Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_52_INOVACE_14_ČJ_Vyjmenovaná slova po S a jejich význam - 2 Téma Číslo projektu Anotace ČJ 3 CZ.1.07/1.4.00/ Vyjmenovaná slova po S názorně – sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat. Společná diskuze nad různými významy slov. Mezipředmětové vztahy.

2 sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat
Vyjmenovaná slova po S a jejich význam 2. část sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat

3 Všechna vyjmenovaná slova po S
syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat, sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat Dnes si probereme význam posledních vyjmenovaných slov po S.

4 Co znamená slovo SÝKORA?
Pták z řádu pěvců Známe více druhů sýkorek Sýkora modřinka Sýkora koňadra Co můžete nasypat v zimě sýkorkám na přilepšenou?

5 Co znamená slovo SÝČEK? Malá sova “Nesýčkuj!“ Víš, co to znamená,
Hnízdí v dutinách stromů, ale i ve starých opuštěných budovách, zříceninách… “Nesýčkuj!“ Víš, co to znamená, když ti tohle někdo řekne?

6 Co znamená slovo SYSEL? Zvíře, menší hlodavec
Sysel žije v noře Víš, s kterým zvířátkem je příbuzný? Zkus zapřemýšlet.

7 Co znamená slovo SYČET? Vydávat zvuk – sssssss…. A jaké hady znáš ty?
Může syčet i unikající pára při vaření vody. Syčení máme spojené především s hady, varují tím své nepřátele. A jaké hady znáš ty?

8 Co znamená SYPAT?  Přemisťovat drobný materiál směrem dolů
Šlehačku jsme posypali nastrouhanou čokoládou. Písek, který se sype dolů, odměřuje čas. Maminka sype slepicím zrní. V zimě se často musí sypat chodníky a silnice. Víš, čím a proč?

9 Malé opakování, všechna vyjmenovaná slova po S
syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat, sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat Teď už víš, co všechna znamenají. Zapiš si je a nauč se je nazpaměť za sebou, hodně Ti to pomůže.

10 Zdroje: Sysel 1: AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Sysel 2: Sýček 1: HROTEK, Jíří. Zayferus.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < (se souhlasem autora) Sýček 2: Alena Tučímová (se souhlasem autorky) Ostatní obrázky:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google