Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Intoxikace CO na vlastní kůži

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Intoxikace CO na vlastní kůži"— Transkript prezentace:

1 Intoxikace CO na vlastní kůži
Jan Weinberg, David Cvrček Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

2 Intoxikace CO na vlastní kůži
Otrava oxidem uhelnatým je obzvláště v období podzim-zima relativně častou příčinou zásahů posádek zdravotnické záchranné služby.

3 Oxid uhelnatý bezbarvý plyn bez zápachu, nedráždivý
fotolýza oxidu uhličitého působením UV záření sopečné plyny produkt nedokonalého spalování fosilních paliv i biomasy

4 Oxid uhelnatý Jeho toxicita spočívá v silné afinitě k hemoglobinu, kdy jeho vazba s krevním barvivem je přibližně x vyšší než u kyslíku. Tím jsou dány předpoklady pro klinické projevy různých stupňů otravy

5 CO - lehká otrava nad 10% COHb
bolesti hlavy, závratě, nevolnost, zpomalené reakce a myšlení a mohou být známky překrvení v obličeji

6 CO – středně těžká otrava
nad 25% COHb klinické projevy zahrnují mimo možné zvracení především zmatenost až poruchu vědomí od somnolence po sopor

7 CO – těžká otrava nad 45% COHb
bezvědomí s poruchami dechu, šokovým stavem. U zemřelých v důsledku velmi těžké otravy CO s hladinou COHb nad 60% je popisováno červené zabarvení nejen tváře, ale i ostatních částí těla a i mrtvolné skvrny mají zvláštní načervenalý nádech.

8 CO – shrnutí Čím vyšší procento vazby CO na Hb je vyjádřeno, tím nižší je kapacita krevního řečiště pro přenos kyslíku.

9 Otrava CO – léčba čerstvý vzduch - poločas poklesu hladiny COHb asi 4-6 hodin 100% O2 - poločas zkrácen asi na 90 minut aktivní specializovaná léčba - hyperbarická oxygenoterapie - poločas může být zkrácen až na 15 minut

10 Intoxikace CO na vlastní kůži
Výzva na lince 155 dne v 8:33, žena v bezvědomí v RD - LZZS Start v 8:36, přistání asi 300 metrů od místa události v 8:45 Posádka u pacientky v 8:47

11 Intoxikace CO na vlastní kůži
Anamnestické údaje nesignifikantní. Žena A.S., rok narození 1952, léčena jen malou dávku thyreoidální substituce, poslední kontakt s ní kolem 8. hodiny, kolem 8.30 nalezena v kuchyni na zemi v bezvědomí.

12 Intoxikace CO na vlastní kůži
Objektivní nález – bezvědomí, GCS 3, izokorie, foto+, TK 100/60, TF-79/min, bez zranění, SpO %, kůže bez patologie, glykemie 4,8 mmol/l. V místnosti o rozloze cca 30 m2 s ní další 3 osoby, manžel (M.S ) syn a snacha.

13 Intoxikace CO na vlastní kůži
Zajištěna PVK, mezitím monitorována, OTI s premedikací, UPV. Syn pacientky požádán o výpomoc a odeslán k vrtulníku pro ventilátor ( cesta cca 5 minut ), pacientka připojena na ŘV, FiO2 1,0.

14 Intoxikace CO na vlastní kůži
V tom její manžel M.S. deklaruje, že je kardiak po trojnásobném bypassu a začíná mít bolest na hrudníku. Dokončena péče o A.S., UPV, nastavena terapie, kontrola vitálních funkcí – TK 110/70, TF 70/min, SpO2 99%.

15 Intoxikace CO na vlastní kůži
M.S. byl opocený, udával stále intenzivnější tlak na hrudníku. Započato s vyšetřením, když mladá žena ( snacha obou ošetřovaných ) stojící vedle vyšetřujícího lékaře padá na zem.

16 Intoxikace CO na vlastní kůži
V tom okamžiku lékař pociťuje vertigo a tlak na hrudi a v 9:04 stanovuje na základě probíhajících skutečností diagnózu otravy oxidem uhelnatým.

17 Intoxikace CO na vlastní kůži
Po odvětrání a zajištění všech členů rodiny přivolána posádka RLP z PV A.S. přímo z terénu transportována na odd. hyperbarické medicíny – Ostrava A.S. více než 40%, M.S. 25%, snacha 17%, syn 14%

18 Intoxikace CO na vlastní kůži
Žena A.S. ( 1952 ) byla přeložena z ARO Ostrava Fifejdy na int. odd. nemocnice v Prostějově, při vědomí, zpočátku poruchy mnestických funkcí, po léčbě úprava ad integrum, propuštěna bez obtíží domů, další 3 rodinní příslušníci propuštěni bez následků

19 Intoxikace CO - závěr CO je skutečně bezbarvý plyn bez zápachu, nedráždivý závratě, nevolnost, zpomalené reakce známky překrvení v obličeji ??? Bezvědomí v koupelně vs. v prostorné místnosti, kde 1x bezvědomí + 3x nihil Krátká expozice má klinické příznaky

20 E-mail: jan.weinberg@zzsol.cz
ZZS OK - LZZS Děkuji za pozornost MUDr.Jan Weinberg,MBA David Cvrček ZZS Olomouckého kraje


Stáhnout ppt "Intoxikace CO na vlastní kůži"

Podobné prezentace


Reklamy Google