Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

sopka Eyjafjallajökull Island

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "sopka Eyjafjallajökull Island"— Transkript prezentace:

1 sopka Eyjafjallajökull Island
Eyja(ostrov), fjalla(hora), jökull(ledovec) Foneticky: Eja-fjatla-jókutl

2 Eyjafjallajökull Eyjafjallajökull (Výslovnost|ɛɪja, fjatla, jœkʏtl̥, v překladu "ledovec ostrovních hor", je jeden z menších islandských ledovců. Leží severně od Skógaru a západně od většího ledovce Mýrdalsjökullu. Pod jeho povrchem se ukrývá stejnojmenná sopka (o výšce 1666 metrů), která je od doby ledové poměrně aktivní. Jižní konec hory byl kdysi součástí atlantického pobřeží Islandu. Poté, co moře ustoupilo o přibližně 5 km, dřívější pobřeží vytvořilo strmé útesy s početnými nádhernými vodopády, z nichž nejznámějším je Skógafoss.

3 Sopka Eyjafjallajokul 17.dubna 2010. (foto REUTERS/Lucas Jackson)

4 Sopka Eyjafjallajokull na ledovci na jihu Islandu chrlící do vzduchu mraky popelu těsně před západem slunce 16.dubna 2010. Silná vrstva sopečného popelu pokryje zemi a venkovská stavení na Islandu a jak postupuje Evropu po celé Evropě vyprazdňuje nebe od letadel (foto AP Photo/Brynjar Gauti)

5 Foto pořízené teleobjektivem s pohledem na farmu v blízkosti sopky Eyjafjallajokull, kterou zahaluje postupující mrak kouře a popelu odpoledne 17. dubna (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

6 Jízda po silnici v blízkosti Kirkjubaejarklausturu na Islandu v mraku popelu vyvrženého ze sopky Eyjafjallajokull ve čtvrtek 15.dubna (foto AP Photo/Omar Oskarsson)

7 Průrvy v ledu způsobené stékající vodou tající z ledovce při sopečném výbuchu 17. dubna (foto REUTERS/Lucas Jackson)

8 Vrstva sopečného popelu zakrývající vegetaci v Eyjafjallasveitu na jižním Islandu 17.dubna (foto REUTERS/Ingolfur Juliusson)

9 Foto sopky Eyjafjallajokull chrlící oblaka kouře a popela 17
Foto sopky Eyjafjallajokull chrlící oblaka kouře a popela 17.dubna (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

10 Žena stojí v blízkosti vodopádu, který byl zašpiněn popelem, spadlým z oblaku vzniklým po výbuchu sopky Eyjafjallajokull, Island 18. dubna (foto REUTERS/Lucas Jackson)

11 Koně v blízkosti města Sulfoss na Islandu
Koně v blízkosti města Sulfoss na Islandu. V pozadí sopka Eyjafjallajokull 17. dubna (foto REUTERS/Lucas Jackson)

12 Zemědělec Thorarinn Ólafsson se snaží nalákat své koně do stáje před oblakem černého popelu na obzoru a nad hlavou v Drangshlid na Eyjafjoll 17. dubna (foto REUTERS/Ingolfur Juliusson)

13 Malé letadlo (vlevo nahoře) létí kolem mraku kouře a popelu valícího se z kráteru sopky Eyjafjallajokul, Island 17. dubna 2010. (foto REUTERS/Lucas Jackson)

14 Mračna kouře stoupající ze sopky v Eyjafjallajokull 16. dubna 2010
Mračna kouře stoupající ze sopky v Eyjafjallajokull 16. dubna (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

15 Slunce zapadá na obloze zasypané popelem nad Ženevským jezerem, 17
Slunce zapadá na obloze zasypané popelem nad Ženevským jezerem, 17. dubna (foto FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

16 Sopka v ledovci Eyjafjallajokull na jihu Islandu chrlící mračna popelu v sobotu 17.dubna (foto AP Photo/Brynjar Gauti)

17 Zemědělci se snaží zahnat dobytek v sopečném popelu na farmě v Nupur, na Islandu. Sobota 17.dubna (foto AP Photo/Brynjar Gauti)

18 Záchranný tým pomáhá vlastníkům půdy, shazovat vrstvu sopečného popelu ze střech v Seljavelliru, Island 18. dubna 2010. (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

19 Zemědělec Thorkell Eiriksson a jeho bratr Petur Runottsson těsní stodolu pro ovce před popelem. Který v případě nepříznivého směru větru přes údolí dopadne na jejich farmu v Eyjafjallajokull 17.dubna 2010. Jehňata narozená na jaře a jsou zvlášť náchylná na sopečný popel v plicích, takže musí být ustájeny uvnitř. (foto REUTERS/Lucas Jackson)

20 Tmavý mrak popelu se vznáší nad islandským jižním pobřežím 17
Tmavý mrak popelu se vznáší nad islandským jižním pobřežím 17.dubna (foto REUTERS/Ingolfur Juliusson)

21 Kouř a láva na sopce Eyjafjallajokul 17. dubna 2010
Kouř a láva na sopce Eyjafjallajokul 17. dubna (foto REUTERS/Lucas Jackson)

22 Pohled ze silnice vedoucí k sopce Eyjafjallajokull při výbuchu 17
Pohled ze silnice vedoucí k sopce Eyjafjallajokull při výbuchu 17. dubna (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

23 Muž běžící podél silnice, při fotografování pokračující erupce sopky Eyjafjallajokull, fotí stoupající oblak kouře a popelu při výbuchu 17. dubna (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

24 Obrovský oblak popelu na islandském jižním pobřeží 16. dubna 2010
Obrovský oblak popelu na islandském jižním pobřeží 16.dubna (foto REUTERS/Ingolfur Juliusson)

25 Masku a brýle na ochranu proti všudy přítomnému závoji kouře a popelu používá Berglind Hilmarsdottir z Nupur na Islandu, hledající svůj dobytek ztracený v mracích kouře a popelu, Sobota 17 duben (foto AP Photo/Brynjar Gauti)

26 Zemědělec u blátivé masy vzniklé z vody a sopečného popelu na svém pozemku na Islandu 18. dubna 2010. (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

27 Tento letecký snímek ukazuje stoupající oblak popele nad sopkou Eyjafjallajokull v sobotu 17.dubna (foto AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.is)

28 Pilot fotí ze sopky Eyjafjallajokull stoupající kouř a popel při erupci 17. dubna (foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

29 Urychlená oprava silnice poškozené vodou z tání ledovce způsobeným sopkou v Eyjafjallajokull na Islandu 17.dubna (foto REUTERS/Lucas Jackson)

30 Koně pod mrakem kouře a popela vyvrženým sopkou Eyjafjallajokull 17
Koně pod mrakem kouře a popela vyvrženým sopkou Eyjafjallajokull 17.duben 2010.

31 NiI Sveinbjoernsson vede koně na silnici zasypané sopečným popelem zpět do své stodoly v BaeliYzta na, Islandu 18. dubna 2010. O den dříve se chlupatí islandští koně ztratili v oblaku popela, který obrátil den v noc a pokryl krajinu lepkavým šedým bahnem ze sopečného popelu. ( foto HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

32 Popel vychrlený ze sopky Eyjafjallajokull na jihozápadě Islandu směřující na jih v satelitní fotografii ze 17.dubna 2010. Vyvržený popel způsobil chaos leteckého provozu v Evropě kdy letová výška klesla a na výšku asi 2 km (1.2 mi). (Foto REUTERS/NERC Satellite Receiving Station, Dundee University, Scotland)

33 Láva a světlo z kráteru sopky Eyjafjallajokul 17. dubna 2010
Láva a světlo z kráteru sopky Eyjafjallajokul 17. dubna (foto REUTERS/Lucas Jackson)

34 První fotografie Oliviera Vandeginsta, která bylo pořízena 10 km východně od Hvolsvolluru ve vzdálenosti 25 km od kráteru Eyjafjallajokull dne 18. dubna 2010.  ( foto  Olivier Vandeginste)

35 Druhá fotografie Oliviera Vandeginsta, pořízena 25 km od kráteru Eyjafjallajokull dne 18. dubna Sloup popelu je osvětlen zevnitř kráteru . (foto Olivier Vandeginste)

36 Třetí fotografie Oliviera Vandeginsta, která bylo pořízena 10 km východně od Hvolsvolluru na Islandu dne 18. dubna 2010 zachycující část masivu sopky Eyjafjallajokull. (foto Olivier Vandeginste)

37 Žena telefonuje z prázdné příletové haly letiště poté, co všechny lety byly zrušeny v důsledku výskytu sopečného popelu v ovzduší. Letecká doprava ve velké části Evropy byla ochromená na čtyři dny kvůli obrovskému oblaku sopečného popelu, ale nizozemské a německé zkušební lety byly provedeny bez zjevného poškození letadel. ( 18 dubna foto REUTERS/David W Cerny)


Stáhnout ppt "sopka Eyjafjallajökull Island"

Podobné prezentace


Reklamy Google