Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_08 Název DUMu: Tuky Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: druhý Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:
2
Tuky Charakteristika tuků Rozdělení tuků Rostlinné tuky Živočišné tuky
Umělé tuky
3
Charakteristika tuků jsou lehčí než voda ve vodě jsou nerozpustné
nevypařují se silným zahříváním se rozkládají všechny časem žluknou (kazí se) snadno pohlcují pachy a vůně
4
Rozdělení tuků podle původu
rostlinné tuky – oleje a tuhé tuky živočišné tuky – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk uměle vyrobené tuky
5
Rostlinné oleje získávají se lisováním a následnou rafinací z tukových částí rostlin – plodů, jader, semen značkové oleje – s názvem rostliny, ze které pocházejí, kvalitní stolní oleje – směsi různých druhů olejů vlastnosti: kapalné, čirý vzhled příjemná neutrální vůně a chuť obr.4
6
Rostlinné oleje olivový olej sójový olej obr.1 obr.2
7
podzemnicový (arašídový) olej
Rostlinné oleje slunečnicový olej podzemnicový (arašídový) olej obr.5 obr.7 obr.6
8
Rostlinné oleje řepkový olej klíčkový olej makový olej lněný olej
bavlníkový olej obr.10 obr.8 obr.9 obr.11
9
Rostlinné tuhé tuky kakaové máslo
používá se při výrobě čokolády, čokoládových bonbónům, kosmetice a lékařství palmový a palmojádrový tuk používají se při výrobě margarínů obr.12 obr.13
10
Živočišné tuky máslo - vyrábí se stloukáním smetany
sádlo – vyrábí se škvařením tukové tkáně prasat obr.15 obr.14 obr.16
11
Živočišné tuky lůj – vytavuje se z tukové tkáně skotu, používá se k výrobě margarínu rybí olej – získává se z těl mořských ryb, je zdrojem vitamínu D, pro cukrářskou výrobu není vhodný
12
Uměle vyrobené tuky jsou tuky, které byly vyrobeny úpravou rostlinných a živočišných tuků, a tím získaly odlišné vlastnosti patří sem 100% ztužený pokrmový tuk, margaríny, tekutý pekařský tuk obr.17 obr. 6
13
Uměle vyrobené tuky ztužený pokrmový tuk
je bez vody, má neutrální chuť a vůni, proto se používá k ředění kakaové polevy a čokolády, k výrobě tukových polev a ke smažení, dobře se šlehá (Omega, Lukana, Kosmos) margarín připomíná máslo, má však delší trvanlivost, lépe se roztírá (Hera, Flora, Rama, Perla, Stella) obr.18
14
Zdroj materiálů: Literatura:
BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Lamiales_-_Olea_europaea_1.jpg/120px-Lamiales_-_Olea_europaea_1.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Soja.jpg/258px-Soja.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Sunflower_head_snack.jpg/220px-Sunflower_head_snack.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Sunflowers.jpg/258px-Sunflowers.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Sunflower_head_snack.jpg/220px-Sunflower_head_snack.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Sonnenblumenkerne_sunflower_seeds.jpg/220px-Sonnenblumenkerne_sunflower_seeds.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Peanuts.jpg/82px-Peanuts.jpg obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Brassica_napus_2.jpg/74px-Brassica_napus_2.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Canola.jpg/120px-Canola.jpg
15
Zdroj materiálů: obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Papaver_open_zaadkleppen.jpg/110px-Papaver_open_zaadkleppen.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg/258px-Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Cocoa_butter_p JPG/220px-Cocoa_butter_p JPG obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Elaeis_guineensis_MS_3467.jpg/220px-Elaeis_guineensis_MS_3467.jpg obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Butter_and_knife.jpg/120px-Butter_and_knife.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Tourtiere_Lard.jpg/220px-Tourtiere_Lard.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/%C5%A0kva%C5%99en%C3%A9_s%C3%A1dlo_2.JPG/220px-%C5%A0kva%C5%99en%C3%A9_s%C3%A1dlo_2.JPG obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Rama_6.JPG obr.17http:// obr.18http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/500_vitality_new.jpg/120px-500_vitality_new.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.