Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tarify za elektřinu, porovnání-tabulky, minimalizace nákladů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tarify za elektřinu, porovnání-tabulky, minimalizace nákladů"— Transkript prezentace:

1 Tarify za elektřinu, porovnání-tabulky, minimalizace nákladů

2 Proč platit za elektřinu víc, než je nutné?
Ne každý žije v oblasti, v níž se od října snižuje cena za elektrickou energii. Slušně ušetřit však můžete i vhodnou volbou jednoho z 12 existujících tarifů. Používáte-li elektřinu k ohřevu vody nebo dokonce na topení, máte elektrifikovanou víkendovou chatičku či si chcete jen ověřit, zda by se pro vás nenašel vhodnější tarif, je tento článek právě pro vás. Způsob konstrukce cen za elektrickou energii se změnil již  a na první pohled je vidět, že změny přinesl zásadní. Měsíční cena za elektřinu se stanovuje jako součet platby za příkon jističe a platby za spotřebovanou elektřinu. Dnes mají domácnosti k dispozici 12 tarifů s kódovým označením "D xx" a vybrat mezi nimi mohou podle svého uvážení (výjimku tvoří sazba D 55 určená pro čerpadla na teplo). Jen málo domácností však dobře zná nabídku tarifů a ví, jak si vhodně vybrat.   Nejrozšířenější sazbou u domácích odběratelů je D 02, jednotarifová pro střední odběry. Cenu za 1 kWh a platbu za přikon jističe u jednotlivých regionálních dodavatelů ukazuje tabulka. Sazba D 02 - Jednotarifová sazba (pro střední spotřebu)  Odběratelé regionální společnosti   JČE   JME   PRE   SČE   SME   STE   VČE   ZČE  Cena 1 kWh 3,46 3,15 3,42 3,28 3,10 3,30 3,35 3,26 Jistič - měsíční plat v Kč Do 3 x 10 A a do 1 x 25 A včetně 35 32 33 30 34 Tato sazba však pro každou domácnost nemusí znamenat hospodárné využívání elektrické energie. Některé domácnosti mohou, zejména při větších odběrech, ušetřit přechodem na jiný tarif i stokoruny měsíčně.

3 Drobným výrobcům elektřiny hrozí v budoucnu existenční potíže.
. Jak takové situaci zabránit? Ekonomové se shodují v tom, že rychlejší liberalizací trhu s elektřinou, a „rozumnou“ privatizací tuzemské elektroenergetiky. To znamená prodat investorům samostatně distribuci a výrobu elektřiny. Navíc do hry vstupuje i další hráč, německá RWE, jejíž dceřiná společnost RWE Gas jako vítěz privatizace ovládla české plynárenství. Právě od firem z tohoto uskupení lze očekávat, že notně zamíchají děním na trhu s energiemi včetně elektřiny. To připouští i představitelé ČEZ. »RWE považujeme za velkého soka. Plyn je pro elektřinu konkurenčním médiem,« hrdí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Ten zároveň upozorňuje, že mateřská RWE je silnější v oblasti obchodování s elektřinou než s plynem. To potvrzuje i na sobě několik nezávislých zdrojů. Ti zároveň upozorňují na to, že RWE se v tuzemsku zaměřila v současné době na menší vnitropodnikové elektrárny »Snaží se jejich majitele přesvědčit, aby je přebudovali na plyn,« sdělil zdroj. Další osud elektrárenské ČEZ určí směr, kterým se bude vyvíjet český trh s elektřinou. Záleží, zda bude dotažen do konce plán ministra průmyslu Miroslava Grégra na vytvoření velké elektrárenské ČEZ. Pokud tento program bude realizován, a vše nasvědčuje tomu, že ano, lze očekávat zakonzervování tuzemského trhu. A to na úkor ostatních producentů elektřiny v České republice. Grégrův plán schválený vládou počítá s prodejem státních akcii regionálních distributorů elektřiny ČEZ. Elektrárenská společnost by tak ovládla majoritu v pěti a minoritu ve dvou distributorech. »Vybudování silného ČEZ by vedlo k vytlačování ostatních menších výrobců elektřiny z trhu, kteří by pak měli problém vůbec prodat svoji produkci. Většina z nich by přitom v takové situaci musela počítat s existenčními potížemi,« tvrdí analytik společnosti Wood & Company Jan Slabý

4 Vytápění elektřinou Vytápění elektřinou
V našich klimatických podmínkách se vytápí a přitápí v průměru 7 až 8 měsíců v roce. Na vytápění připadá 55 až 60 % spotřebované energie v domácnosti. Vzhledem k uvedeným skutečnostem je žádoucí věnovat zvýšenou pozornost způsobu vytápění i přípravě teplé vody. Při správné volbě zdroje tepla, optimalizaci otopné soustavy dodržování zásad energeticky úsporného chování je možné snížit spotřebu energie, vynaloženou na vytápění až o 30 %. Využití elektrické energie pro vytápění Nejdůležitějšími údaji pro návrh efektivního a hospodárného vytápění jsou tepelně technické parametry vytápěných místností a z těchto údajů vypočítané tepelné ztráty. Podle zvoleného systému elektrického vytápění a provozu vytápěcího zařízení se dále volí postup pro výpočet příkonu tepelného zdroje.

5 Tarify za elektřinu, porovnání-tabulky,minimalizace nákladů
Tarify elektráren Existenční potíže výrobců elektřiny Vytápění elektřinou Varianty vytápění

6 Varianty vytápění Lokální Ústřední Akumulační Hybridní

7 Lokální vytápění Lokální vytápění
Jedná se o vytápění jednotlivých místností. Součástí každého topidla bývá i termostat, který umožňuje regulaci teploty nezávisle pro jednotlivé místnosti. Výhody: Poměrně jednoduchá obsluha, regulace teploty pro jednotlivé místnosti. Možnost jednoduchého přímého vyhodnocení spotřeby paliva na domácím měřiči. Nevýhody: Nutnost řešení ohřevu teplé vody odděleně od topné soustavy. Horší regulace. Malá setrvačnost otopného systému.

8 Ústřední vytápění Ústřední vytápění Výhody:
Většinou se jedná o systémy, kdy je teplo vyráběno v kotli, který je zpravidla umístěn v kotelně. Teplo a teplá voda je pak do místa spotřeby dopravována tepelnými rozvody. Topným mediem je většinou voda. Topnými spotřebiči jsou radiátory, konvektory nebo systémy podlahového nebo stropního vytápění. Etážové vytápění - kotel je umístěn v každém patře objektu a vytápí vždy jen toto patro. Výhody: Poměrně jednoduchá obsluha, snadná regulace vytápění. Nevýhody: Ve srovnání s lokálním vytápěním vyšší pořizovací náklady. Vyšší nároky na spotřebu paliva

9 Akumulační vytápění Výhody použití akumulačních kamen
Vyrovnání odběrového diagramu v době celkově sníženého odběru. Akumulační kamna mohou nahradit lokální vytápění. Tato rekonstrukce je časově a finančně málo náročná ve srovnání s realizací teplovodního vytápění. Možnost využití sazby v nízkém i vysokém tarifu podle potřeby odběratele. Nevýhody použití akumulačních kamen Vysoké nároky na dimenzování distribuční sítě a přípojky domovního vedení. Malá pohotovost systému, není schopen pružně reagovat na výkyvy v okamžité potřebě tepla. Nutnost řešit odděleně ohřev teplé vody. Velikost a vysoká hmotnost kamen. U statických akumulačních kamen nepružnost vybíjení, nejsou schopny reagovat na okamžitou zvýšenou potřebu tepla. Vysoké povrchové teploty kamen. Hluk u dynamických akumulačních kamen, který je způsobený ventilátorem. Částečné přepalování mikročástic.

10 Hybridní vytápění Hybridní kamna
Jde o kombinaci akumulačních kamen s přímotopnou vložkou. Výhody použití hybridních kamen Vyrovnání odběrového diagramu v době celkově sníženého odběru. Hybridní akumulační kamna mohou nahradit lokální vytápění. Tato rekonstrukce je časově a finančně nenáročná ve srovnání s realizací teplovodního vytápění. Vysoká pružnost vybíjení, možnost reakce na okamžitou potřebu tepla. Nelimitovaná výše odběru v nízkém tarifu. Zvláštní sazba za elektřinu v nízkém i vysokém tarifu. V případě poruchy některé z části kamen, částečně vytápění místnosti je zajištěno druhým zdrojem. Nevýhody použití hybridních kamen Částečně zvýšené nároky na dimenzování distribuční sítě a přípojky domovního vedení. Malá pohotovost systému, není schopen pružně reagovat na výkyvy v okamžité potřebě tepla. Nutnost řešit odděleně ohřev teplé vody. Velikost a vysoká hmotnost kamen. Zvýšené náklady na elektrické rozvody a regulační prvky.


Stáhnout ppt "Tarify za elektřinu, porovnání-tabulky, minimalizace nákladů"

Podobné prezentace


Reklamy Google