Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVLÁŠTNÍ ŘÁDY SAVCŮ LUSKOUNI, LETUCHY, TANY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVLÁŠTNÍ ŘÁDY SAVCŮ LUSKOUNI, LETUCHY, TANY"— Transkript prezentace:

1 ZVLÁŠTNÍ ŘÁDY SAVCŮ LUSKOUNI, LETUCHY, TANY
PLACENTÁLOVÉ ZVLÁŠTNÍ ŘÁDY SAVCŮ LUSKOUNI, LETUCHY, TANY

2 LUSKOUNI Jsou řád savců nejasného evolučního původu s velkými rohovitými šupinami, které pokrývají jejich tělo. Můžeme je najít v Africe a Asii. Mají bezzubé čelisti. Tato čeleď vznikla přibližně před 65 miliony lety. Délka těla se pohybuje mezi 65 až 150 cm, délka ocasu mezi 40 až 90 cm. Váží od 2 do 35 kg. Luskouni mají končetiny s pěti prsty zakončené silnými drápy, které při chůzi kladou na stranu. Všechny druhy se na krátké vzdálenosti dovedou pohybovat po zadních končetinách přičemž používají ocas jako oporu. Ke spánku, i k útoku, se pevně srolují do klubka. Jejich svaly jsou tak silné, že není možné je narovnat. Žijí v lesích. Některé africké druhy žijí pouze na stromech, tři asijské druhy částečně na stromech a částečně na zemi. Luskouni jsou samotářští noční tvorové, kteří přes den odpočívají ve stinném úkrytu. Na svou obranu také dokážou vystřikovat páchnoucí sekret. Luskouni jsou hmyzožraví, převážně se živí mravenci a termity. Dlouhým lepkavým jazykem odchytávají svou potravu a jelikož nemají žádné zuby polykají ji v celku. Dospívají ve věku 1 až 2 let a jejich délka života je přibližně 13 let.

3 LUSKOUN KRÁTKOOCASÝ Vyskytuje se v Tchaj-wanu, východním Nepálu, Indii, Bangladéši, Thajsku, severní Kambodži, Vietnamu a Číně. V Číně jsou luskouni nejvíce ohroženi tradiční čínskou medicínou. Váží kolem 5 kg, má drobné ušní boltce, šupiny se třemi hroty uspořádanými na hřbetě do cca 16 řad. Při ohrožení se svine do koule (pasivní ochrana). Detaily o rozmnožování nejsou příliš známé, protože zvířata žijí v hlubokých norách a neexistuje podrobný výzkum terénu. Živí se, jako všichni luskouni, termity a mravenci.

4 LUSKOUN DLOUHOOCASÝ LUSKOUN VELKÝ
Pochází ze západní a rovníkové Afriky (Senegal, Gambie, západní Uganda a jihozápadní Angola) s biotopem hustých pralesních porostů. Jeho hmotnost se pohybuje od 1,5 kg do 2,5 kg. Patří mezi nejmenší luskouny - měří kolem 40 cm. Ocas má 2x delší než tělo – s největším počtem obratlů mezi savci – v ocase je cca 47 ocasních obratlů. Dobře šplhá, má slabý zrak, ale skvělý čich. Na hřbetě má 10–15 hnědých širokých šupin s ostrými hroty ve středu hrany. Patří mezi savce s noční aktivitou. Jeho potravou jsou pouze termiti – spotřeba asi 200 g termitů za den. Žijí samotářsky nebo v párech, samice rodí jen jedno mládě za cca 5 měsíců. Obývá Senegal, západní Keňu, jih Rwandy, Konga a jihozápadní Angoly, biotop mokřad kolem napajedel, řídkých lesů a savan. Jeho hmotnost je kg, březí je cca 5 měsíců a rodí jedno mládě. Luskoun velký je největší z luskounů, nemá ušní boltce, tělo je pokryté velkými zakulacenými šupinami. Hrabe si dlouhé podzemní nory, ve kterých přespává a vychovává mládě. Obě pohlaví žijí odděleně, proto se samec na výchově nepodílí. Samice rodí 1 mládě s měkkými šupinami, které teprve druhý den tvrdnou. Vychovává je v noře. Pokud je mládě ohrožené, dokáže se stočit kolem něj a zabalí ho na břiše. V pozdějším věku vozí mládě na zádech. Kvůli velké náročnosti na chov se v zajetí nechová. Potravou jsou pozemní druhy termitů a mravenců.

5 LETUCHY Jsou řád stromových plachtících savců z jihovýchodní Asie.
Letuchy jsou savci velcí jako velká veverka s relativně malou hlavou s velkýma, dopředu namířenýma očima. Nepřehlédnutelným znakem letuch je osrstěná kožní blána, která lemuje celé tělo letuch. Začíná na krku a končí na špičce ocasu, upíná se na všechny končetiny až po prsty. Letuchy mají kožní lem dokonce i mezi prsty. Při skoku ze stromu letucha roztáhne končetiny, tím napne kožní blánu a plachtí. Letuchy jsou schopné přeplachtit vzdálenost i 130 m se ztrátou výšky pouhých 10 m. Během letu dovedou dokonale manévrovat. Letuchy jsou nejlepší plachtaři ze všech savců, ale nedokážou skutečně létat, na rozdíl od letounů. Jsou to býložravci, živí se listy, pupeny i ovocem. Letuchy jsou plachá, noční zvířata, obývající pralesy jihovýchodní Asie. Jsou ohrožovány ničením jejich přirozeného prostředí, člověk je také loví pro maso a kožešinu. Jejich přirozeným nepřítelem je kriticky ohrožený orel opičí, podle některých studií tvoří letuchy až 90% kořisti orla. Letuchy jsou placentálové, ale velmi malá a nevyvinutá mláďata se rodí už po 60 dnech březosti, podobně jako u vačnatců. Prvních 6 měsíců života žijí na matčině břiše. Ta je přenáší a chrání v jakémsi vaku, který vytvoří stočením ocasu a létací blány. Mláďata rostou velmi pomalu, teprve ve dvou nebo třech letech dorostou do plné velikosti.

6 TANY Je řád malých savců podobných veverce, pocházející z jihovýchodní Asie. 18 druhů v 6 rodech dohromady tvoří jedinou čeleď tanovitých. Jsou to všežraví, částečně stromoví savci. Mají štíhlé tělo a dlouhý huňatý ocas, na všech končetinách pět prstů s drápky, poměrně velkou mozkovnu, uzavřené očnice, pohyblivé boltce a lysý protažený čenich. Tany jsou velmi starobylou skupinou savců. V minulosti byly využívány při výzkumu stresu, který se u nich projevuje zježením ocasu.

7 TANA SEVERNÍ Obývá tropické pralesy Jihovýchodní Asie do nadmořské výšky 1000 metrů. Tana severní je drobný živočich o hmotností 100 až 150 gramů, její délka těla je od  12,5 do 18 cm, osrstěný ocas má dlouhý 14,5 až 17,5 cm. Má dlouhé štíhlé tělo, zřetelné ušní boltce a velké černé oči. Jsou to všežravci, živí se různými tropickými plody, semeny i listy určitých stromů, ale hlavně svým protáhlým čenichem prohledávají spadlé listí a trouchnivějící dřevo, aby tam nalezli hlavní složku své potravy bezobratlé i drobné obratlovce, někdy uloví i malé savce. Při hledání potravy se orientují převážně zrakem, málo čichem. Jsou to výrazně denní živočichové, zdržují se na stromech i na zemi. Při žrádle sedí na zadních nohou a kořist si přidržují předními končetinami po způsobu veverek. Samec se samicí sdílí společné hnízdo v dutině stromů. Samice po 45 až 55 dnech březostí rodí 1 až 2 holá mláďata vážící jen 10 až 15 gramů, která ukládá do nového hnízda v dutině stromu. Rodiče shánějí přes den potravu a přebývají v jiném hnízdě, samice přichází mladé nakojit jen jednou denně. Dožívají se v přírodě asi pěti let a v umělých chovech 12 let.

8 TANA PÉROOCASÁ Je druh tany žijící v Indonésii, Malajsii a Thajsku. Jméno získala podle vzezření svého ocasu. Je široce známa jako nezdolný pijan. Většinu potravy tany péroocasé tvoří přirozeně zkvašený nektar palem, který může obsahovat až 4 % alkoholu. V její krvi lze po vydatné konzumaci nalézt takové koncentrace ethanolu, že by to u člověka způsobilo smrt, popřípadě těžké bezvědomí, tana péroocasá však za této situace nevykazuje absolutně žádné známky opilosti. Z tohoto důvodu je předmětem intenzívního výzkumu, neboť vědci doufají, že jim poznání procesu, jakým se brání opilosti, pomůže s hledáním prostředku proti otravě alkoholem.

9 POUŽITÉ ZDROJE Vojtěch Trefny – Google+: [online] [cit ]. Vojtěch Trefny - Google+ - Precise Pangolin aneb Dokonalý Luskoun... přesně tak se…:. Dostupné z WWW: < 21stoleti.cz | VĚDA KTERÁ VÁS BUDE BAVIT: [online] [cit ]. Luskoun ostrovní | 21stoleti.cz | VĚDA KTERÁ VÁS BUDE BAVIT:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Luskoun krátkoocasý - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Luskouni: [online] [cit ]. Luskouni:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Luskoun velký - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Animal Facts | Endangered Animals | Wild Facts: [online] [cit ]. Colugo | Wild Facts:. Dostupné z WWW: < THE tiDE cHAsER: [online] [cit ]. THE tiDE cHAsER: Colugo and Dipterocarps at Bukit Timah:. Dostupné z WWW: < IABC.cz: [online] [cit ]. Záhadní průvodci dinosaurů | iABC.cz:. Dostupné z WWW: < Zoo Praha: [online] [cit ]. Tany severní se volně pohybují po pavilonu - Zoo Praha:. Dostupné z WWW: < Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online] [cit ]. Kisspanda | ZOO Jihlava – rajce.net:. Dostupné z WWW: < Blog.cz: [online] [cit ]. GREAT BLOG:. Dostupné z WWW: < Inzerce zdarma, inzerce pro každého: [online] [cit ]. Ostatní zvířata, Inzerce zdarma, inzerce pro každého:. Dostupné z WWW: < Blog.cz: [online] [cit ]. Letucha malajská, Tany, Lori štíhlý, Outloni | Vítejte!!!:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav, et al. Přírodopis 8.Olomouc: Prodos, s.


Stáhnout ppt "ZVLÁŠTNÍ ŘÁDY SAVCŮ LUSKOUNI, LETUCHY, TANY"

Podobné prezentace


Reklamy Google