Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele  chová obdobně jako biologický virus  Viry jsou jen jedním z druhů tzv. Malwaru ( malicious“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele  chová obdobně jako biologický virus  Viry jsou jen jedním z druhů tzv. Malwaru ( malicious“"— Transkript prezentace:

1

2  program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele  chová obdobně jako biologický virus  Viry jsou jen jedním z druhů tzv. Malwaru ( malicious“ (zákeřný) a „software,) zákeřného softwaru.  některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory na disku), mnoho jiných virů je relativně neškodných popřípadě pouze obtěžujících, někdy se spouší k nějakému datu

3  Viry se na rozdíl od červů samy šířit nemohou  Virus se mezi dvěma počítači může přenést jedině tím, že někdo přenese celého hostitele, např. nějaký uživatel (obvykle neúmyslně) přenese soubor na flashce či CD-ROM nebo ho pošle prostřednictvím počítačové sítě.  Trojský kůň je program, který navenek navozuje dojem užitečnosti (např. Přehrává hudbu, zobrazuje předpověď počasí), ale přitom v pozadí dělá ještě i něco nekalého -

4  Zač.80. let 20 století  První skutečný vir až v roce 1986 bratři Basid a Amjad Farooq Alvi, pojmenovali jej Brain (mozek).

5  Propuštění programátoři se mstí firmě  Mladí programátoři – vyzkoušet své schopnosti – nedomyslí důsledky  Programátoři firem na antiviry, aby zvýšili jejich prodej

6  ČERNOBYL - vytvořen 1998 Virus CIH, někdy označován jako Černobyl, napadá soubory s příponou.exe. Nejčastější varianta se aktivuje 26. dubna v den výročí katastrofy jaderné elektrárny. Snaží se v paměti přepsat pro provoz počítače nezbytné údaje.  ILOVEYOU - květen 2000 Jde o červa, který se šíří jako příloha elektronické pošty a uživatelé počítače je musí spustit, aby se mohl šířit dál a škodit. Zpráva nadepsaná jako milostný dopis se šířila světem jako lavina a způsobila miliardové škody.  Spíše mezi kuriozity patří virus Susenka, který se projevoval hláškou "Dej mi susenku," na níž uživatel musel jako odpověď napsat na klávesnici "Susenka," aby mohl pokračovat v práci.  http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/nebezpecny-pocitacovy-vir-desi-cechy- vyzyva-k-zaplaceni-pokuty.html http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/nebezpecny-pocitacovy-vir-desi-cechy- vyzyva-k-zaplaceni-pokuty.html

7  České:  AVG (Grisoft)  Avast (Alwil)  Slovenské:  NOD32 (Eset)  Zahraniční:  McAfee  Norton Antivirus (Symantec)  Kaspersky Antivirus (Kaspersky Lab)

8  počítačoví specialisté či programátoři s detailními znalostmi fungování systému, dokážou ho výborně používat, ale především si ho i upravit podle svých potřeb  V masmédiích se tento termín používá pro počítačové zločince a narušitele počítačových sítí, kteří se ale správně označují termínem cracker  „hacker“ se stalo hanlivým pojmem až v 80. letech kvůli lidem jako Kevin Mitnick a jejich pochybným internetovým aktivitám za účelem vlastního obohacení.

9  White hat (Bílý klobouk) - Etický hacker  Black hat (Černý klobouk) - Cracker  Gray hat (Šedý klobouk) – jejich kombinace např.nabídnout za úplatu, že to opraví  Začátečník ("n00b")"  Blue Hat (Modrý klobouk) - nechá se najímat pro ladění a testování systému před jeho uvedením na trh.

10  Kevina Mitnicka (Mafiaboy) 15 let  začal s prvními útoky již v neuvěřitelných 9 letech.  začal s hrami a jejich stahováním. Pak ale chtěl vyzkoušet chatování, a tak od her úplně upustil. Nejvíce času trávil na seznamkách chatováním s ženami a tvářil se samozřejmě jako dospělý. A tehdy přišel první impuls, který z něj posléze udělal hackera. Začal totiž používat trochu ostřejší výrazy a byl následně správcem několikrát z místnosti vyhozen. To ho strašně pobouřilo a jediné, co chtěl, bylo, aby mohl taky lidi z místnosti vyhazovat. Viděl v tom totiž něco, co by jej činilo mocným.  První velký kousek přišel v roce 1999, kdy v Oregonu vyřadil z provozu server, který sloužil místní škole k zajištění připojení k internetu.  Pokusil se shodit jeden z nejstabilnějších serverů, a sice Yahoo!  MafiaBoy byl obžalován za 64 přestupků, z toho 10 z nich bylo za odstavení serverů a 54 bylo za průnik do univerzitních počítačových sítí.

11  Hráč na píšťalku John T. Draper, lépe známý pod pseudonymem Captain Crunch, je jedním z nejznámějších hackerů a phreakerů 60. a 70. let minulého století.  Za svou popularitu vděčí hračce-píštalce, která byla jako reklamní akce přiložena v každém balení cornflaků Cap’n Crunch. Přišel na to, že přelepením určitých dírek na píšťalce může dosáhnout frekvenčního tónu o hodnotě přesně 2600 Hz. Tuto frekvenci používala společnost AT&T k propojení meziměstských hovorů a to tak, že tón dával znamení ústředně, že meziměstská linka je připravena k propojení. Když Draper zapískal tento tón do telefonního sluchátka, byl schopen ovlivňovat průběh telefonátů.


Stáhnout ppt " program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele  chová obdobně jako biologický virus  Viry jsou jen jedním z druhů tzv. Malwaru ( malicious“"

Podobné prezentace


Reklamy Google