Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;"— Transkript prezentace:

1 1 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401; tel.: 469 667 445; www.skola-rosice.net Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2527 Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu:Bylo nás pět 3– příběhy Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 13, (III/2, sada F) Autor materiálu:Lada Němcová Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, Český jazyk, 6., 7. Klíčová slova: Karel Poláček, Petr, Eduard, Čeněk, Josef, Antonín, Rampepurda, Eva Svobodová Anotace: DUM, žáci si zopakují informace o hlavních hrdinech knihy a jejich příběhy. Materiál byl vytvořen (datum, období): 15.-17.10.2012 Ověření ve výuce:Datum: 22.11.2012Třída: 6.Ověřil/a: Němcová Lada Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 2 Bylo nás pět 3 – příběhy Literatura pro 6.-7.ročník

3 3 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Příběhy chlapců 1 Chlapci v knize Bylo nás pět zažívají rozličné situace, mnohdy úsměvné, jindy vážné. Vždy se na nich aktivně podílejí. Vymýšlejí je, uvádějí je v život a nemohou se vyhnout ani následkům. Jejich příhody zachycuje první část knihy. Dopište správné odpovědi 1. P etr Bajza chodil každé ráno do školy okolo domu, kde bydlel jeho kamarád Antonín Bejval. Dlouho se bál předmětu, který zde byl přidělán. Co to bylo za předmět a proč se ho Petr bál?

4 4 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 2. K do to byl pan Fajst? Proč se u mládeže netěšil žádné úctě? 3. N a podzim začínaly vždy drobné války mezi naší pěticí a tzv. H____________. Kde se tyto války odehrávaly? 4. J ak skončilo podzimní válečné střetnutí, na které chlapce doprovázela i skupinka dívek, která měla za úkol hlídat vozík s buchtami? 5. C o chlapci provedli s krabicemi, které ukradl Petr Bajza svému strýci v obchodě? 6. K terý chlapec chodí pravidelně ke zpovědi a je ministrantem?

5 5 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 7. J akým způsobem si chlapci „přivydělávali“? 8. C o označují Kalhoty a Klobouky? 9. J aká nepříjemná událost se stala při koupání u Klobouku? 10. C hlapci o prázdninách plánovali společnou cestu do: a) Portugalska b) Ameriky c) Itálie 11. J ak dopadlo získávání divokých vos? 12. C o provedl Petr Bajza s dopisem, který napsal cukrář Svoboda jeho otci? Co tím způsobil?

6 6 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Řešení: 1. D řevěná koňská hlava, Petr si dlouho myslel, že na něj žaluje a ušklíbá se na něj 2. Ú ředník v důchodu, kontroloval dětem uši, dělal jim ostudu, chodil na ně žalovat,… 3. H abrováci, bojovalo se na vrchu Budíně (les) 4. K onec byl pro naši partu neslavný, byli zákeřně přepadeni, zmláceni, buchty jim byly ukradeny 5. Z krabic byla postavena vesnice, která byla následně podpálena (vypukl požár) 6. Č eněk Jirsák 7. Ž ebrotou při procesí

7 7 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 8. M ísta, kam se chlapci chodí koupat (rybníky) 9. J eden z chlapců, který neuměl plavat, se začal topit – nakonec byl zachráněn 10. C ) Itálie 11. N eslavně. Chlapci je chtěli vykouřit, místo toho si odnesli mnoho bodnutí 12. P etr opravil pravopisné chyby. Od té doby cukrář Svoboda nenakupuje u Bajzů v obchodě

8 8 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Použité zdroje Zdroje tištěné: POLÁČEK, Karel. Bylo nás pět. 11. vydání. Praha: Československý spisovatel, 1973. ISBN 22- 010-73. Zdroje elektronické:


Stáhnout ppt "1 Autorem materiálu a vech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;"

Podobné prezentace


Reklamy Google