Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické zabezpečovací systémy I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické zabezpečovací systémy I."— Transkript prezentace:

1 Elektronické zabezpečovací systémy I.
LVA Ing. Zdeněk Votruba Laboratoř výpočetních aplikací Technické fakulty ČZU Elektronické zabezpečovací systémy I. 3. přednáška

2 Rozbor snímačů plášťová ochrana – mechanické kontakty
Rozbor snímačů plášťová ochrana – mechanické kontakty LVA WAN Mechanické kontakty (čidla uzamčení): jsou mikrospínače konstrukčně uzpůsobené pro zabudování do rámu proti západce dveří. Střeží tak uzamčený stav prostupů. Při vhodném zapojení k ústředně EZS zabrání uvedení do stavu střežení v případě, že některý z prostupů není uzamčen. Užívají se především v případech, má-li střežený prostor více možných vstupů. Mezi mechanické kontakty patří i nájezdy, jež umožňují uzavření elektrického obvodu v případech, kdy je třeba přivést proud do čidla na posuvný či otočný díl osazení stavebního otvoru. Nájezd současně střeží daný prostup na jeho otevření. U nás se mechanické kontakty příliš nevyužívají, setkáme se s nimi max. ve starších EZS budovaných podle německé normy VdS (svaz pojišťoven v SRN). Většinou patří do skupiny 2.

3 Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla
Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla LVA WAN Vibrační čidla: patří rovněž k prvkům střežení pláště budov, pro hlídání průrazů stěn a stavebních konstrukcí. Základem je elektromechanický měnič doplněný vyhodnocovací elektronikou. Tato čidla mají větší šířku pásma vyhodnocovacích kmitočtů, nastavitelnou citlivost a optickou indikaci s pamětí. Osazují se podle konstrukčního provedení na riziková místa možného průchodu zdí, luxfery či na rámu dveří a oken. Vzhledem ke své konstrukci nejsou většinou určeny ke střežení trezorových skříní a komorových trezorů. U nás se opět používají spíše výjimečně.. Většinou patří do skupiny 2, některá provedení do skupiny 3.

4 Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla
Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla LVA WAN Optex Vibro - dosah až 3.5, 16 událostí poplachu v paměti, automatické programování, nastavení frekvence a velikosti síly úderu v režimu kalibrace. Napájení 9 – 16 V

5 Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla
Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla LVA WAN Impaq Plus – obdobné vlastnosti a parametry jako předchozí snímač, navíc existuje ve verzi s magnetickým kontaktem – dva režimy hlídání – dvě možné poplachové události

6 Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla
Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla LVA WAN VV600 Plus Series – Trezorové detektory série VV 600 Plus jsou navržené k tomu, aby zjistily pokusy o proniknutí do sklepů, trezorů, nočních bezpečnostních schránek, bankomatů a dalších zpevněných oblastí jako jsou datové sklady a kartotéky.

7 Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla
Rozbor snímačů plášťová ochrana – vibrační čidla LVA WAN Příklad použití:

8 Rozbor snímačů plášťová ochrana – poplachové folie a další
Rozbor snímačů plášťová ochrana – poplachové folie a další LVA WAN Poplachové folie, tapety, polepy a poplachová skla: Tato čidla pracují na principu přerušení vodivého media, nejčastěji jemného drátku uvnitř zmiňovaného nosiče (folie, tapety, skla), či pásků vodivé folie aplikovaných samostatně na povrch hlídané plochy (polepy). V dnešní době jsou poněkud neprávem tyto bezpečnostní prvky opomíjeny, především pro nutnost bezchybného řemeslného zvládnutí montáže a poněkud nižší životnosti některých prvků. Většinou patří do skupiny 2-3.

9 Rozbor snímačů plášťová ochrana – poplachové folie a další
Rozbor snímačů plášťová ochrana – poplachové folie a další LVA WAN

10 Rozbor snímačů plášťová ochrana – drátová čidla
Rozbor snímačů plášťová ochrana – drátová čidla LVA WAN Drátová čidla: Jedná se o jemná drátová lanka propojená s citlivým mikrospínačem. Jsou vhodné na střežení velkých prostupů ventilace a prostupů inženýrských sítí do objektu. Pro usnadnění instalace dodávají výrobci řadu příslušenství a prostředků k jejich upevnění a to včetně různých kladek. Správně seřízené drátové čidlo reaguje již na malou změnu mechanického namáhání. Nevýhodou je obtížná montáž, kalibrace a životnost čidla. Většinou patří do skupiny

11 Rozbor snímačů plášťová ochrana – rozpěrné tyče
Rozbor snímačů plášťová ochrana – rozpěrné tyče LVA WAN Rozpěrné tyče: Tento typ čidla je vlastně miniaturní mechanický spínač, jehož klidový stav je mechanicky aretován tyčí. Rozpěrné tyče mohou chránit vstupní otvory objektu z inženýrských sítí a prostupy ventilace podobně jako drátová čidla. Jsou opět poměrně náročné na montáž, relativně citlivé a odolné. Většinou patří do skupiny 3.

12 Rozbor snímačů plášťová ochrana – SHRNUTÍ
Rozbor snímačů plášťová ochrana – SHRNUTÍ LVA WAN V případě plášťové ochrany máme tedy k dispozici: magnetické kontakty čidla na ochranu skleněných ploch mechanické kontakty vibrační čidla poplachové folie, tapety, polepy a poplachová skla drátová čidla rozpěrné tyče … přičemž jednoznačně nejpoužívanější jsou magnetické kontakty a tříštivá čidla na ochranu skla.

13 Rozbor snímačů plášťová ochrana – SHRNUTÍ
Rozbor snímačů plášťová ochrana – SHRNUTÍ LVA WAN Je třeba si uvědomit, že prvky plášťové ochrany jsou vlastně prvním aktivním prvkem, se kterým se případný narušitel potká. Do jisté míry mají schopnost podobnou mechanickým zábranovým prostředkům – zabránit nebo omezit možnost vniknutí do objektu. Na druhou stranu jsou však vystaveny relativně snadnému způsobu sabotáže, jsou poměrně citlivé na korektní instalaci, nastavení a především zpravidla bývají náchylné na velké množství planých poplachů, což je značně diskredituje. Plášťová ochrana je vlastně doplňkem mechanického zabezpečení a pouze „první hlídkou“ vnitřního zabezpečení objektu!

14 Předpokládaný typ narušitele
Stupeň zabezpečení LVA WAN Stupeň Míra rizika Předpokládaný typ narušitele 1. nízké Narušitel má malou znalost EZS, omezený sortiment snadno dostupných nástrojů 2. nízké až střední Narušitel má určité znalosti o EZS; omezený sortiment základních přenosných nástrojů (např. multimetr) 3. střední až vysoké Narušitel je obeznámen s EZS; úplný sortiment základních přenosných přístrojů a elektrických zařízení 4. vysoké Narušitel je schopen, nebo má možnost zpracovat podrobný plán vniknutí; kompletní sortiment zařízení včetně prostředků pro náhradu rozhodujících prvků EZS

15 Toto je rozbor některých druhů čidel a snímačů.
Toto je rozbor některých druhů čidel a snímačů. LVA WAN V příští přednášce se budeme věnovat dalším typům a jejich možnostem použití.


Stáhnout ppt "Elektronické zabezpečovací systémy I."

Podobné prezentace


Reklamy Google