Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká politická scéna jako maskulinní prostředí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká politická scéna jako maskulinní prostředí"— Transkript prezentace:

1 Kde jsou ženy? Bariéry vstupu žen do politiky a nástroje jejich podpory ve Straně zelených

2 Česká politická scéna jako maskulinní prostředí

3 Česká politická scéna jako maskulinní prostředí
Politická scéna jako kulturní a politická praxe Normy jednání a chování Akcentované mechanismy interakce Normy, vůči kterým je pro ženy obtížné se prosadit „Old boys network“: ženy nejsou vpuštěny

4 Co se od žen očekává? Představivost české společnosti o tom, jaký má politická reprezentace žen význam: obraz „české ženy“ jako povznesené nad formální zápas s muži, která nachází uspokojení v lásce a oběti pro rodinu (Karolína Peak) „hybridní tradicionalisticko-komunistický model kariérové ženy spojený s rezignací na vyšší (a deklarované) ambice“

5 Femininí vzorce chování
Očekávání femininího chování u političek vytváří speciální zátěž (soutěže krásy, Miss poslankyně). Je obtížné jeho pravidla dodržovat a přitom být političkou. Stigmatizace političek, pokud zásady femininího chování porušují – Kristýna Kočí x Miroslav Kalousek (vulgarismy)

6

7 Přehlížení politiky rovných příležitostí
Politické strany obecně vnímají politiku rovných příležitostí jako okrajovou, či ji ve svých programech nemají vůbec zapracovanou (podpora žen v politice je konceptem politiky rovných příležitostí). Současná vládní politika RP přehlíží a RVRP nebyla ani jednou svolaná.

8 Jaká témata ženy přinášejí do politiky?
„Ženy“ jako homogenní skupina, která má jednotnou charakteristiku i identitu. Očekávání „přirozených“ zájmů a schopností žen vede k přisuzování zájmů v politice, které souvisejí s péčí. Je tedy zavádějící zobecňovat, co ženy v politice zajímá a čemu se věnují pouze na základě jejich příslušnosti ke kategorii „žen“.

9 Jak podporuje Strana zelených svoje političky?

10 Politika rovných příležitostí žen a mužů je organickou součástí politiky SZ
Změňme klima v české politice (2010) Rodinná politika nepracuje s rigidním tradičním modelem rodiny ani rozdělením genderových rolí Slaďování rodinného a soukromého života, více školek a zařízení péče o děti, flexibilita čerpání rodičovské dovolené, podpora aktivních otců Stejné mzdy za stejnou práci Podpora pozitivních nástrojů na zvýšení zastoupení žen v politice Podpora reprodukčních práv žen, ženských organizací, přívětivého porodnictví, regulace prostituce a prevence domácího násilí

11 Rovnost žen a mužů je zakotvena ve Stanovách SZ
Rovnoprávnost žen a mužů jako programový cíl Stanov SZ. Ustanovení, podle kterého má být „ve voleném orgánu v každé započaté trojici jeden člen opačného pohlaví“. GOS v současné době připravila návrhy k pozměnění Stanov tak, aby byla ustanovení závazná pro orgány i kandidátky a aby byly psány genderově senzitivním jazykem. GOS prosazuje spolupředsednictví pro SZ.

12 SZ je „Strana otevřená ženám“
SZ má v členské základně 37% žen 30 % žen ve vedeních krajských organizací Sněmovní volby 2010 29 % lídryň na kandidátkách 28 % žen na volitelných místech 35 % žen v první třetici Komunální volby 2010 Z 10 starostek a starostů jsou 4 ženy (2 bez p.p.) Z 237 zastupitelů a zastupitelek je 77 žen (32,5 %)

13 Genderová sekce SZ Garantuje politiku rovných příležitostí a politiku rodinnou Pořádá semináře a přednášky Zasazuje se za dodržování kvót uvnitř strany Prosazuje užívání genderově senzitivního jazyka do stranických dokumentů Vydává TZ Spolupracuje s neziskovým sektorem Spolupracuje na obnovení činnosti Klubu zelených političek (tzv. ženské frakce v SZ)

14 Jak se můžete zapojit? Genderová odborná sekce je otevřená i pro nečlenky a nečlenky Strany zelených – zapojte se! Nejbližší schůzka: konec června. Sledujte komentované genderové zpravodajství z domova i ze světa na FB stránce Genderové sekce. Přijeďte na Letní akademii Strany zelených – je otevřená i pro příznivce – blok věnovaný genderovým a LGBT tématům – 29.7., Římov.

15 Zdroje: Fórum 50 %. Více žen do politiky. Fórum 50 %.
Havelková, Hana. „Jako v loterii: politická reprezentace žen v ČR po roce 1989.“ In: Mnohohlasem: vyjednávání ženských prostorů po roce Praha: SOÚ, 2006. „Starostové a zastupitelé Strany zelených“. Dostupné na: Rakušanová, Petra. „Ženy v mužské politice.“ Mnohohlasem: vyjednávání ženských prostorů po roce Praha: SOÚ, 2006. Rakušanová, Petra. Zamyšlení nad otázkou zapojení žen do politiky v České republice a možnosti změn. In: Zářecká, Petra, ed. Nebojme se kvót. Fórum 50 %, 2008. Smiggles Kavková, Jana. Závěrečné doporučení pro Stranu zelených ze semináře „Rovné příležitosti ve Straně zelených.“ Financováno Heinrich Böll Stiftung, 2011. Strana zelených. Změňme klima v české politice. Volební program sněmovních voleb roku 2010. Strana zelených. Vize ekologické demokracie. Politický program Strany zelených, Tábor, 2003.

16 Děkuji Vám za pozornost
FB: Genderová sekce Strany zelených Zuzana Hlucháňová zuhluch (at) gmail (tecka) com


Stáhnout ppt "Česká politická scéna jako maskulinní prostředí"

Podobné prezentace


Reklamy Google