Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Jak se dozvědět o volných pozicích? 2. Jak připravit úspěšné CV a čemu se vyhnout? 3. Jak se připravit na interview a vyhnout se chybám? 4. Jaké otázky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Jak se dozvědět o volných pozicích? 2. Jak připravit úspěšné CV a čemu se vyhnout? 3. Jak se připravit na interview a vyhnout se chybám? 4. Jaké otázky."— Transkript prezentace:

1

2 1. Jak se dozvědět o volných pozicích? 2. Jak připravit úspěšné CV a čemu se vyhnout? 3. Jak se připravit na interview a vyhnout se chybám? 4. Jaké otázky můžete čekat a proč je firmy pokládají?

3  Internet job servers: ◦ www.jobs.cz ◦ www.jobpilot.cz  Internet social networks: ◦ www.linkedin.com ◦ www.facebook.com  Vaše osobní kontakty: ◦ O případných volných pozicích se můžete dozvědět od svých známých

4  Situace na trhu práce:  Obecně IT pozice: o cca 60% volných pozic méně, o cca 30% kandidátů více než minulý rok  Specificky pro vývojáře a programátory: o cca 20% volných pozic méně, o cca 10-15% kandidátů více  Firmy stále hledají dobré vývojáře, menší poptávka je po projektových manažerech, analyticích, konzultantech  Kde firmy nejčastěji nacházejí kandidáty:  Většina juniorních pozic: Internet job servers  Na vzestupu, používá cca polovina firem: Internet social networks  Cca čtvrtina přijatých: doporučení od stávajících zaměstnanců nebo jiných spolupracovníků

5  Personal Information: ◦ Name ◦ Home address ◦ Mobile phone number ◦ E-mail address  Education: ◦ Nejvyšší dosažené vzdělání jako první shora; jméno školy, obor a druh diplomu nebo závěrečná zkouška  Employment History: ◦ Současné nebo poslední zaměstnání jako první shora; jméno firmy a název pozice, kterou jste zastávali ◦ Pod odrážkami uveďte náplň práce, zodpovědnosti a dosažené úspěchy Není třeba uvádět: - Datum narození - Rodinný stav - Základní školu Není třeba uvádět: - Datum narození - Rodinný stav - Základní školu Dejte pozor na: - roky a měsíce jednotlivých zaměstnání musí navazovat - náplň práce uvádějte heslovitě, nikoli ve větách Dejte pozor na: - roky a měsíce jednotlivých zaměstnání musí navazovat - náplň práce uvádějte heslovitě, nikoli ve větách

6  Language Skills (fluent, intermediate, basic):  Additional Skills: ◦ Vaše technologické i jiné znalosti, které se v práci, na kterou se hlásíte, dají využít  Hobbies: ◦ Vaše koníčky a zájmy, které Vás charakterizují Jak označit úroveň svých znalostí: - uveďte druh zkoušky, kterou jste z jazyka případně složili - zeptejte se ve svém okolí, jak vnímají Vaši znalost - uveďte, jak znalost jazyka využíváte Jak označit úroveň svých znalostí: - uveďte druh zkoušky, kterou jste z jazyka případně složili - zeptejte se ve svém okolí, jak vnímají Vaši znalost - uveďte, jak znalost jazyka využíváte

7

8

9  Před samotným interview: ◦ Buďte si zcela jisti:  že víte, jak se na místo schůzky dostanete  že znáte správné jméno člověka, se kterým se setkáte  že budete na místě s předstihem ◦ Oblečte se přiměřeně příležitosti: o stupínek formálněji, než jak je v dané firmě zvykem  Začátek interview: ◦ Dejte si záležet na podání ruky ◦ Udržujte oční kontakt ◦ Na toho, kdo s Vámi vede interview, působí i Vaše gesta (jak sedíte a podobně) Jste-li nervózní na začátku interview, můžete to svému protějšku říct. Může to pomoci uvolnit atmosféru a bude to lepší, než kdybyste z nervozity bez vysvětlení uhýbali očima.

10  Během interview: ◦ Dobře poslouchejte a dávejte svému protějšku najevo, že rozumíte. ◦ Vždy se zeptejte na to, co Vás o firmě zajímá – neptat se ukazuje nezájem a propásnete možnost dozvědět se, jestli byste v této firmě byli úspěšní. ◦ Na konci interview si ujasněte další kroky.  Po interview: ◦ Do 24 hodin po interview můžete člověku, se kterým jste se setkali, poslat dopis s poděkováním za čas a informace, a to i když nechcete ve výběrovém řízení pokračovat. Buďte sami sebou. A jak skloubit přirozenost s tím, že chci udělat co nejlepší dojem?  Buďte sami sebou. A jak skloubit přirozenost s tím, že chci udělat co nejlepší dojem? 

11  Jaké jsou Vaše silné a slabé stránky? ◦ Sebereflexe je velmi důležitá pro rozvoj a zlepšování. Proto firma potřebuje vědět, že jste si vědomi na čem můžete stavět a co zlepšovat.  Proč bychom si měli vybrat právě Vás? ◦ Firma potřebuje slyšet, že Vy sami víte, proč jste pro ně tou nejlepší volbou. Shrňte svoje zkušenosti a schopnosti, které se vztahují k nabízené pozici. Například: “With 5 years experience as an IT Developer based on JAVA, supporting a wide varied of solutions to international Banking & Finance customers. I could make a big difference to your company, I am confident that I would be a great addition to your team.”

12  Proč u nás chcete pracovat? ◦ Firma potřebuje slyšet, že jste o tom přemýšleli, že víte, že v této pozici a firmě budete spokojení a tím úspěšní. Například: “I’ve searched your company website where I became excited by the company supporting services, meaning that your company is very high on my list of desirable choices.”  Proč měníte zaměstnání? ◦ Vždy je možné vysvětlit důvod odchodu pravdivě a přitom pozitivně. Například:  “I managed to survive 2 rounds of downsizing, but the third round was a 20% reduction in the workforce, which unfortunately included me.”  “After 2 years, I made the decision to look for a company that is team- focused, where I can contribute my experience to the overall success of the company.”

13  Čeho chcete dosáhnout za 5 let? ◦ Firma potřebuje slyšet, zda Vaše plány a přání do budoucna je možné v dané pozici a firmě naplnit.  Jaký plat očekáváte?

14 ?

15 Váš IT Pros & HR tým, Microsoft Česká republika


Stáhnout ppt "1. Jak se dozvědět o volných pozicích? 2. Jak připravit úspěšné CV a čemu se vyhnout? 3. Jak se připravit na interview a vyhnout se chybám? 4. Jaké otázky."

Podobné prezentace


Reklamy Google