoby a pouze ve speciálně schválených zařízeních, dojde každoročně k několika desítkám otrav. Mortalita při intoxikacích touto rybou dosahuje 60 %

10 Tetrodotoxin blokuje sodíkovou pumpu a brání tak šíření nervových impulsů. Dochází ke změnám elektrického potenciálu na membránách a přebytku sodíkových a nedostatku draslíkových iontů. Tetrodotoxin působí postupné ochrnutí svalstva. Oběť otravy se udusí při plném vědomí. Není doposud znám protijed. Léčba otravy spočívá v umělém dýchání přístrojem, dokud nepominou účinky jedu. Jed je vytvářen bakteriemi Pseudomonas, které kolonizují trávicí soustavu ryby. Ryba obsahuje smrtelnou dávku pro cca 30 lidí.

11 Nástup příznaků se projevuje již asi za 5 – 45 minut po konzumaci a je spojen s nevolností, zvracením, průjmy a následují závratě, brnění rtů, znecitlivění končetin, poruchy dýchání. Blokáda vazomotorických nervů společně s paralýzou hladké svaloviny cév se projevuje hypotenzí. Smrt nastává v důsledku paralýzy dýchacích svalů.

12 Fugu se pravděpodobně na japonské trhy vrátí
Fugu se pravděpodobně na japonské trhy vrátí. Japonští biologové vyvinuli způsob chovu čtverzubců, kdy drží ryby v sítích bezpečně vzdálené od usazenin dna s toxickou bakterií. Tisíce pokusně odchovaných čtverzubců byly prověřeny na přítomnost tetrodotoxinu a všechny zkoušky vyšly negativní.


Stáhnout ppt "Čtverzubec – Tetraodon leiurus Nejproslavenější jedovatá ryba"

Podobné prezentace


Reklamy Google