Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

těžební jámy a propadliny „dílo člověka i přírody“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "těžební jámy a propadliny „dílo člověka i přírody“"— Transkript prezentace:

1 těžební jámy a propadliny „dílo člověka i přírody“
DÍRY V POVRCHU SVĚTA těžební jámy a propadliny „dílo člověka i přírody“

2 1.

3 Highway to hell AC/DC 1. Living easy, loving free
Season ticket on a one-way ride Asking nothing, leave me be Taking everything in my stride Don't need reason, don't need rhyme Ain't nothing I would rather do Going down, party time My friends are gonna be there too Ref: I'm on the highway to hell On the highway to hell Highway to hell 2. No stop signs, speed limit Nobody's gonna slow me down Like a wheel, gonna spin it Nobody's gonna mess me round Hey Satan, payed my dues Playing in a rocking band Hey Momma, look at me I'm on my way to the promised land (Don't stop me) On the highway to - hell And I'm going down, all the way down 1. Žiju lehce, miluju volně Sezonní jízdenka na jednosměrnou cestu Nechci nic, nech mě být Beru všechno za pochodu Nepotřebuju důvod, nepotřebuju rým Není nic co bych dělal raději Jdu dolů, je čas na párty Mí přátelé tam budou taky Ref: Jsem na dálnici do pekla Na dálnici do pekla Dálnice do pekla 2. Znamení nekončí, rychlostní limit Není nikdo kdo by mne zastavil Jako kolo, které se točí Není nikdo kdo by zmátl má kola Hej Satane, dluhy jsou splaceny Hraju v rockové kapele Hej mami, sleduj mne Jsem na mé cestě do zaslíbené země (Nezastavíš mne) Dálnice do - pekla A padám, celou cestu padám

4 Darvaza brána do pekla

5 Má průměr asi sto metrů a víc jak dvacet metrů hloubky.
Uprostřed pouště Karakum (Turkménie), v blízkosti osady Darvaza, vznikl kráter. Má průměr asi sto metrů a víc jak dvacet metrů hloubky. Říkají mu „Brána do pekla".

6 Uvnitř je oheň, který tu hoří už desítky let, oheň, který vypadá nekonečně.

7 Vyhledávaní ložisek začalo v 50. letech 20. století.
Darvaza není dílem přírody, ale je výsledkem nešťastného sovětského geologického průzkumu. Vyhledávaní ložisek začalo v 50. letech 20. století.

8 V roce 1971 vrtná sonda vyvolala kolaps podzemních dutin, nastal únik obrovského množství plynu, který vytvořil otvor.

9 Geologové se rozhodli plyn zapálit,
aby jej zlikvidovali.

10 Sověti hrubě podcenili rozměry dutiny: plyn, který měl být vypálený v průběhu několika týdnů, ve skutečnosti stále hoří - bez přerušení od roku 1971!

11 Není známo, na jak dlouho „Brána do pekla“ bude mít zásoby plynu
Není známo, na jak dlouho „Brána do pekla“ bude mít zásoby plynu. I když se Darvaza nachází na těžce přístupném území, mnoho lidí se tu shromažďuje a sleduje tento fascinující jev.

12 Intenzivní teplo, vycházející z kráteru, umožňuje přístup k jeho okraji jen na pár minut.

13 Noční šou je Dantovská: oheň hoří v celé své velkoleposti a připomíná hořící sopečný kráter.

14

15 Největší diamantový důl na světě
2. Největší diamantový důl na světě

16 Diamantový důl se nachází u města Mirnyj.
Rusko, východní Sibiř. Je 525 m hluboký a jeho průměr je 1,2 km.

17 Nákladní auto Belaz patří rozměry mezi největší na světě: délka: 13,36 m šířka: 7,78 m výška: 6,65 m
Na dalším snímku je označený šipkou.

18

19

20 Vzdušný prostor nad dolem je uzavřený, protože došlo k několika tragickým neštěstím, kdy byly vrtulníky "vcucnuté" větrnými víry, které proudí směrem ke dnu této obrovské díry.

21

22

23 Pohled z družice

24 3.

25 Velká jáma Kimberley - Jižní Afrika.
foto khulsey.com Velká jáma Kimberley - Jižní Afrika. Jde zřejmě o největší ručně vykopanou jámou na světě. Tento 1097 metrů hluboký důl poskytl přes 3 tuny diamantů před tím, než byl v roce 1914 uzavřen. Množství zeminy, odvezené dělníky, je odhadováno na 22,5 milionů tun.

26 4.

27 Slavná jáma - přehrada Monticello.
foto epod.usra.edu Slavná jáma - přehrada Monticello. Slavná jáma je používána jako přehrada, je naplněna k hranici své kapacity a potřebuje být zčásti vypuštěna. Patří k přehradě Monticello v Kalifornii a je největší přehradou na světě. Její maximální průtok je krychlových stop vody za sekundu. Jámu můžeme vidět v levé horní části fotografie. Pokud byste z nějakého důvodu skočili dovnitř, vaše poněkud navlhlé tělo by mělo být vymrštěno někde v dolní části přehrady (po proudu).

28 5.

29 Důl Bingham canyon, Utah.
foto wikipedia.org Důl Bingham canyon, Utah. Toto je pravděpodobně největší, člověkem vytvořená jáma na světě. Těžba započala v roce 1863 a dodnes pokračuje, velikost prohlubně se neustále zvětšuje. Její současné rozměry jsou: hloubka - 3/4 míle, šířka - 2,5 míle.

30 6.

31 Velká modrá jáma, Belize.
foto ambergriscaye.com Velká modrá jáma, Belize. Leží 60 mil daleko od pevniny Belize a je úžasným "geografickým fenoménem" známým jako modrá jáma. Existuje větší počet modrých jam, které jsou různě rozmístěné po světě, ale žádná není tak ohromující, jako tato. Povrchová hladina, s téměř dokonale kruhovitým tvarem, je 1/4 míle široká, uprostřed hloubka dosahuje 145 metrů. Jáma je samozřejmě velice oblíbena a využívána potápěči.

32 7.

33 Úžasný pohled je také na okolní zamrzlé vodní plochy.
foto diavik.ca Důl Diavik, Kanada. Tento neuvěřitelný důl můžete najít 300 km severovýchodně od Yellowknife v Kanadě. Důl je obrovský a nachází se v tak odlehlé oblasti, že má dokonce své vlastní letiště s dostatečně velkou ranvejí, aby na ní mohla přistávat letadla typu Boeing 737. Úžasný pohled je také na okolní zamrzlé vodní plochy.

34 8.

35 Jáma pohltila více než 10 domů a zabila nejméně 3 lidi.
foto ordena.com Sinkhole, Guatemala. Propadliště vzniklo nadměrným vsakováním vody (obvykle dešťové nebo odpadních vod) do země a důsledkem toho se půda propadla do hloubky. Toto jsou fotky propadliště, které vzniklo na počátku letošního roku v Guatemale. Jáma pohltila více než 10 domů a zabila nejméně 3 lidi. Úředníci obvinili stvůru, žijící v jámě, že narušila odpadní potrubí.

36 9.

37 Blue Hole v Egyptě. Dahab je celosvětově znám jako vhodné místo pro windsurfing. Místní větry jsou stálé a dále od břehu díky nim vznikají také větší vlny. Populární je také šnorchlování, zejména v nedaleké lokaci tzv. Modré díře („Blue Hole“).

38 10.

39

40 NEUVEDEN, Neuveden. infinity. elfkam. net [online]. [cit. 30. 3. 2013]
NEUVEDEN, Neuveden. infinity.elfkam.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. nd01.jxs.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. img.cz.prg.cmestatic.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. i.lidovky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. i.lidovky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. i.dnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. img.blesk.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. i.dnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. blog.buchtic.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "těžební jámy a propadliny „dílo člověka i přírody“"

Podobné prezentace


Reklamy Google