Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název  SSOS_ZD_3.18 Slinné žlázy Název školy Střední škola oděvní a služeb Vizovice

2 Autor Mgr. Iveta Tichá Tematický celek Trávicí soustava Cílová skupina 2.ročník SŠ nezdravotnického směru ukončený maturitní zkoušku Anotace Materiál má podobu prezentace, pomocí které žáci získají informace o anatomii a fyziologii slinných žláz a své znalosti si na závěr ověří pomocí testu. Materiál je možné promítat na tabuli, popř. vytisknout. Lze ho využít i k samostudiu žáků. Vytvořeno říjen 2012 Použité zdroje a odkazy: DYLEVSKÝ,I.,TROJAN,S. Somatologie 2. Praha : Avicenum, ISBN , str. 34. ROKYTA,R. a kol. Somatologie. Praha : Wolters Kluwer ČR, ISBN

3 SLINNÉ ŽLÁZY

4 DRUHY SLINNÝCH ŽLÁZ Drobné slinné žlázy ve sliznici ústní dutiny
3 velké párové slinné žlázy : Příušní slinné žlázy – největší, před ušním boltcem a pod ním, ústí do ústní dutiny u druhé horní stoličky Podčelistní slinné žlázy – pod dolní čelistí, vyúsťuje u jazykové uzdičky společně s vývodem podjazykové slinné žlázy Podjazykové slinné žlázy – pod přední částí jazyka

5

6 VÝZNAM SLIN Udržují vlhkost sliznice ústní dutiny
Obalují sousto hlenem a zabraňují mechanickému poškození sliznice ústní dutiny Rozpouští chemické látky v potravě→ vznik chuťového vjemu Rozklad některých složek potravy na jednodušší látky pomocí enzymů = rozklad polysacharidů na oligosacharidy pomocí enzymu ptyalinu Dezinfikují ústní dutiny pomocí lysozymu

7 CHEMICKÉ SLOŽENÍ SLIN Voda (99%)
Hlen MUCIN - obalí ostré úlomky potravy, brání poranění sliznice ústní dutiny Enzym PTYALIN - amyláza štěpící škroby (polysacharidy) na oligosacharidy, např. disacharid maltóza Rozpuštěné ANORGANICKÉ SOLI (Na+, K+, Ca2+, PO43- ) → přispívají ke vzniku zubního kamene LYSOZYM – chemická látka s dezinfekčním účinkem → sliny jsou mírně antiseptické

8 VYLUČOVÁNÍ SLIN Každý člověk denně vyprodukuje 1-2 litry slin
Drobné slinné žlázy – stálé vylučování slin Příušní, podjazykové a podčelistní slinné žlázy – reflexní vylučování slin : Nepodmíněný reflex – sliny jsou vylučovány na základě kontaktu sousta s ústní dutinou = podráždění chuťových receptorů a mechanoreceptorů v jazyku Podmíněný reflex – sliny jsou vylučovány na základě představ o jídle, na základě vizuálních, sluchových a čichových podnětů (např. při pohledu na jídlo, při ucítění vůně jídla, při sluchovém vjemu při kousnutí do jablka nebo prskání tuku při smažení masa)

9 OPAKOVÁNÍ Urči pravdivost tvrzení (ANO – NE) :
Enzym ptyalin štěpí bílkoviny. Sliny mají mírně dezinfekční účinek. Drobné slinné žlázy zvlhčují sliznici ústní dutiny. Podjazykové slinné žlázy vyúsťují u druhé horní stoličky. Vylučování slin je pouze nepodmíněným reflexem. Minerální látky rozpuštěné ve slinách jsou zodpovědné za vznik zubního kamene v ústní dutině.

10 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ Enzym ptyalin štěpí bílkoviny. NE
Sliny mají mírně dezinfekční účinek ANO Drobné slinné žlázy zvlhčují sliznici ústní dutiny. ANO Podjazykové slinné žlázy vyúsťují u druhé horní stoličky. NE Vylučování slin je pouze nepodmíněným reflexem. NE Minerální látky rozpuštěné ve slinách jsou zodpovědné za vznik zubního kamene v ústní dutině ANO


Stáhnout ppt "III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google