Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

...aneb jak předejít tragédii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "...aneb jak předejít tragédii"— Transkript prezentace:

1 ...aneb jak předejít tragédii
Jiří Zounek (s využitím výsledků seminárních prací studentů) Archivace, zálohování a bezpečnost (nejen) dat – základ úspěchu při psaní odborného textu ...aneb jak předejít tragédii

2 Obsah Počítač Ukládání dat Zálohování dat
Bezpečnost (nejenom) ve virtuálním prostoru

3 Počítač Zabezpečení počítače (aktualizace systému, antivirový program, antispaware, zdroje na webu – slunečnice.cz, CHIP download, ) Zabezpečení domácí bezdrátové sítě (návod), vyhýbat se nezabezpečeným připojením na veřejnosti Internetové prohlížeče Další zdroj: Jen technická obrana nestačí

4 Ukládání dat Doporučení: Na počítači (v počítači 2 disky – SSD + klasický disk na data) Jasná struktura souborů

5 Ukládání dat Pravidelné zálohování (každý den, na jiné/nezávislé médium, zálohovací SW) Rada: např. magisterská práce-každý den ukládat s aktuálním datem/používat zálohovací SW (zdroje: př. 1, př. 2) Nastavit automatické zálohování v textovém editoru

6 Ukládání dat Google cloud connect

7 Zálohování dat Externí disk – vhodný způsob, mobilita
Flash disk – nejhorší způsob, dočasné uložení, přenos Vypalování na CD/DVD, blu-ray disk RAID (Redundant Array of Independent Disks) - „zrcadlení“: obsah v počítači zaznamenává současně na dva disky

8 Zálohování dat – cloudová uložiště
Nejnovější způsob uchovávání dat Data jsou zde ukládána na server poskytovatele (Apple, Microsoft, Google, Dropbox, vlastní server, vlastní prostor na webu - placený atd.).

9 Zálohování dat – cloudová uložiště
Bezpečnost této metody - poskytovatel používá pokročilé zálohy (RAID apod.) = je téměř nemožné o data přijít. Riziko - může být možnost odcizení dat z důvodu nízkého zabezpečení poskytovatele proti útokům crackerů (hackerů).

10 Zálohování dat – cloud (M. Macinková)
Kapacita 2GB plus za každého doporučeného uživatele 500MB až do kapacity 18GB. Volné místo platí na 2 roky. Pokud už jste registrovaní tak klikněte na tlačítko vpravo nahoře "Get free space!" a validujte přes svůj školní nebo si založte Dropbox přímo pod školním em a získáte dalších 25GB zdarma. Maximální velikost souboru neomezena. Kromě webové rozhraní možnost instalace applikace (podpora Win XP, Win Vista, Win 7, Linux, Mac OS, iOS, Android) která umožnuje např. synchronizaci souborů atd. V základu 5GB zdarma. Oproti konkurenci možnost zobrazení souborů mnoha formatů (DOC, ODT, PDF, JPG, PNP, atd.) přímo na webu a přímá editace souborů na webu (DOC, XLS, PPT, atd.). Další možností je editace jednoho souboru více lidmi a další funkce zameřené na teamovou spolupráci. Kapacita 2GB. Vytvořena za účelem synchronizaci dat mezi počítači s operačním systémem Ubuntu kde je služba součástí systému a není třeba instalovat.

11 https://skydrive.live.com/
Jedna ze služeb Live.com poskytovaných společností Microsoft. Kapacita 7GB. Maximální velikost souboru 50MB. Ve spojení s Office Web Apps (další službou Live.com) poskytuje možnosti editace, zobrazení a vytváření dokumentů kancelářského balíku MS Office přímo na webu. Neumožňuje vyhledávání souboru. Zásilka bude uskladněna minimálně 19 dní, počet stahování zásilky je neomezený. Celková velikost zásilky je omezená na 161 MB. Umožňuje vyhledavani souboru. Je možno nahrát v jedné relaci (souboru) data o velikosti až 3000 MB. Data uživatelů jsou na serveru eDisk.cz uložena po dobu nejvýše 30 dnů od posledního stažení. Pokud bude soubor stažený více než 5x, prodlužuje se doba uložení na 90 dní od posledního stažení Maximálni velikost zásilky je omezená na 300 MB. Zasilku lze po dobu 14ti dnů až 30x stáhnout.

12 Překvapení?!

13 Překvapení?!

14 10 pravidel bezpečnosti pro studenta VŠ (L. Lichter)
Rozmyslete si, zda je nutné pro danou službu vyplňovat všechna svá osobní data. Své heslo neposkytujte 2. osobě, a to ani poskytovateli služeb. Nereagujte na anonymní zprávy, ani neotvírejte odkazy v nich uvedené.

15 Čtěte licenční ujednání služeb nebo alespoň důležité odstavce o osobních údajích a ukončení poskytování služeb (soubory se stávají majetkem poskytovatele služeb). “You agree that by posting any material or information anywhere on the ICQ Services and Information you surrender your copyright and any other proprietary right in the posted material or information. You further agree that ICQ Inc. is entitled to use at its own discretion any of the posted material or information in any manner it deems fit, including, but not limited to, publishing the material or distributing it.” (odkaz)

16 Skryjte své osobní údaje na Facebooku před veřejností a nepoužívejte aplikace třetích stran.
Zasílejte a sdílejte jen ty soubory, na které máte autorské právo.

17 Dávejte pozor na to, co vy nebo váš počítač nahrává na internet a zda tím neporušujete zákony.
Rozmyslete, co chcete publikovat na internetu (články, diskuze) a zda to nemůže ovlivnit vaši kariéru nebo bezpečnost (v budoucnosti). Příklad:

18 Na internetu nikdy nedůvěřujte nikomu, koho osobně neznáte!
Zálohujte svá cenná data (diplomové práce, fotografie atd.) vhodným způsobem. Na internetu nikdy nedůvěřujte nikomu, koho osobně neznáte! Další zdroj: Bezpečnost na internetu

19 Prezentace / přednáška
Uložit prezentaci v několika formátech Uložení na přenosné médium + cloud (nezávislé zdroje) Využít i např. IS (vlastní Úschovnu)

20 Kyberšikana (cyberbullying) (E. Janová – seminární práce)
S tradiční šikanou má společný cíl a to někomu ublížit, buď fyzicky nebo psychicky. Kyberšikanující k tomu využívá elektronických prostředků. Je to úmyslné, nepřátelské chování a obvykle je opakující... posílání urážlivých SMS a mailů webové stránky, blogy s cílem zesměšnit někoho obtěžování prostřednictvím ICQ, Skype… zesměšňování prostřednictvím sociálních sítí zneužití identity oběti – rozesílání zpráv pod jejím jménem (zdroj – seminární práce)

21 Kybergrooming „Kyberkrášlení“
Neznámá osoba se dělá přitažlivým pro své oběti něčím co je ve skutečnosti vymyšlené vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť podplácení dárky, penězi, budování přátelského vztahu získání nebezpečných materiálů k vydírání emocionální závislost na útočníkovi osobní schůzka napadení, zneužívání, vydírání (Kweensey, 2010)

22 Kyberstalking Opakované sledování nebo obtěžování
Může mít více forem: posílání opakovaných sms, ů, zpráv, telefonátů či dokonce posílání dárků, o které oběť nemá zájem

23 Opakované sledování nebo obtěžování
Může mít více forem: posílání opakovaných sms, ů, zpráv, telefonátů či dokonce posílání dárků, o které oběť nemá zájem


Stáhnout ppt "...aneb jak předejít tragédii"

Podobné prezentace


Reklamy Google