Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Karboxylové kyseliny PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
2
Karboxylové kyseliny Jsou organické kyseliny, které obsahují ve své molekule karboxylovou skupinu – COOH
3
Nejznámější karboxylové kyseliny
Kyselina mravenčí HCOOH Výskyt: mravenčí jed, kopřiva Využití: dezinfekční a konzervační účinek Kyselina octová CH3COOH Vlastnosti: štiplavě páchnoucí látka leptající pokožku Využití: 8% roztok je ocet – ochucovadlo, konzervace potravin, výroba barviv, plastů
4
Kyselina šťavelová – v rostlině ,,šťovík“
Kyselina citrónová – v citronech Kyselina vinná – ve víně Kyselina mléčná – v kyselém mléce, kysaném zelí Kyselina askorbová – vitamín C
5
Karboxylové kyseliny vázané v tucích
Kyselina palmitová C15H31COOH Kyselina stearová C17H35COOH Kyselina olejová C17H33COOH Aminokyseliny Vyskytují se ve všech živých organismech, obsahují charakteristickou aminoskupinu – NH2 Př. Kyselina aminooctová NH2CH2COOH
6
Nukleové kyseliny nacházejí se v buněčných jádrech organismů Zástupci:
RNK - ribonukleová kyselina - vytváří vláknité molekuly Význam : usměrňuje tvorbu bílkovin
7
DNK - deoxyribonukleová
kyselin má dvoušroubovicovou strukturu Význam: kóduje genetickou informaci a přenáší ji z rodičů na děti - ve všech buňkách daného organismu je stejná - při pohlavním rozmnožování se DNA přenáší z rodičů na děti pohlavními buňkami
8
Zdroje
9
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025
Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.