Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Isolace enzymů
2
Proč isolovat enzymy? Pro detailní studium je zapotření enzym získat v čistém stavu Získáme preparát s definovanou specifickou aktivitou Odstranění nežádoucích doprovodných složek (např. proteasy degradace cílových enzymů; enzymové inhibitory snížení aktivity cílových enzymů) V řadě aplikací je nutno používat vysoce přečištěné enzymové preparáty (např. medicina urokinasa, streptokinasa ...)
3
Zdroje enzymů Mikroorganismy, živočišné tkáně, rostlinná pletiva, tělní tekutiny Selekce optimálních producentů (maximální produkce enzymu, optimální vlastnosti enzymu, snadné získání producenta, snadnost purifikačního postupu ...) Selekce bakteriálních producentů amylas
4
Bakterie, kvasinky, plísně, řasy
Mikroorganismy Bakterie, kvasinky, plísně, řasy Výhody - lze je snadno získat v dostatečném množství (kultivace ve fermentoru ...) - selekce mutantů o požadovaných vlastnostech - genetické inženýrství - termofilní organismy (produkce enzymů s vyšší teplotní stabilitou)
5
Živočišné zdroje Laboratorní zvířata – myši, krysy, králíci
Jateční zvířata – orgány, krev Člověk – tělní tekutiny (krev plasmin, thrombin ...; moč urokinasa ...) Bezobratlí (hmyz, plži, mlži málo se využívají)
6
Rostlinné tkáně Špenát, řepa, hrách Nevýhoda – problematický růst za
definovaných podmínek
7
Problémy se vzorkem Komplexnost biologické matrice (velké množství doprovodných bílkovin a jiných látek) Malá množství cílového enzymu Labilita enzymu
8
Zásady pro práci s biologickým materiálem
Pokud možno zpracovat co nejdříve V případě potřeby zmrazit (– 60 – 80 oC) Rozmrazování – co nejrychleji Nízká teplota při isolaci Vhodné pH + iontová síla Vhodná koncentrace bílkoviny Zabránění pěnění Omezení nežádoucí proteolytické aktivity Přídavek specifických látek (např. merkaptoethanol, EDTA ...)
9
Cíl izolace Získání homogenní bílkoviny Zachování biologické aktivity
Závěr : získat vzorek o patřičné čistotě s vynaložením patřičného (optimálního) úsilí
10
Distribuce enzymů Intracelulární V periplasmatickém prostoru
Extracelulární cytoplasma periplasma
11
Membránově vázané bílkoviny
12
Úprava biologického materiálu
Mletí (kulový mlýnek, masový strojek) Homogenizace (rozmělnění biologického materiálu v pufru) - Elvehjem-Potterův homogenizátor - třecí miska s pískem - výkonný mixer
13
Dezintegrace mikrobiálních buněk
Narušení buněčné stěny Způsoby – fyzikální - chemické - enzymové
14
Fyzikální způsoby dezintegrace
Třecí miska + balotina, písek ... Střídavé zmražování a roztávání French press (protlačování tekuté suspenze malým otvorem pod velkým tlakem) X-press (protlačování zmražené suspenze malým otvorem pod velkým tlakem) Ultrazvuk Mlýnek se skleněnými balotinami X-press
15
Chemické způsoby dezintegrace
Acetonová sušina (homogenizace buněk ve vychlazeném acetonu) Osmotická lyse erytrocyty (suspenze v hypotonickém prostředí) Přídavek tenzidů (poškození buněčné membrány) Přídavek toluenu (toluen extrahuje při 35 – 40 oC fosfolipidy buněčné stěny osmotický šok + enzymová autolýza způsobí uvolnění buněčného obsahu)
16
Enzymové způsoby dezintegrace
Lysozym (v kombinaci s osmotickým šokem) rozrušení buněčné stěny bakterií (zejména G+), následné zředění destilovanou vodou
17
Metody isolace enzymů Srážení (precipitace)
Membránové separační procesy Chromatografie Elektroforéza
18
Srážení Nezaměňovat s denaturací – bílkoviny zůstávají v nativním stavu První metody používané pro separaci bílkovin – EtOH, (NH4)2SO4 Filtrace nahrazena centrifugací
19
Vysolování vsolování vysolování
20
(NH4)2SO4 Rozpustnost se málo mění s teplotou
Saturovaný roztok 4 M - hustota 1,235g/cm3 umožňuje centrifugaci agregovaných bílkovin (hustota 1,29 g/cm3) Levný Stabilizuje bílkoviny Relativně čistý
21
Srážení - dvojstupňově
22
Provedení pevný (NH4)2SO4 nebo saturovaný roztok (NH4)2SO4 Chlazení
Míchání 10-30’ Centrifugace úprava pH NH4OH El. míchačka
23
Srážení organickými rozpouštědly
Kompletně mísitelné s vodou Nereagují s bílkovinou Musí mít dobrý precipitační efekt Srážení za nízké teploty (< 0 °C)!!! Možné dvoustupňové srážení EtOH, aceton, MetOH, propanol, dioxan
24
Srážení organickými polymery a sloučeninami
Princip identický jako srážení s rozpouštědly DEAE dextran PEG Polyakrylová kyselina Rivanol (2-ethoxy-6,9-diaminoakridinlaktát) Kaprylová kyselina
25
Srážení selektivní denaturací
Při této metodě denaturujeme balastní bílkoviny, cílová bílkovina (enzym) musí zůstat z % v nativním stavu. Denaturační vlivy – T, pH, org. rozpouštědla Balastní bílkovina musí nejen denaturovat, ale i precipitovat
26
Tepelná denaturace Přídavky některých látek (substráty, koenzymy, inhibitory) zvyšují stabilitu cílových bílkovin pH při tepelné denaturaci musí být přesně definováno Při vyšší teplotě může více probíhat proteolýza
27
Membránové separační metody
Využití polopropustných membrán, které umožňují průchod malých molekul Membránová filrace (ultrafiltrace) rozdělení molekul z roztoku na základě jejich velikosti; zakoncentrování proteinů, odstranění nízkomolekulárních látek (např. solí). Probíhá za vyššího tlaku Dialýza difuze nízkomolekulárních látek membránou; oddělením solí po vysolování bílkovin
28
Ultrafiltrace Použití speciálních membrán s definovanou velikosti pórů - tzv. cut-off limit
29
Odstranění nízkomolekulárních složek
Dialýza
30
Chromatografické metody – základní rozdělení
Distribuce složek mezi dvěma fázemi mobilní a stacionární fáze Mobilní fáze kapalina (kapalinová chromatografie); plyn (plynová chromatorafie) Stacionární fáze částečky tuhé fáze, tenká vrstva kapaliny na pevných částicích, kapalina v pórech chromatografického nosiče, film kapaliny na vnitřní straně kapiláry Opakovaný transport složek do stacionární fáze a zpět do fáze mobilní Nejčastěji sloupcová chromatografie Nízkotlaká, střednětlaká (FPLC) a vysokotlaká (HPLC) chromatografie
31
Instrumentace pro LPC Pumpa – peristaltická nebo gravitace
Gradient – mísič gradientu Dávkování – přímo pumpou na kolonu Kolony – skleněné Detekce – spektrofotometrická 254, 280 nm Vyhodnocování – zapisovač Sběrač frakcí – programovatelný
32
Částice sorbentu
33
Chromatografické metody pro separaci proteinů
Gelová chromatografie Ionexová chromatografie Chromatografie s hydrofóbní interakcí Afinitní chromatografie
34
Gelová chromatografie
Separace molekul podle velikosti (molekulové hmotnosti) a tvaru Rozdělovací chromatografie v systému kapalina – kapalina Stacionární fází je kapalina, zakotvená v gelu nemísitelnost s mobilní fází Velké molekuly se eluují dříve, malé molekuly se eluují později Isokratická eluce Objem vzorku < 2 % objemu kolony Chromatografické materiály zesítěný dextran (Sephadex), agarosa, polyakrylamid Možnost stanovení molekulových hmotností Odstraňování nízkomolekulárních sloučenin (odsolování)
35
Gelová permeační chromatografie
36
Gelová permeační chromatografie
Pořadí eluce : největší>střední>nejmenší molekula
37
Ionexová chromatografie
Určena pro separaci látek nesoucích kladný nebo záporný náboj Afinita iontů k ionexu závisí na velikosti náboje V případě proteinů hraje zásadní roli pH ! Celulosové a dextranové ionexy
38
Ionexy Katexy – záporný náboj vazba kationtů
silné – sulfo (S), sulfopropyl(SP) OSO3- slabé – karboxy (C), karboxymethyl (CM) COO- Anexy – kladný náboj vazba aniontů slabé – diethylaminoethyl (DEAE) silné – triethylaminoethyl (TEAE)
39
Ionexová chromatografie proteinů
Náboj bílkoviny závisí na pH prostředí a isoelektrickém bodu bílkoviny pH < pI bílkovina nese kladný náboj separace na katexu pH > pI bílkovina nese záporný náboj separace na anexu pH = pI celkový náboj bílkoviny je nulový nelze provést ionexovou chromatografii
40
Ionexová chromatografie
Nanášení vzorku – nízká iontová síla Eluce – gradientová Zvyšováním iontové síly Změnou pH Použití – purifikace a zakoncentrování proteinu, výměna pufru
41
Typická ionexová chromatografie
Loading ends, Low salt wash begins Salt gradient Protein absorbance II III Salt gradient ends Salt gradient begins Peak of unbound protein Loading starts I Eluted peaks of weakly bound (I), moderately bound (II) and tightly bound (III) proteins
42
Chromatografie s hydrofobní interakcí
Proteiny mají na svém povrchu hydrofóbní skupiny intreakce s chromatografickými nosiči, které nesou hydrofóbní skupiny (oktyl, fenyl) Nebezpečí denaturace proteinu (v případě silné vazby) Interakci podporuje vysoká iontová síla
43
Hydrofobní chromatografie
Stacionární fáze – - C8, -fenyl Mobilní fáze – vodné roztoky s vysokou koncentrací solí (např. 1.7 M (NH4)2SO4) Eluce – snižováním iontové síly Použití : purifikace a zakoncentrování bílkovin, možno použít přímo po vysolování síranem amonným
44
Afinitní chromatografie - princip
Využití schopnosti biologicky aktivních látek specificky rozpoznat jinou molekulu látky mají k sobě afinitu (jsou vzájemně biospecifické) Typ adsorpční chromatografie využívající specifické interakce Látka navázaná na nosič afinitní ligand Vazba ligandu přes raménko (spacer)
45
Předpoklady pro vznik komplexu
Sterické – použití raménka (spacer) Optimální pH, iontová síla
46
Předpoklady pro vznik komplexu
Vazebné Konformační
47
Afinitní páry
48
Interakce mezi DNA a endonukleasou
49
Afinitní chromatografie
1. Analog substrátu Afinitní ligand Enzym + Nosič Raménko Enzym vázaný v aktivním místě 2. Imunoafinitní chromatografie Protilátka Proteinový epitop + Nosič Raménko Enzym vázaný na protilátku
50
Provedení Nanesení vzorku – nízká iontová síla
Eluce – selektivní - volným ligandem – neselektivní - změna pH, iontové síly, polarity Použítí : purifikace a zakoncentrování proteinů (i jednostupňová)
51
Chromatografie na imobilizovaných barvivech
Dye-binding chromatografie Reaktivní barviva vázaná na chromatografických nosičích Barviva částěčně podobná některým kofaktorům Isolace enzymů i neenzymových bílkovin (např. albumin)
52
Metal chelate chromatografie
Chelatující skupiny navázané na chromatografické nosiče vazba iontů těžkých kovů (např. Ni2+) Interakce kovových iontů s exponovanými histidylovými zbytky na povrchu molekuly proteinu Isolace rekombinantních proteinů s His6 částí
53
Chromatofokusace Použití ionexových chromatografických materiálů pro separaci podle isoelektrických bodů Kolona s vhodným ionexem je ekvilibrována v pufru o vysokém pH (vyšší než IEB cílové bílkoviny), vzorek je nanesen v témže pufru, poté je kolona promývána pufrem o nízkém pH obsahujícím amfolyty. Při průchodu pufru s amfolyty kolonou se vytváří pohybující se gradient pH. Proteiny se v koloně rozdělují podle hodnot isoelektrického bodu.
54
Magnetické separační techniky
Imobilizace afinitních ligandů nebo iontově výměnných skupin na magnetické nosiče Magnetické sorbenty připravené z biopolymerů vykazujících specifitu k cílovému proteinu Vsádková separace cílových proteinů Výhoda – možnost práce v obtížně manipulovatelných systémech (např. suspenze kultivační média, homogenáty buněk ...) Možnost isolace cenných biologicky aktivních látek ze sekundárních surovin (odpadů) BioMagn. Res. Technol. 2 (2004) 7
55
Základní zásady Na začátek zařadit metody s vysokou kapacitou a malým výtěžkem a rozlišením velké množství levného vstupního materiálu Později metody s vysokým rozlišením a výtěžkem, kapacita méně významná ve vzorku již investovaná práce, množství cílového proteinu je menší Pokud možno řadit metody za sebou racionálně, bez nutnosti mezikroků (např. dialýza nebo ultrafiltrace možné snížení výtěžku) Jednotlivé separační metody pokud možno neopakovat Čím méně kroků, tím větší výtěžnost proteinu
56
Základní zásady (typické příklady)
Srážení síranem amonným (vysoká koncentrace soli ve vzorku) chromatografie s hydrofóbní interakcí Ionexová chromatografie (eluce vysokou iontovou silou) chromatografie s hydrofóbní interakcí Gelová chromatografie se používá na konci celé purifikační sekvence (odstranění fragmentů a komplexů)
57
Nevhodné kombinace Srážení síranem amonným a ionexová chromatografie (nutno zařadit odsolovací krok dialýza, ultrafiltrace)
58
Sledování průběhu separace
Metoda Celková bílkovina Celková aktivita Specifická aktivita Přečištění Výtěžek extrakt 100 1 - 100 % HIC 50 99 1.99 99 % IEX 25 75 3 3.0 75 %
59
Elektroforesa Proteiny se pohybují v nosiči (obvykle polyakrylamidový gel) vlivem elektrického pole Pohyb proteinu závisí na Náboji proteinu a jeho molekulové hmotnosti Intenzitě elektrického pole Typu a porozitě gelu Různé typy (PAGE, SDS-PAGE) Význam: kontrola čistoty separovaného proteinu
60
PAGE elektroforesa Polyakrylamid o různé velikosti pórů použit jako nosič Proteiny jsou rozpuštěny v zásaditém pufru V elektrickém poli se proteiny pohybují směrem k anodě
61
SDS elektroforesa SDS denaturuje všechny typy proteinů
Váže se na proteiny v konstantním poměru (1 molekula SDS na 2 aminokyselinové zbytky) všechny proteiny získají vysoký záporný náboj separace probíhá pouze podle velikosti molekulové hmotnosti
62
Sledování čistoty proteinů
Elektroforéza dokumentuje průběh purifikačního procesu Při použití standardů o známé molekulové hmotnosti je možno zhruba stanovit molekulovou hmotnost isolovaného proteinu (SDS elektroforesou) Nenavázané proteiny Eluované proteiny Původní vzorek Standardy
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.