Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světový informační průmysl a trh (z pohledu ČR)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světový informační průmysl a trh (z pohledu ČR)"— Transkript prezentace:

1 Světový informační průmysl a trh (z pohledu ČR)
Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o.

2 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Program Úvod – kdo jsme a co děláme Světový trh profesionálního publikování Hlavní segmenty Výzvy a trendy Příklady nových produktů Podle médií Světový trh obchodních informací Závěr, diskuse Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

3 Kdo jsme a co děláme

4 Skupina společností AiP
Albertina icome Praha s.r.o. profesionální e-zdroje v ČR AiP Beroun s.r.o. digitalizace, Manuscriptorium Albertina icome Bratislava s.r.o. profesionální e-zdroje v SR AiP Safe s.r.o. document & content management (DMS, ECM) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

5 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Co děláme? Profesionální informace ... ... pro profesionální uživatele ... ... v elektronické formě. Naši současnou činnost můžeme nejlépe charakterizovat následujícím sloganem Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

6 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Co děláme? Zahraniční informační zdroje Nadstavbové nástroje pro e-zdroje Odborné akce Tradice již od roku 1991 Zejména pro akademický sektor, ale také vládní a firemní Věnujme se nejprve naší nabídce zahraničních informačních zdrojů. Naše nabídka pokrývá ..... Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

7 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Naši partneři Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

8 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Naši partneři ... a mnoho dalších Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

9 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Odborné akce Konference o profesionálních informačních zdrojích Již 14. ročník Cca 600 účastníků Info a sborník na Konference o profesionálních informačních zdrojích pro obchod, management, marketing, průzkum trhu První ročník v únoru 2008 Info a sborník na Protože si nesmírně vážíme důvěry, kterou nám knihovníci a informační pracovníci projevují v naší spolupráci, snažíme se být odborné veřejnosti prospěšní podporou jejího odborného růstu. Proto vám nabízíme řadu příležitostí pro získání dalších znalostí, podnětů k práci s informacemi a pro výměnu zkušeností. Organizujeme celou řadu odborných a vzdělávacích akcí, většina z nichž je bezplatná a veřejně přístupná. Nejvýznamnější akcí je konference INFORUM (dříve Infomedia), kterou pořádáme ve spolupráci s předními odbornými pracovišti a řadou zahraničních partnerů. I tato akce je pro nás zcela nezisková a bereme ji jako náš další příspěvek k našá vzájemně výhodné spolupráci. Bližší informace o našich akcích podávají sekce „Kalendář akcí“ a „Inforum“ na naší domovské stránce. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

10 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Informace o nabídce Katalog na popisy >2100 produktů online a na CD/DVD-ROM Vyzkoušejte! zdarma heslo na 30 dnů E-novinky – 1-2x měsíčně, registrace na Bližší informace o jednotlivých produktech a službách vám nabízíme v několika podobách: Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

11 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

12 Světový trh profesionálního publikování

13 Světový informační průmysl celkově
2007P: $381 mld., +5,3% (2006: 6%) Hlavní hráči: Google (2006: +73%, 2007: +57%) Reed Elsevier Pearson Yahoo! (2006: +22%, 2007: +10%) Thomson Gannett (USA Today…) McGraw-Hill Bloomberg Reuters Wolters Kluwer Zdroj: Outsell Inc. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

14 Světový trh profesionálního publikování
Simba Information: Global Professional Publishing Omezuje se na tyto segmenty (pouze zdroje v angličtině): právní informace informace pro STM obchodní informace Velikost trhu v roce 2007 cca $30 mld. *) Meziroční růst 5% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

15 Světový trh profesionálního publikování (2006)
právní info 33% přírodní vědy a technika 27% medicína 23% obchodní info 17% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

16 Světový trh profesionálního publikování (2006)
Knihy (včetně elektronických) 36% Časopisy (včetně elektronických) 20% Sekundární zdroje 22% Adresáře a databáze 10% Bulletiny a aktualizace 10% Ostatní 2% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

17 Světový trh profesionálního publikování (2006)
Reed Elsevier 26% růst 10% Thomson 16,4% Wolters Kluwer 14,9% 43% z e-služeb! Springer Science+Business 3,3% John Wiley & Sons 2% v 2006 Pearson 1,5% Nielsen ACS Informa McGraw-Hill Blackwell Publishing Bureau of National Affairs Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

18 Právní a obchodní publikování
profesionálního publikování

19 Právní a obchodní publikování – hlavní hráči
1. Reed Elsevier – 32%! 2. Thomson – 31% 3. Wolters Kluwer – 22% první tři dohromady 85% trhu! 4. Bureau of National Affairs (US) první čtyři 90% trhu! důležití jsou také evropští vydavatelé (8% trhu): 5. Editions Lefebvre Sarrut (Paris) 6. Sdu NV (The Hague, the Netherlands) 8. Verlag C.H. Beck (Munich, Germany) 9. Haufe Mediengruppe (Freiburg, Germany) 10. TSO (Norfolk, England) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

20 Právní a obchodní publikování – podle médií
Knihy 43% Sekundární zdroje 24% Databáze a adresáře 14% Bulletiny 12% Časopisy 4% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

21 Obchodní informace (online)
Simba Information: Business Information Markets Vymezení na 8 segmentů: brokerage, marketing, legal/tax/public record, credit information, current awareness news & research, health care, financial news & research, other info markets Hlavní hráči (2005): Bloomberg Reuters Thomson Financial Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

22 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Obchodní info – výzvy Masivní informační zahlcení na straně zákazníků Konkurence ze strany „bezplatných“ internetových zdrojů Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

23 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Obchodní info – trendy Od dodávání dat k hledání významu informací Řešení s přidanou hodnotou Customization & personalization Integrace do pracovního procesu (workflow tools) Mobilní nástroje Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

24 Právní a obchodní publikování u nás
Konsolidace trhu probíhá ASPI -> Wolters Kluwer Albertina data, Anopress -> CreditInfo Czech Republic ORAC -> Lexis Nexis CZ Zahraniční vydavatelství vydávající české odborné tituly C.H.Beck Verlag Dashofer Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

25 Publikování pro STM

26 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
STM – hlavní hráči 1. Reed Elsevier – 20% trhu! 2. Thomson – 7% 3. Wolters Kluwer – 7% (téměř vše medicína!) 4. Wiley-Blackwell 5. Springer univerzitní vydavatelství (OUP, CUP, Harvard) odborné společnosti (ACS, AMA, IEEE) Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

27 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
STM – podle médií Časopisy 36% – nejdůležitější, většina významnějších dostupná elektronicky Knihy 29% Online (sekundární) 19,5% – největší růst Bulletiny 7,5% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

28 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
STM – výzvy Snižování rozpočtů knihoven Důraz na plné texty Elektronizace Pokles příjmů z reklamy v tištěných médiích Open Access USA: volný přístup k výsledkům výzkumu z veřejných prostředků do 12 měsíců po zveřejnění Web 2.0 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

29 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
STM – trendy Konsolidace trhu M&A Wiley: Blackwell (2007) Thomson: Information Holdings, Prous (2007), Reuters* Informa: Taylor & Francis (2004), Datamonitor (2007) ProQuest: Serials Solutions CIG: ProQuest (-> CSA ), RefWorks (2008) Prodeje Reed Elsevier, Thomson, Wolters Kluwer -> Education div. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

30 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
STM – trendy Nové služby a funkčnost na bázi existujícího obsahu Knovel Library CSA Illumina Ovid: (nyní Clin-eGuide) Nové služby mimo tradiční knižní a časopisové formáty Evidence Matters Research Package (COS Funding, COS Scholar Universe, PapersInvited) Thomson Innovation Retrodigitalizace Nadstavbové nástroje Serials Solutions 360 Counter Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

31 Příklady nových produktů

32 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library cca 2000 předních referenčních příruček od 40 vydavatelů pro aplikované vědy a inženýrské obory petrochemický průmysl chemie letectví a obrana inženýrský design a konstrukce farmaceutický a biotechnologický průmysl výroba elektrotechnika a elektronika stavebnictví materiálové obory bezpečnost práce „živé“ tabulky, grafy, rovnice… Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

33 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

34 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

35 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

36 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

37 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

38 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

39 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knovel Library Další informace Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

40 Deep indexing – nový přístup k odborným periodikům
Proč indexovat tabulky, grafy a ilustrace? představují destilovanou esenci výzkumu mají nejblíže k surovým datům z výzkumu nejsou viditelné/vyhledatelné v běžných databázích ani v plných textech Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

41 Deep indexing – nový přístup k odborným periodikům
Co obsahuje deep index? vlastní obrázek nebo tabulka úplné znění popisku citace s propojením na úplný abstrakt kategorie ilustrace deskriptory: předmětový taxonomický geografický statistický popisky proměnných další okolní text propojení na plný text článku Výsledek = rozšířený abstraktový záznam Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

42 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
CSA Illustrata Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

43 CSA Illustrata – abstraktové vyhledávání
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

44 CSA Illustrata – přímé vyhledávání
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

45 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
CSA Illustrata Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

46 CSA Illustrata Vložená citace -> ilustraci je možno použít!
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

47 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
CSA Illustrata CSA Illustrata: Natural Sciences – 5/2007 CSA Illustrata: Technology – 7/2008 CSA Illustrata: Social Sciences – 2009 Další informace na Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

48 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Co je EBM? Evidence-Based Medicine == medicína založená na důkazech „Evidence, not eminence“ Rozhodnutí mají vycházet z nejnovějších - klinicky oveřených – výzkumů, ne z učebnic nebo intuice Rozhodnutí založená na EBM: zvyšují úspěšnost léčby snižují chybovost jsou lépe obhajitelná The clinically-relevant content sources selected by physicians for physicians refers to CRO’s roots in SkolarMD, which has a medical advisory board of physicians who assist in content selection. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

49 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Clin-eguide Clin-eguide: Clinical Decision Support Optimalizace lékařských a ošetřovatelských metod v každodenní praxi Rychlé odpovědi na klinické otázky Snadný přístup ke všem předpláceným zdrojům Ovid Použití při léčbě (point-of-care) v dalším vzdělávání (point-of-learning) Informace pro EBM z primární literatury a z dalších recenzovaných titulů The clinically-relevant content sources selected by physicians for physicians refers to CRO’s roots in SkolarMD, which has a medical advisory board of physicians who assist in content selection. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

50 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Clin-eguide Předplatné obsahuje: 5-Minute Consult Database – 1200 témat Clin-eguide – diagnostické a léčebné postupy založené na důkazech pro 300 případů Ovid MEDLINE – 1996-dnes, vč. In-Process Citations MedFacts, National Guideline Clearinghouse, McKesson Patient Handouts Drug Facts and Comparisons – rozsáhlý informační zdroj o lécích – léků na předpis a 6000 volně prodejných A to Z Drug Facts – rychlé odpovědi na nejdůležitější otázky související s léky Review of Natural Products – recenze farmakologických a přírodních produktů Drug Interaction Facts, Herbal Interaction Facts a mnoho dalších zdrojů IMPORTANT NOTES FOR THIS SLIDE: 5-Minute Consult Database includes: - Editorially consistent collections of the Minute topics from the three best sellers: Clinical, Pediatrics, Emergency Medicine. The 1,200 topics provide 789 unique medical conditions, as there is overlap due to where the patient may present, i.e. pediatrics, ambulatory, or emergency room. - A team of contributors write/edit these topics. It is like having a team of consults at your fingertips giving the answers needed at the point of care. Among the three books, there are 950+ contributors to the topics. - Nursing Considerations are added to supplement every topic. This includes nursing diagnoses, key outcomes, nursing interventions, monitoring, patient teaching, discharge plan, and resources. - ICD-9 codes are included for each topic - Quick answer format that’s current, accurate and contains consistent headings – BASIC, DIAGONOSIS, TREATMENT, FOLLOW-UP, REFERENCES, CODES, and FAQs. This allows users to find the needed content to answer their patient question(s) at POC. Information included in each area: Basics - genetics, incidence/prevalence, signs & symptoms, causes, risk factors Diagnosis - differential diagnosis, laboratory, pathological findings, special tests, imaging Treatment - appropriate healthcare, general measures, surgical measures, activity, diet, patient education Follow-up - monitoring, prevention, complications, expected course/prognosis Medications - drug(s) of choice, contraindications, precautions, interactions, alternative drugs/therapies Miscellaneous - associated conditions, age-related factors, notes, pregnancy, synonyms, ICD-9, references McKesson Handouts: These are the handouts that customers have been asking Ovid to provide access Drug Information Content: Excellent and trusted drug information This content can be searched separately or all in one step with the other content The drug interaction checker is also available from the Main screen Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

51 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Clin-eguide “Quick Search” Vyhledávání ve všech zdrojích v jediném kroku Vyhledávání v „přirozeném jazyce“ s řazením výsledků dle relevance Integrace s dalšími zdroji od Ovidu e-knihy v EBMR (vč. Cochrane Database) plné texty časopisů v Snadný přístup k plnotextovým časopisům jiných vydavatelů prostřednictvím nebo Ovid LinkSolver Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

52 Clin-eguide - vyhledávání
main search page. Enter keywords or a natural language question. EBM Articles (EBMR) appears only if subscribed separately. The MEDLINE search covers only 1996-present to enhance clinical relevancy. Books includes the 5-Minute Database plus any separately subscribed books. Content can also be browsed using the tabs at the top. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

53 Clin-eguide - zobrazení výsledků
quick hits page. The top three results from each resource category are shown. Results are ranked by relevance using Ovid’s natural language processing (NLP) search. Relevance is indicated by a star rating, with 5 stars being the most relevant and 1 star being the least relevant. From here, users can (i) click on an individual result to see it (ii) click on ‘view all XXX results’ next to a category name to see all results for that category or (iii) click on the resource category in the grey search results bar (also shows all results for that category). Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

54 Clin-eguide Treatment Guidelines
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

55 Drug Facts & Comparisons
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

56 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Clin-eguide Další informace na Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

57 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Evidence Matters Unikátní nástroj pro EBM (Evidence-Based Medicine) Sleduje klinické zkoušky a výzkumy Obsahuje přímo numerické a faktografické údaje o zkouškách Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

58 Co je metoda PICO v EBM? Používá se pro formulaci jasné, konkrétní klinické otázky PICO EBM proces vyžaduje, aby lékař zvážil Příklad Pacient Kdo je pacient? Pacient je žena, bílé dítě s ušním zánětem Intervence Jaké testy, jaká léčba se uvažuje? Antibiotika Srovnání (Comparison) Jaké jsou léčebné alternativy? Žádná léčba Výsledek (Outcome) Jaký je kýžený výsledek (a jak se má změřit)? Vyléčení zánětu Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

59 Co je “Pyramida důkazů” v EBM?
Informace tvořící špičku ‘důkazové pyramidy’ jsou považovány za nejlepší důkazy. Tyto informace bohužel nejsou v obecném měřítku k dispozici pro všechny výzkumy, pokusy a experimenty. Lékaři praktikující medicínu založenou na důkazech vytvořili tuto pyramidu pro případy, kdy tyto nejsou k dispozici. Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

60 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Evidence Matters Ukázka a více informací na Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

61 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
CSA Research Package COS Scholar Universe >1,3 mil. vědeckých pracovníků a institucí COS Funding Opportunities grantů, soutěže, stáže v celkové hodnotě přes 33 mld. USD denní aktualizace PapersInvited Příležitosti k publikování výsledků výzkumu konferencí ročně Aktualizace 3x do měsíce (min. 200 konferencí v každé aktualizaci) Zvláštní vydání časopisů ročně Automatické sledování termínů Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

62 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
COS Scholar Universe Biografické informace: Provázané dokumenty: Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP) 62

63 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
COS Scholar Universe Kontaktní info: Propojený seznam osob: Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP) 63

64 COS Funding Opportunities
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

65 PapersInvited - Advanced Search
SAMPLE Information OR librar* OR digiti?ation in keywords Limit to conferences only Limit to France Edit to add Eligibility = Students Search 2 Engineer* in Classification Show descriptors and lateral search signal processing Combine sets + Limit to Germany View and link from #3 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP) 65

66 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
PapersInvited Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

67 PapersInvited – pokrytí disciplín
Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

68 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
CSA Research Package COS Scholar Universe COS Funding Opportunities PapersInvited Další informace na Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

69 Publikování pro STM z českých luhů a hájů
C.E.E.O.L. 321 časopisů ze střední a východní Evropy 23% v angličtině, 11% německy, 3% česky, 3% slovensky Balkan Reconstruction Report Česká literatura Gender rovné příležitosti výzkum Historica - Sborník prací historických Judaica Bohemiae Medialni studia Mezinárodní vztahy Perspectives.Central European Review of International Affairs Politologica. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis - Facultas philosophica Politologický časopis Slovo a slovesnost Sociologický časopis Soudobé Dějiny Střední Evropa Studia Moravica. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Facultas Philosophica - Moravica Studia theologica The New Presence Theresienstädter Studien und Dokumente Transitions Online Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

70 Publikování pro STM z českých luhů a hájů
Versita 67 časopisů ze střední a východní Evropy (38 Polsko, 2 AVČR, 5 SAV) e-publishing - distribuce ve spolupráci se Springerem (54) full publishing – vše samostatně (13) nově i e-books ve spolupráci s ebrary Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

71 Publikování pro STM z českých luhů a hájů
AiP Beroun Česká národní bibliografie (online, DVD-ROM) BiblioMedica (DVD-ROM) Ochranné známky ČR, T-CTM (DVD-ROM) MDT (online, CD-ROM) Digitalizace rukopisů a starých tisků Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

72 Profesionální publikování podle médií

73 Světový trh profesionálních periodik … a u nás
Zdroj: Ulrichsweb.com (počty titulů) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

74 Světový trh profesionálních periodik
přírodní vědy + technika 44% medicína 47% obchod 5% právo 4% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

75 Světový trh profesionálních periodik
Růst cen periodik v průměru o 10% ročně! Impakt faktor – problematická interpretace coby měřítka kvality Open Access „Author Pays“ model ($ ) BioMed Central Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

76 Knižní trh globálně … a u nás
Zdroj: Global Books In Print (počty titulů na trhu celkem) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

77 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Světový trh knih Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound (počty vydaných titulů) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

78 Knižní trh u nás – počet titulů (2007)
Euromedia Group (Knižní klub, Ikar, Odeon) 413 Computer Press Grada Publishing Moravská Bastei Egmont ČR Fragment BB art Svojtka & Co Albatros Rebo Productions CZ Celkem produkce (všichni vydavatelé) Zdroj: Biblio 4/2008 / Národní knihovna (počty titulů celkem – nelze odlišit profesionální, kromě VŠ) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

79 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Knižní trh u nás (2007) Počet vydavatelů Celkem nakladatelů reg. v ISBN Aktivní v roce cca 1200 Méně než 200 vydavatelů vydalo 20 a více knih Průměrný náklad knihy u nás celkově výtisků próza poezie ČR je na předním místě v počtu vydaných titulů na obyvatele Zdroj: Biblio 4/2008 / Národní knihovna Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

80 Bulletiny a aktualizace
Bulletin (newsletter) zpravodaj malého rozsahu pravidelně aktualizované (týdně…) Aktualizace (na volných listech – looseleaf) nepravidelná aktualizace (např. 3x ročně) Cca 46% právní info, 26% přírodní vědy a technika Masivní přechod na e-verze integrace s dalšími zdroji Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

81 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Databáze a adresáře Solidní růst (>6%) Hlavní hráči D&B – firemní adresáře IHS – tech info, normy – růst 21% v 2007! Thomson – West, Gale (prodej v 7/2007) Reed Elsevier – Martindale-Hubell, R.R.Bowker (prodej v 2006) VNU Thomas McGraw-Hill Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

82 Online služby a A&I (sekundární služby)
Velmi rychlý přechod na elekronické formy Velmi rychlý růst: +8,6% v 2006 Hlavní hráči - STM – 45% Thomson (WoK) CAS Ovid ProQuest (včetně CSA) EBSCO Elsevier (ScienceDirect, Scopus) IHS Infotrieve APA (PsycINFO) Právní info – 42% Obchodní info – 13% Zdroj: Simba Information – k dispozici přes MarketResearch.com Profound Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

83 „Nadstavbové nástroje“ pro práci s e-zdroji

84 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Výchozí situace E-zdroje již tvoří podstatnou část fondu – jsou tedy příliš důležité, aby nebyly plně využívány Zdroj: miniprůzkum AiP – duben 2006 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

85 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Výchozí situace Nárůst počtu e-zdrojů způsobuje dramatický růst celkového fondu – je těžké tento růst zvládnout Prvořadým úkolem už není růst fondu, ale zajištění přístupu k fondu a jeho řízení Je třeba znát, řídit a využívat plnou hodnotu fondu E-zdroje jsou dostupné 24/7, ale přitom často pouze omezeně (IP adresy event. hesla) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

86 Pro koho nadstavbové nástroje?
Uživatel hledání neznámého (objevování) – návyk na Google hledání známého provázání heterogenních zdrojů vzdálený přístup správa načerpaných záznamů Knihovna/IS dtto správa e-kolekce analýza využití Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

87 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Koncept ERAMS Electronic Resources Access & Management Solutions Nový způsob myšlení o tom jak spravujeme knihovní kolekce a jak je zpřístupňujeme Technologie pro správu fyzických kolekcí nejsou vhodné pro správu e-zdrojů ERAMS rozšiřuje fyzickou knihovnu a knihovní systém Nastupující kategorie plánování a rozpočtování knihovny Zavedení ERAMS pomáhá knihovnám zajistit požadovanou funkčnost Kompletní a integrované řešení Pomáhá knihovnám optimalizovat přístup, využití, kolekce a pracovní procesy (workflow) Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

88 Nadstavbové nástroje pro e-zdroje
Vše co je potřeba k efektivnějšímu využívání e-zdrojů: metavyhledávání OpenURL linking vzdálený přístup osobní bibliografická db data pro OPAC správa e-zdrojů analýza využití a další Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

89 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Závěr Profesionální informace vyspělý trh s mírně nadprůměrným růstem výzvy pro dodavatele i zákazníky konsolidace trhu nové služby s přidanou hodnotou nové koncepce a služby pro efektivnější práci s e-zdroji Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

90 Publikování pro STM z českých luhů a hájů
C.E.E.O.L. 321 časopisů ze střední a východní Evropy 23% v angličtině, 11% německy, 3% česky, 3% slovensky Balkan Reconstruction Report Česká literatura Gender rovné příležitosti výzkum Historica - Sborník prací historických Judaica Bohemiae Medialni studia Mezinárodní vztahy Perspectives.Central European Review of International Affairs Politologica. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis - Facultas philosophica Politologický časopis Slovo a slovesnost Sociologický časopis Soudobé Dějiny Střední Evropa Studia Moravica. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Facultas Philosophica - Moravica Studia theologica The New Presence Theresienstädter Studien und Dokumente Transitions Online Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

91 Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)
Použité zdroje Simba Information Global Professional Publishing Business Information Markets Ulrichsweb.com (Ulrich’s International Periodicals Directory) Global Books in Print Outsell Inc. Information Industry Market Size and Share Rankings: Preliminary 2007 Results Různé firemní materiály a www Světový informační průmysl a trh (Vladimír Karen, AiP)

92 Děkuji za pozornost Otázky? Albertina icome Praha, s.r.o. www.aip.cz
Vladimír Karen


Stáhnout ppt "Světový informační průmysl a trh (z pohledu ČR)"

Podobné prezentace


Reklamy Google