Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Alena Staníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Rozdělení hlásek TÉMATICKÝ CELEK: Jazyková výchova ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ 1

2 Rozdělení hlásek

3 Hlásky dělíme na samohlásky, dvojhlásky a souhlásky.
Rozdělení hlásek Hlásky dělíme na samohlásky, dvojhlásky a souhlásky.

4 Samohlásky Samohlásky jsou hlásky, které mohou samy nebo se souhláskami tvořit slabiky. Dělíme je na krátké (a, e, i/y, o, u) a dlouhé (á, é, í/ý, ó, ú/ů). Dvojice písmen i/y, í/ý, ú/ů označují vždy stejnou hlásku – obě písmena vyslovujeme stejně (zavři oči a vyslov písmena i/y, í/ý a ú/ů). Napsaná hláska je písmeno. A Alena A / le / na E Eva E / va I Iveta I / ve / ta Y Yveta Y / ve / ta O Ola O / l / a U Uran U / ran

5 Všechna íčka přečtou hbitě,
Vyhledej samohlásky A Anka stála za vratama, měla páva za patama. Páv ji tahal za kabát, že chce záda poškrábat. E Eva nese z Bělé tetce Bětce sele. Že je sele veselé, mele se jí v kabele. I,Y Yveta, Ivánek, Irenka čtou si sami písmenka. Všechna íčka přečtou hbitě, umí je psát i v sešitě.

6 Vyhledej samohlásky O U Ukaž, ukaž, Pepíku, Koník hopsá
hop a hop, skočil s Oldou přes příkop. U Ukaž, ukaž, Pepíku, co to neseš v košíku! Já jdu domů z nákupu, dám ten nákup na kupu. Takhle chodím do krámu nakupovat pro mámu.

7 Dvojhlásky au (auto) ou (louka) eu (euro)
Dvojhlásky jsou složené ze dvou samohlásek a mohou se souhláskami nebo samy tvořit slabiku. au (auto) ou (louka) eu (euro)

8 pod stromečkem autodráha.
Vyhledej dvojhlásky AU U Rausů je velká sláva, pod stromečkem autodráha. Štědrý večer celičký děti jezdí s autíčky. OU Potkal po roce jednou v potoce blízko Berouna okoun okouna. ,,Kampak, okounku?“ ,,Hledám Berounku.“

9 Ostatní hlásky nazýváme souhlásky.
b c č d ď f g h ch j k  l m n ň p r ř s  š t ť v  z  ž Ostatní hlásky nazýváme souhlásky. Souhlásky dělíme na tvrdé, měkké a obojetné.

10 Tvrdé souhlásky Tvrdé souhlásky jsou h, ch, k, r, d, t, n. Píšeme po nich y/y. Tvrdé slabiky jsou hy, chy, ky, ry, dy, ty, ny. Pamatujte si tuto říkanku: Hy, chy, ky, ry, dy, ty, ny, tam se píše tvrdé y!

11 Měkké souhlásky Měkké souhlásky jsou ž, š, č, ř, c, j, ď, ť, ň. Píšeme po nich i/í. Měkké slabiky jsou ži, ši, či, ři, ci, ji, di, ti, ni. Pamatujte si tuto říkanku: Ži, ši, či, ři, ci, ji, di, ti, ni, tam se píše měkké i!

12 Obojetné souhlásky Obojetné souhlásky jsou b, f, l, m, p, s, v, z.

13 Použitá literatura: Ing. J. Potůčková: Pracovní sešit z českého jazyka pro 2.ročník základní školy, 1.díl. Studio Ing. J. Potůčková: Český jazyk pro 2. ročník základní školy, 1.díl. Studio Dr. H. Mikulenková a kol.: Český jazyk pro 2. ročník, 1.díl. Prodos 1997 L.Štíplová: Anka, Eva. F. Kábele: Ukaž Pepíku J. Žáček : Apríová škola. Albatros 1989


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka,"

Podobné prezentace


Reklamy Google