Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název  SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina Název školy Střední škola oděvní a služeb Vizovice

2 Autor Mgr. Iveta Tichá Tematický celek Trávicí soustava Cílová skupina 2. ročník SŠ nezdravotnického směru ukončený maturitní zkouškou Anotace Materiál má podobu prezentace, pomocí které žáci získají informace o anatomii a fyziologii ústní dutiny a své znalosti si na závěr ověří pomocí testu. Materiál je možné promítat na tabuli, popř. vytisknout. Lze ho využít i k samostudiu žáků. Vytvořeno září 2012 Použité zdroje a odkazy: DYLEVSKÝ,I.,TROJAN,S. Somatologie 2. Praha : Avicenum, ISBN NOVOTNÝ,I., HRUŠKA,M. Biologie člověka, 4. vydání. Praha : Nakladatelství Fortuna, ISBN , s. 80.

3 ÚSTNÍ DUTINA

4 Anatomie ústní dutiny Prostor ohraničený tvrdým a měkkým patrem od dutiny nosní, rty a tvářemi od vnějšího okolí. Spodinu tvoří jazyk připojený svaly k dolní čelisti. V horní a dolní čelisti jsou zasazeny zuby Tvrdé patro = výběžek horní čelisti a patrové kosti Měkké patro = svalová a vazivová destička, horizontálně uložená, navazuje na tvrdé patro, odděluje ústní dutinu od nosní dutiny Rty a tváře = příčně pruhované svaly, podílí se na příjmu a rozmělnění potravy, na artikulaci řeči

5 Význam ústní dutiny Rozmělňování potravy (zuby, jazyk, žvýkací svaly) – mechanické zpracování potravy Promísení se slinami – obalí ostré úlomky potravy a učiní sousto vazké, enzym ptyalin (štěpí polysacharidy na disacharid maltózu) - chemické zpracování potravy Tvorba chuťových vjemů - ve svalovině jazyka jsou chuťové pohárky pro vnímání 4 základních chutí – sladkost, hořkost, slanost, kyselost Tvorba řeči – podílí se na artikulaci a tvorbě hlásek

6 Zuby jsou zasazeny v čelistních jamkách horní a dolní čelisti (zubní lůžka)

7 Stavba a struktura zubu
Stavba zubu : korunka, krček, kořen Struktura zubu : sklovina ( ) – vnější vrstva korunky, tvrdá, obsahuje 98% minerálních látek (např. fluorid sodný) zubovina (dentin) – velmi citlivá na teplo a tlak, svou strukturou připomíná kost dřeň (pulpa) – bohatě inervovaná a prokrvená, řídká hmota zubní cement – vrstva obalující kořeny zubu, tvrdá hmota ozubice (periodontium) – vazivová vlákna vycházející od zubního cementu k okostici čelisti, součást závěsného aparátu zubu, pružný pohyb zubu v čelistní jamce dáseň (gingiva) – růžová sliznice pevně srostlá s okosticí čelisti, součást závěsného aparátu zubu

8 Druhy zubů podle korunky
řezáky (dentes incisivi) – dlátovitá korunka, 1 kořen, označení i (I) špičáky (dentes canini) – korunka s jedním hrotem, 1 kořen, označení c (C) třenové zuby (dentes praemolares) – korunka s dvěma hrbolky, 1 kořen (v dolní čelisti), někdy 2 kořeny v horní čelisti, označení p (P) stoličky (dentes molares) – korunka s kousací ploškou, 3 kořeny v horní čelisti, 2 kořeny v dolní čelisti, označení m (M)

9

10 Mléčný (dočasný) chrup
20 zubů mléčné zuby se prořezávají asi v 6. měsíci věku dítěte až do 2 let věku v ¼ chrupu : 2 řezáky, 1 špičák, 2 stoličky přibližně od 6. roku věku jsou nahrazovány trvalými zuby mléčné zuby se značí v zubním vzorci malými písmeny zubní vzorec : m2 m1 c1 i2 i1 i1 i2 c1 m1 m2

11 Trvalý (definitivní) chrup
32 zubů prořezávají se přibližně od 6. roku věku celý chrup přibližně od 18. roku věku v ¼ chrupu : 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky trvalé zuby se značí v zubním vzorci velkými písmeny zubní vzorec : M3 M2 M1 P2 P1 C1 I2 I1 I1 I2 C1 P1 P2 M1 M2 M3

12 Jazyk velmi citlivý a pohyblivý orgán z příčně pruhované svaloviny
tvar trojúhelníku anatomie : hrot, tělo, kořen jazyka kořen jazyka je připojen k dolní čelisti a k jazylce se spodinou ústní dutiny je spojen uzdičkou sliznice jazyka vybíhá v jazykové papily (zvětšení povrchu) mezi jazykovými papilami – receptory chuti (chuťové pohárky) : sladkost = na špičce jazyka hořkost = na kořeni slanost = po stranách jazyka v přední části kyselost = po stranách jazyka v zadní části význam : podílí se na rozmělnění potravy v ústní dutině a na artikulaci řeči, tvorba chuťových vjemů

13 Procvičení učiva 1. Mezi zuby mléčného chrupu nepatří: řezáky špičáky
třenové zuby Stoličky 2. Zubní sklovina je součástí : zubního kořene zubního krčku zubní korunky 3. Jazyk je tvořen : Hladkou svalovinou Příčně pruhovanou svalovinou 4. Třenové zuby definitivního chrupu se označují písmenem : a) P b) i c) I 5. Stoličky v horní čelisti mají : 1 kořen 2 kořeny 3 kořeny 6. Nejtvrdší strukturou zubu je : zubní cement zubní sklovina zubovina 7. Měkké patro odděluje : Nosní dutinu od ústní dutiny Ústní dutinu od hltanu Hltan od hrtanu 8. Řezáky v mléčném chrupu se označují písmenem : a) M b) c c) i

14 Správné odpovědi 1c, 2c, 3b, 4a, 5c, 6b, 7a, 8c.


Stáhnout ppt "III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google