Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIveta Stískalová
1
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1
2
Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází z latinského vinum. Dělí se hlavně podle barvy Léčebná látka, která je v čer. Víně se nazývá resveratrol. Ten sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Víno má též protirakovinný účinek, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk. Obr. 2 Obr. 3
3
Sběr hroznů (srpen-listopad) Odzrnění > rmut Lisování - 30% zbytků (zrna, slupka) KVAŠENÍ (fermentace) -> biochemický proces, při kterém se z hroznového cukru díky kvasinkám a jejich enzymům stává alkohol a oxid uhličitý. Chemický vzorec tohoto procesu je tento: C 6 H 12 O 6 = 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2 Cukr = Alkohol + Oxid uhličitý + teplo biologické odbourávání kyseliny jablečné – pomocí bakterií Zrání (nejlepší jsou dubové sudy) Filtrace Láhvování
4
suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr Obr. 4Obr. 5
5
je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů vinné révy při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret Obr. 6
6
vyrobené pouze z modrých hroznů, a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou a kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína v červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také léčivá látka resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. dva dcl červeného vína obsahují 600 mikrogramů resveratrolu. Obr. 7
7
(Rosé) nejčastěji se vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu) tvorba začíná stejně jako u červeného, ale poté je zase podobná bílému rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. Ty zráním hroznů ubývají čím vyšší je cukernatost hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů Obr. 8
8
Obr. 1 - www.alkoholweb.cz Texty a Obr. 2 www.wikipedie.cz Obr. 3 - www.lidovky.cz Obr. 4 - www.wineofczechrepublic.cz Obr. 5 - www.gastronews.cz Obr. 6 - www.vinostyl.cz Obr. 7 - www.milasko.blog.cz Texty - www.ruzove.cz Obr. 8 - www.vinoproradost.cz Texty - www.vinohruska.cz Tuto prezentaci a mnoho více naleznete na.eu © Jan Havlík 2011
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.