Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Místo, kde Žijeme“ HUBENOV Jiří Jícha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Místo, kde Žijeme“ HUBENOV Jiří Jícha."— Transkript prezentace:

1 „Místo, kde Žijeme“ HUBENOV Jiří Jícha

2 Obsah : Poloha místa Krajina Počasí Vodstvo Statistiky obyvatel
Historie a erb obce Služby v obci Doprava Kulturní a přírodní zajímavosti Průmysl a zemědělství

3 Poloha místa zeměpisná šířka - 50°0'15 s. š.
Evropa Česká Republika Západočeský kraj Opkres Plzeň - sever Obecní úřad Horní Bělá Hubenov zeměpisná šířka - 50°0'15 s. š. zeměpisná délka - 13°28'49 v. d. Počet domů – 27 Počet obyvatel – 58

4 Krajina Hřebensko Památky Nadmořská výška – 573
Bývalá vojenská rozhledna - zbyly pouze základy Pomník ženy ze II. sv. války Žena byla na začátku druhé světové války zabita vojákem z německé armády.

5 Počasí srážky Průměrné srážky – 12,2 mm

6 Počasí teplota Průměrná teplota – 8°C

7 Vodstvo Severní úmoří Povodí Labe Černý rybník Bělský potok
Řeka Třemošná Berounka Vltava Labe Severní moře

8 Statistiky obyvatel Počet obyvatel Národnostní menšiny Věkové složení
58 Národnostní menšiny neexistují Věkové složení Průměrný věk 42 let Přirozený přírůstek není Přistěhovalí lidé dvě čtyřčlenné rodiny

9 Erb a vysvětlení Vysvětlení: Opticky levá strana:
Horní Bělá - bílá (bělá) barva podkladu je mluvící znak názvu obce a zabírá čestné místo znaku parohy jsou společné pro všechny 4 vsi. Horní Bělá a Vrtbo mají společná čísla domovní, proto jsou na opticky levé polovině znaku.   Opticky pravá strana: nahoře zvonek na paměť zvonku ze zvoničky v Hubenově, který je nyní na požární zbrojnici v Hubenově. Červená barva je na paměť šlechticů, kteří Hubenov vlastnili. dole v zeleném poli beraní hlava, zelená jako louky okolo Tlucné, beraní hlava na paměť mlýna s ovčínem v Tlucné.

10 Historie Nejstarší zmínka První zmínka o vsi je z roku 1337.
V roce 1420 Hubenov měl patřit bratřím Hanušovi a Bedřichovi Libštejnským z Kolovratu. V roce 1542 patřil pánům z Rabštejna. Zajímavá je samota Kostelíky, na místě zaniklé středověké vsi Tisá v katastru Hubenova, o nichž je zmínka již v roce 1227.

11 Historie Bitva u Nekmíře
Husité při svém pobytu v Plzni podnikali různé výpravy do okolí. Na začátku prosince 1419 si na Jana Žižku, při jeho návratu od tvrze Nekměře (17 km severozápadně od Plzně), počíhal místní šlechtic Bohuslav ze Švamberka s 2 000 rytíři. V této bitvě Jan Žižka poprvé využil vozové hradby a zahnal katolické rytíře na útěk. Na straně Bohuslava ze Švamberka byl zabit také majitel tvrze, zeman Hynek z Nekmíře. Žižka využil tohoto vítězství k nočnímu útoku na tři nepřátelské posádky v okolí a po zboření jejich tvrzí se bez potíží navrátil do Plzně. Po zprávě o této bitvě nechala královna Žofie vypravit vojenskou výpravu loajálních pánů, která měla za úkol oblehnout Plzeň.

12 Historie Významné osobnosti Jan Otčenášek
Narodil se v Praze. Vystudoval obchodní akademii (maturoval v r. 1943). Od roku 1944 pracoval v továrně Avia Letňany. Zde se také zapojil do odboje. Vysokoškolského studia estetiky zanechal. Od roku 1952 pracoval v aparátu Svazu československých spisovatelů. Od roku 1960 byl spisovatelem z povolání. Po roce 1973 dramaturgem Filmového studia Barrandov. Zemřel v Praze.

13 Historie Tank Sherman projíždí pod obcí Hubenov (r. 1945)

14 Služby v obci ČSAD V naší obci se o dopravu starají pouze autobusy
Jejich časové rozmezení je celkem uspokojivé, ovšem by se mohlo posílit více spoji Doprava na základní školu Velmi dobrá – žáci stihnout dojet včas na každou hodinu Velmi dobrá – žáci nemusí dlouho čekat po vyučování

15 Doprava ČSAD Spoje do Plzně Spoje do Plas 4:25 5:35 6:38
7:28 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat) 12:38 Spoje do Plas 5:15 6:28 7:28

16 Doprava ČSAD Spoje z Plzně Spoje z Plas 7:25 11:30
14:15 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat) 15:15 16:00 18:40 Spoje z Plas 14:25 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat) 16:15 – spoj přes Dolní Bělou ( je nutno přesedat)

17 Doprava Na základní školu Ze základní školy 6:28 7:28 12:58 14:55
16:38

18 Zajímavosti Přírodní a historické Pomník padlích za I. sv. války
Smírčí kříž možnost ukázky pro cizince

19 Zajímavosti Kulturní Lampionový průvod Masopust
Rozsvícení Vánočního stromu

20 Přednost života v obci SDH HUBENOV
Hasičský sbor v Hubenově byl založen roku Byla zakoupena dvoupístová motorová stříkačka, na kterou přispěl hrabě Metternich, kterému patřily okolní lesy. Roku 1957 velitel zdůraznil důležitost zapojení místních hasičů do okresní soutěže požárních družstev. Bylo sestaveno devítičlenné družstvo, které se v kategorii bezmotorových stříkaček umístilo v okresní soutěži na 1. místě. Za kvalitní výkon obdrželi hasiči z Hubenova v roce 1958 motorovou stříkačku. V dubnu 1979 se hasičské sbory Hubenova a Vrtba spojily.

21 Průmysl a zemědělství Průmysl Těžba kaolinu - Kaznějov
Kamenolom - Zahrádka

22 Průmysl a zemědělství Zemědělství Soukromé zemědělství
chov skotu a domácího zvířectva Obdělávání půdy Pěstování obilovin

23 DĚKUJI ZA POZORNOST ZŠ Dolní Bělá Jiří Jícha


Stáhnout ppt "„Místo, kde Žijeme“ HUBENOV Jiří Jícha."

Podobné prezentace


Reklamy Google