Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Babiččino Údolí Viktorčin Splav.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Babiččino Údolí Viktorčin Splav."— Transkript prezentace:

1 Babiččino Údolí Viktorčin Splav

2

3 Informace: Starý dřevěný splav není původní, již několikrát změnil svou podobu. První změna byla provedena při stavbě rozsáhlého zavodňovacího systému pro ratibořické louky v první polovině 19. století. Další změna byla provedena v letech 1874 a K dalším úpravám došlo při regulaci řeky Úpy ve 20. století. Proto, když režisér Moskalyk natáčel scény s Viktorkou pro film Babička, obložil celý splav dřevěnou kulatinou nařezanou z velkých stromů, aby místo připomínalo dobovou atmosféru z doby dětství Boženy Němcové. Právě zde šílená Viktorka hodila své děťátko do řeky Úpy a pak na toto místo chodila pravidelně zpívat ukolébavky. Dnes je Viktorčin splav romantickým zákoutím, které se nachází přímo za Starým bělidlem.

4 Foto :

5

6

7 Barunčina škola

8 první písemná zmínka o skalické farní škole je z roku 1407 i když podle pověsti zde škola byla již ve 13. století. Během třicetileté války byla škola v r vypálena Švédy. Nová dřevěná škola byla postavena roku Z ní se do současnosti dochovala menší přední část. Škola

9 Třída Školní třída z 19. století je umístěna v roubené budově školy, do níž byla v letech 1824–1833 zapsána Barbora Panklová a později i její sourozenci. Expozice zprostředkovává atmosféru školství první poloviny 19. století.

10

11 Naučná stezka babiččino údolí

12 Info Národní přírodní památka Babiččino údolí se rozkládá v povodí řeky Úpy, v úseku mezi Českou Skalicí a obcí Červená Hora, v okrese Náchod, a spadá pod správu CHKO Broumovsko. Z přírodního bohatství zde nalezneme lesní a luční společenstva, a údolí rovněž patří např. k nejvýznamnějším místům výskytu měkkýšů u nás – žije jich zde na devadesát druhů.

13 amotný název „Babiččino“ údolí pochází již z roku 1878, kdy jej tak poprvé nazval smiřický lékař, spisovatel a novinář Otakar Jedlička (1845–1883). Již v roce 1952 byla zdejší oblast vyhlášena státní přírodní rezervací, pozdějinárodní přírodní památkou. Zároveň je významnou národní kulturní památkou, jelikož se zde odehrává děj nejznámějšího díla spisovatelky Boženy Němcové –Babičky. Naučná stezka nás provede romantickým přírodním údolím, turisticky hojně navštěvovaným zejména díky památkám, které jsou spjaté s rodištěm spisovatelky a dějem románuBabička. Navštívíme Barunčinu školu,staré bělidlo, Viktorčin splav, Ratibořický zámek, Lovecký pavilon nebo Rýzmburský altán, kde se v díle Boženy Němcové setkává babička a děti s paní kněžnou. Na konci aleje od Panského mlýna stojí pod lipami Pomník babičky s vnoučaty. Vytesal jej akademický sochař Otto Gutfreund. Jeho základní kámen byl položen za účasti Aloise Jiráska u příležitosti 100. výročí narození Boženy Němcové.

14

15

16 Prusko-rakouská válka 1866

17 Válka byla vedena Pruským královstvím, Italským královstvím proti Rakouskému císařství a jejich spojenci Rakousko Prusko Sasko Itálie Bavorsko Bádensko Württembersko Hannoversko Rakušanů a německých spojenců Prusů a německých spojenců Italů

18 ZbranĚ Jehlovka Tesák Bodák Kord Šavle

19 Vítězství Pruska nad Rakouským císařstvím vedlo ke vzniku Rakouska-Uherska a pruské hegemonii v Severoněmeckém spolku

20 Válčící strany Tmavá modrá:Prusko Světle modrá: Spojenci Pruska Červená: Rakousko Růžová: Spojenci Rakouska Zelená: Neutrální Žlutá: Šlesvicko-Holštýnsko

21 Babiččino Údolí Staré Bělidlo

22 Staré Bělidlo K nejnavštěvovanějším místům údolí patří Staré bělidlo, domek u Viktorčina splavu. Zde prožila Božena Němcová roku 1844 prázdniny se svými dětmi a v románu.

23 Fotky

24

25 Viktorčin splav Babiččino údolí

26 Zajímavosti Starý dřevěný splav není původní, již několikrát změnil svou podobu dnes už je z kamene a betonu

27 Kde se nachází

28 Právě zde šílená Viktorka podle hodila své děťátko do řeky Úpy a pak na toto místo chodila pravidelně zpívat ukolébavky

29

30 Zámek Ratibořice

31 Něco málo z historie První písemná zpráva pochází z roku 1388.  Jako majitel je uveden rytíř Vaněk ze Žampachu. Po vévodově smrti v roce 1800 zdědila Náchod a Ratibořice vévodova nejstarší dcera Kateřina Frederika Vilemína Benigna vévodkyně Zaháňská, princezna Kuronská, která měla zámek jako letní sídlo. Nejtěsnější svazky byly navázány s dánskou královskou rodinou. V držení rodu Schaumburg - Lippe zůstal zámek až do zestátnění v roce 1945.

32

33 Nyní Je kulturní národní památka ve správě národního památkového ústavu. Je znám Boženou Němcovou a jejím dílem Babička. Zámek má nyní dva malé okruhy(30 minut jeden) a jeden velký (1 hodina)

34 Exteriéry

35 Interiéry

36 A teď my!!! Před zámkem jsme konečně dostali čas na svačinu

37 Česká Skalice POČET OBYVATEL : 5447

38 R a d n i c e

39 Osobnosti Božena Němcová - největší česká spisovatelka, v České Skalici vychodila školu a později zde měla svatbu Josef Arnošt Kolisko - učitel, zakladatel první knihovny na Náchodsku (přes něho věnovala B. Němcová knihy místní knihovně), byl dopisovatelem Havlíčkových novin a zástupcem Náchodska na Slovanském sjezdu Dr. Augustin Kordina - oblíbený lékař, 27 let starosta České Skalice, 41 let okresní starosta, poslanec Sněmu Království českého, nositel rytířského řádu císaře Františka Josefa I. a zlatého knížecího řádu Schaumburg-Lippe. Josef František Smetana - národní buditel, přírodovědec, student V. K. Klicpery a celoživotní přítel Josefa Jungmanna, bratranec Bedřicha Smetany František Hurdálek - zakladatel obrozeneckých "Slavností jiřinek" Ing. Antonín Blahník - narodil se v v České Skalici zemřel v Paříži. Společník elektrotechnického závodu Francoise - Blahník v Paříži, vynálezce elektrické obloukové lampy. Jaroslav Falta - učitel na Měšťanské škole v České Skalici, spolupracoval s odbojovou skupinou S 21 B, byl zatčen a v roce 1942 zahynul v koncentračním táboře Mauthausen. Stanislav Pitaš - signatář Charty 77, disident, přítel Václava Havla Petr Fejfar - polistopadový starosta města a senátor za Náchodsko

40 Vlajka a znak

41 Něco o mestě V kulturním povědomí město spjato s českým národním obrozením. Jiřinkové slavnosti, konané poprvé roku 1837, se staly nejvýznamnější kulturně-společenskou akcí. Kromě přírodních krás, spousty historických památek i památných míst spojených se jménem spisovatelky Boženy Němcové naleznete v České Skalici a okolí mnoho zajímavých míst k odpočinku i vhodných míst ke sportovním výkonům. Odkazu spisovatelky se věnuje Muzeum Boženy Němcové. Národní kulturní památka Babiččino údolí, soubor pozemků a objektů včetně zámku, starého bělidla, mlýna, mandlu, sousoší Babičky s dětmi, Panského hostince, vytváří společně s přírodou významný estetický celek, který svojí neopakovatelnou atmosférou působí na návštěvníky představu doby, kterou zachytila ve svých dílech spisovatelka Božena Němcová.

42 Ratibořice Mandl

43 Co to je??? Je to technická památka z 19. století, v mandlu je umístěna expozice s technickým zázemím, mandl je funkční a návštěvníci si mohou prohlédnout též přilehlou výstavu o plátenictví.

44 Kde Mandl najdeme??? Od zámku Ratibořice nebo od Starého Bělidla směrem k Ludrovu mlýnu. Vodní mandl je přilehlá budova mlýna. 

45 Nějaké fotky 

46 Konec


Stáhnout ppt "Babiččino Údolí Viktorčin Splav."

Podobné prezentace


Reklamy Google