Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Citlivost na hluk Přednáška 13.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Citlivost na hluk Přednáška 13."— Transkript prezentace:

1 Citlivost na hluk Přednáška 13

2 Citlivost na hluk Citlivost na hluk - vnitřní stav, který zvyšuje stupeň reaktivity na hluk obecně. Jedná se o stálou osobnostní charakteristiku, která se vyznačuje určitými postoji k širokému rozmezí hluků z okolního prostředí. Je všeobecně známo, že lidé se ve své citlivosti na hluk liší. Reason (1972) - pro jedince, kteří jsou citlivější na hluk, přináší okolní prostředí více podnětů, je tím tedy i zajímavější, ale zároveň je i hlučnější a nepříjemnější, než pro méně vnímavější lidi.

3 Měření citlivosti na hluk
Přímé měření reakce na různé zvuky a hluky. Dotazníky.

4 Faktory ovlivňující citlivost na hluk
(1) Citlivost na hluk ovlivňují vrozené, stabilní osobnostní rysy. Introverti jsou citlivější na hluk než extraverzi. (2) Pokusy hledat vztah mezi senzitivitou na hluk a dokonalostí funkce sluchového orgánu. Existoval předpoklad, že osoby, které mají nižší diskriminační prahy, jsou také citlivější k hluku (Job, 1999). Pro tuto hypotézu však není v současné době dostatek empirických důkazů. (3) Citlivost na hluk odráží spíše postojové a hodnotící komponenty reakce na hluk, než smyslovou predispozici (Ellermeier, Eigenstetter a Zimmer, 2001).

5 Vliv stupně hlukového zatížení z minulosti
Když byl jedinec v minulosti vystavován působení hluku, stává se k hluku citlivější, nebo se na něj naopak adaptuje? Studie (Miedema a Vos, 2003) zabývající se problematikou letištního hluku (n=10 000) Existuje dosti slabá pozitivní korelace mezi citlivostí na hluk a stupněm vystavení hluku v minulosti. Jedinci, kteří byli více vystaveni hluku, mají vyšší stupeň citlivosti na hluk.

6

7

8

9


Stáhnout ppt "Citlivost na hluk Přednáška 13."

Podobné prezentace


Reklamy Google