Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt spolupráce auto a IT oborů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt spolupráce auto a IT oborů"— Transkript prezentace:

1 Projekt spolupráce auto a IT oborů
Šk. Rok 2009/2010 Autor prezentace: Sottl, I1.A Spuštění tl. F5 Odborný poradce: Ing. K. Vondrák (auto) Mgr. M. Tunturovová (IT)

2 Prodloužení servisních intervalů
Testy byly prováděny na vozu Škoda Octavia, model 2001

3 Obsah 1. Obecné informace Přejít 2. Prodloužení servisních intervalů
3. Značení vozidel s prodlouženým servisním intervalem Přejít 4. Nálepka „Příští servisní prohlídka“ Přejít 5. Olověno-vápníkový akumulátor Přejít 6. Nedostatek Oleje Přejít 7. Doplňování motorového oleje Přejít 8. Motorový olej Přejít 9. Funkce v panelu přístrojů Přejít 10. Příklady možných variant servisních intervalů Přejít

4 Obecné informace Servisní intervaly mohou nyní být v závislosti na modelu a motorizaci, až 2 roky nebo max km a u některých vznětových motorů až km. Každá servisní prohlídka na vozidlech s prodlouženými servisními intervaly v sobě vždy zahrnuje výměnu oleje.

5 Informace o nedostatku oleje
Známá kontrolka (olejnička) signalizuje nyní kromě tlaku motorového oleje i jeho hladinu. Kontrolka svítí žlutě = nízká hladina oleje Po zapnutí zapalování kontrolka bliká žlutě asi 5 s = snímač hladiny a teploty oleje G266 je vadný

6 Doplňování motorového oleje
Také pro doplňování oleje se musí používat olej, který je předepsán pro prodloužené servisní intervaly. Na delší cesty Doporučte zákazníkům, aby si na delší cesty motorový olej, určený pro prodloužené servisní intervaly, brali s sebou. Tak si zajistí, že budou mít po ruce vždy ten správný olej. Doporučení zákazníkům Doplnění předepsaným motorovým olejem Někdy se může stát, že zákazník potřebuje doplnit olej Není-li (např. u benzinové čerpací stanice) k dispozici olej, určený pro prodloužené servisní intervaly, je možno doplnit maximálně 0,5 l oleje, který odpovídá normě VW u zážehových motorů a normě VW u vznětových motorů. Uvedené doplnění je však možno provést jen zcela výjimečně v případě, že musí být zachována provozuschopnost vozidla. Pouze výjímečně

7 Značení vozidel s prodlouženým servisním intervalem
Vozidla s prodlouženým servisním intervalem se poznají podle PR-čísla „QG1“ uvedeného na datovém štítku vozidla. Existují dvě provedení datového štítku. Datový štítek označený jako je umístěn ve vozidle na podlaze zavazadlového prostoru a štítek je nalepen v Servisní knížce.

8 Nálepka „Příští servisní prohlídka“
Se zavedením prodloužených servisních intervalů se objevuje i nová nálepka „Příští servisní prohlídka“. Na ní se v příslušném poli „podle ukazatele“ vyznačí, že se jedná o prodloužený servisní interval. x

9 Olověno-vápníkový akumulátor
Přestože nebude akumulátor, díky prodlouženým servisním intervalům, delší dobu servisem kontrolován, je i po toto delší období jeho správná funkce zajištěna.

10 Pozor Vzduchové bublinky ovlivňují zabarvení „magického oka“. V případě potřeby na „magické oko“ opatrně poklepat. Co je na novém akumulátoru nového? I když je akumulátor neprůhledný, nekomplikuje to jeho kontrolu, nebo: intervaly jeho doplňování jsou třikrát delší, než u běžných akumulátorů. Na vrchní straně akumulátoru je kruhové okénko, tzv. „magické oko“. Toto „oko“ mění svoji barvu podle stavu nabití akumulátoru a podle stavu elektrolytu. Zelené „oko“ Akumulátor je dostatečně nabitý. Černé „oko“ Akumulátor je málo nabitý nebo vybitý. „Oko“ bezbarvé nebo žluté Příliš nízký stav elektrolytu; neprodleně doplnit destilovanou vodou.

11 Prodloužení servisních intervalů
II. Proměnné servisní intervaly Pevné servisní intervaly III. Zobrazení servisních intervalů

12 Proměnné servisní intervaly
Řídicí jednotka panelu přístrojů J218 vypočítává na základě došlých informací vzdálenost, kterou je možno do příští servisní prohlídky ještě ujet. Prodloužení servisních intervalů je možné jen tehdy, je-li k tomu správně nakódován panel přístrojů a je-li použit předepsaný speciální motorový olej. Příští servisní interval bude proměnný jen tehdy, jestliže byl displej vynulován pomocí diagnostického přístroje V.A.G 1552, V.A.G nebo VAS 5051.

13 Zobrazení servisních intervalů
Pokyny ke vzdálenosti, kterou je možno do příští servisní prohlídky ještě ujet, obdrží řidič prostřednictvím displeje v panelu přístrojů. Obyčejně se hlášení objeví na místě počtu ujetých kilometrů. U vozidel s palubním počítačem nebo navigací se hlášení zobrazuje na centrálním displeji. Údaj o počtu kilometrů, které zbývají do servisní prohlídky se snižuje v krocích po 100 kilometrech.

14 Pevné servisní intervaly pro výměnu oleje 15 000 km nebo 1 rok
Je možno nakódovat (nastavit) i pevný servisní interval km nebo 1 rok pro výměnu motorového oleje. Je to pro případ, kdy by nebyl k dispozici předepsaný motorový olej. Vynulování servisních intervalů lze provádět i přímo na panelu přístrojů. V tomto případě je však možno nastavit jen pevný servisní interval km nebo 1 rok. Upozornění: Ukazetel servisních intervalů je nutno při každé servisní prohlídce vynulovat (přizpůsobit). Při vynulovávání postupujte vždy podle dílenské příručky, Postup pro vynulování je uveden v příslušné dílenské příručce.

15 Funkce v panelu přístrojů
Druhy zobrazení Rozdíly v zobrazení ukazatele Upozornění Výzva k servisní prohlídce Výzva k servisní prohlídce „Servis za 1500 km“ „service OIL“ „Service“

16 Motorový olej Norma pro olej Druh motoru VW 503 00 VW 506 00
Motorový olej podle normy VW zážehové motory VW VW vznětové motory TDI (s výjimkou motoru čerpadlo-tryska)

17 Příklady možných variant servisních intervalů (zážehový motor)

18 Shrnutí

19 KONEC Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Projekt spolupráce auto a IT oborů"

Podobné prezentace


Reklamy Google