Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_239_místní krajina_Pepův výlet AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,8.,9., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Zeměpis, Zeměpis místní krajiny ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace Materiál je určen do volitelného předmětu zeměpis místní krajiny, který je meziročníkový a je určen pro žáky 7., 8. a 9. ročníku. Tento materiál je možno využít také v hodinách zeměpisu na druhém stupni v rámci výuky o místní krajině. Je určen pro práci na interaktivní tabuli, žáci pracují s pracovními listy. Je možná samostatná i skupinová práce. Pro práci je třeba míst k dispozici turistické mapy, je vhodné využít propagační materiály, obrázky, knihy, internet. Materiál může sloužit jako motivace k úvodu do místní krajiny, ale také k opakování a procvičování. Pro práci s ním je zapotřebí jedna vyučovací hodina, při důkladné práci s mapou, internetem a dalšími materiály je vhodné počítat se dvěma hodinami.

3 Výlet pana Pepy Jednoho krásného letního dne se pan Pepa rozhodl, že se vydá na pěší túru. Sedl si k mapě a naplánoval si poměrně dlouhou trasu, která zahrnovala jak krásné výhledy a přírodní památky, tak i ty kulturní. Nasadil pořádné boty, vzal si hůlky, do batohu pořádnou svačinu a vyrazil. Vaším úkolem je zjistit, kde se Pepa všude zastavil.

4 První Pepovo zastavení

5 Druhé Pepovo zastavení
Co najdete na Lánském vrchu? (N) Židle (M) Židle a stůl (K) Křeslo Jak se jmenuje zřícenina hradu na polské straně Račího údolí? (U) Jánský hrad (A) Reichenstein (E) Karpień Kde byste na Jesenicku našli doly na těžbu mramoru? (D) Horní lipová (K) Zlaté hory (R) Vidnava Co je to Rampa a kde byste tento název hledali? (Z) místo pro vykládku zboží, Javorník (V) Zatopený lom, Černá Voda (S) Vrchol, Písečná Co byste mohli vidět, kdybyste se vydali po zelené z Javorníku na Borůvkovou horu? (Á) Sedm buků (Í) Sedm lánů (Ě) Sedm křížů Jak se jmenuje bývalá víska mezi Uhelnou a Vlčicemi? (D) Hřibová (H) Houbová (P) Vojtovice Jak se jmenuje největší sova žijící na Jesenicku? (Í) Výr velký (Ý) Sova pálená (I) Kalous ušatý

6 Třetí Pepovo zastavení
Na tomto místě Pepa viděl – bílý vápencový prach, značku směrem na Smrčník, kamenné srdce a vrchol Praděd

7 Čtvrté Pepovo zastavení
Když se Pepa zastavil na tomto místě, pořídil tuto fotografii. Poznáte, kde se Pepa zrovna nacházel?

8 Páté Pepovo zastavení Toto místo je ve výšce 1082 m. Místo je vedlejším vrcholem jiného vyššího a známějšího vrcholu. Tyčí se nad Vražedným potokem. Místo leží na okraji jedné národní památkové rezervace, kam patří i Keprník. Je z nich krásný pohled ke Smrku v Rychlebských horách a do údolí Bělé. Na tomto místě najdete dřevěný přístřešek. Kolem místa vede zelená turistická značka z Ramzové, která se napojí na modrou turistickou značku. Jak se toto místo jmenuje?

9 Pepův cíl Pan Pepa konečně dorazil do cíle. Z tohoto místa lze vidět tyto místa: Borůvková hora, Špičák, Smrk, Studniční vrch, Jeseník, Česká Ves. Jaký byl cíl pana Pepy? Najděte Pepovu trasu na mapě. Po jakých turistických značkách Pepa šel?

10 Správné odpovědi tajenky

11 Správné odpovědi 1. Lázně Jeseník 2. Medvědí Kámen 3. Na Pomezí
4. Horní Lipová 5. Obří skály 6. Šerák

12 Použité zdroje Pan Horní Lipová.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 21:00 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google