Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky"— Transkript prezentace:

1 Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
(Výstup: vysvětlit souvislost mezi svět. Hospodářskou krizí a vyhrocením politických problémů provázených radikalizací protidemokratických sil)

2 Na zamyšlení…

3 Trochu surové Wikipedie…
Velká hospodářská krize (někdy též Světová hospodářská krize, nebo Velká deprese) je označení pro velký propad akcií na americké burze a následovný hospodářský kolaps v roce 1929. V důsledku tohoto krachu se de facto zhroutily ekonomiky mnoha zemí po celém světě. V době krize si mnoho lidí myslelo, že kapitalismus skončil a došlo k přesvědčení, že vinen je demokratický systém. Toho využili hlavně fašisté a komunisté, kteří slibovali pád demokracie a nastolení pevných systémů. Velká hospodářská krize byla překonána až v polovině 30. let 20. století a všeobecně se soudí, že právě ona byla jednou z hlavních příčin druhé světové války.

4 Černý čtvrtek / pátek na Wall Street 24. /25. 10. 1929
Pokles hodnoty akcií a cenných papírů na newyorské burze → krize Následek pokles průmyslové výroby Z USA se rozšířila do Evropy – Rakousko, Německo, ….

5 Příčiny Nadbytek zboží Úvěry, výroba na dluh
→ výrobci snižují ceny, mzdy, omezení nebo zastavení výroby, propouštění (v USA 17 mil. nezaměstnaných)

6 Důsledky pro obyvatelstvo
Nezaměstnanost Nízké mzdy Pokles koupěschopnosti Zavedení systému podpor v nezaměstnanosti poukázek na potraviny Pro děti organizovány stravovací akce Problémy s ubytováním Nespokojenost lidí vede ke stávkám

7 Východisko USA – prezident F. D. Roosevelt: zásah státu do hospodářství (str. 33) Německo: nástup Adolfa Hitlera k moci ČSR: nástup později , nezaměstnaných Příspěvky, státní půjčka, poukázky na potraviny, podpora v nezaměstnanosti Obr. str. 32, 33

8 Zápis, dizkuse


Stáhnout ppt "Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky"

Podobné prezentace


Reklamy Google