Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Tomáš Procházka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Tomáš Procházka"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Tomáš Procházka
Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny domácí artificiální i nonartificiální hudby Téma: Bedřich Smetana Metodický list/anotace: prezentace určená k využití pedagogickým pracovníkem při výkladu (Výstupy: žák se orientuje v proudu znějící hudby, vnímá užité hudebně výrazové prostředky a charakteristické sémantické prvky, chápe jejich význam v hudbě a na základě toho přistupuje k hudebnímu dílu jako k logicky utvářenému celku; zařadí na základě individuálních schopností a získaných vědomostí slyšenou hudbu do stylového období a porovnává ji z hlediska její slohové a stylové příslušnosti s dalšími skladbami; vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění)

2 Bedřich Smetana Bedřich Smetana se narodil po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března

3 Zkomponoval polky Louisina polka a Jiřinková polka.
Jeho otec měl rád hudbu a syna Bedřicha zasvětil do jejích tajů už ve čtyřech letech. Smetana se učil hrát na housle a později na klavír. Své první veřejné vystoupení absolvoval v Litomyšli v šesti letech.  V 15 letech při návštěvě příbuzných v Novém Městě nad Metují milostně vzplanul ke své o rok starší sestřenici Louise. Se svými rodiči se zúčastnil Jiřinkové slavnosti. Zkomponoval polky Louisina polka a Jiřinková polka. Po odmaturování odešel za prací do Prahy, kde studoval hudbu u Josefa Proksche, sám se živil jako učitel hudby v rodině hraběte Leopolda Thuna.

4 Léta 1856–1861 strávil ve švédském Göteborgu, kde komponoval další polky a řídil koncerty klasické hudby. Úspěch doma mu zajistilo až uvedení oper Braniboři v Čechách a Prodaná nevěsta (obě 1866).

5 Po roce 1870 se začal zhoršovat jeho zdravotní stav
Po roce 1870 se začal zhoršovat jeho zdravotní stav. Náhle trpěl úpornými kožními vyrážkami a řadou dalších obtíží. Podle dobových dokumentů Smetanu trápilo „zapálení močového měchýře“, často u něho docházelo ke „krčním katarům“, měl závratě a zvracel. Zánět těžce postihl také ušní kůstky, což vedlo k postupné ztrátě sluchu. Nakonec se dostavily i psychické potíže.   Poslední léta svého života strávil Smetana u své dcery Žofie a jejího manžela v myslivně v Jabkenicích u Mladé Boleslavi (žil zde od roku 1875).

6 V roce 1874 Bedřicha Smetanu postihlo to nejhorší, co se může stát hudebnímu skladateli – ohluchl.
Hluchota však nezmenšila jeho hudební představivost a schopnost komponovat. Vzápětí po ohluchnutí začal pracovat na cyklu symfonických básní Má vlast. Dále napsal dvě smyčcová kvarteta, obě řady Českých tanců. Následovaly další opery – Hubička, Tajemství a Čertova stěna. V roce 1881 bylo předčasně otevřeno Národní divadlo, kde byla na počest korunního prince Rudolfa provedena Smetanova opera Libuše. Smetana nebyl záměrně pozván, ale přesto se do budovy dostal a s princem Rudolfem se setkal. Tehdy se Rudolfovi svěřil, že je již šest let zcela hluchý.

7 O rok později, roku 1882, se Smetana zcela zhroutil
O rok později, roku 1882, se Smetana zcela zhroutil. Od té chvíle již jen nesmyslně blábolil, někdy stával celé hodiny u okna a mával neexistujícím davům, trpěl sluchovými a optickými halucinacemi, nepoznával své blízké a přátele. byl převezen do pražského Ústavu pro choromyslné v Praze-Kateřinkách. Chorobopis zaznamenává: ...nemůže vzpřímeně stát...V noci se probouzí, křičí a nesrozumitelně mluví. Polyká s obtížemi, polkne jen tekutinu....Zřejmě je pronásledován nepříjemnými představami....

8 Smetana jako jedenáctiletý v době, kdy pobýval v Jindřichově Hradci, utrpěl těžké zranění a přechodně ztratil sluch. Došlo k tomu nejspíš při explozi skleněné láhve naplněné střelným prachem, kterou chlapci zakopali na poli. Výbuch vmetl Smetanovi do obličeje střepy, čerstvě pohnojenou půdu a navíc mu ránu vymyli nečistou vodou z nedalekého rybníka Vajgaru. Vznikl zánět, který Smetana i při tehdejší neznalosti antibiotik a dalších léků přežil. Zánět později přešel do chronického stádia a zachvátil mozkové pleny, což vysvětluje nejrůznější obtíže, které musel skladatel po celý život snášet.

9 Bedřich Smetana umírá  

10 (cyklus symfonických básní)
Má vlast (cyklus symfonických básní) Vyšehrad Vltava Šárka Z českých luhů a hájů Tábor Blaník

11 Prodaná nevěsta (nejznámější opera)
Komická opera o třech dějstvích na libreto Karla Sabiny. Bedřich Smetana ji napsal v letech 1863–1866. Premiéru měla 30. května 1866 v Prozatímním divadle v Praze.

12 Libuše (slavnostní opera)
 Poprvé byla uvedena v Národním divadle v Praze 11. června 1881 a poté i při jeho znovuotevření (po ničivém požáru) 18. listopadu 1883.  Fanfáry z Libuše sloužily jako prezidentské fanfáry.

13 Obrázky – vše web [cit. 2011-10-30] :
Použité zdroje Obrázky – vše web [cit ] : Texty:


Stáhnout ppt "Jméno autora: Tomáš Procházka"

Podobné prezentace


Reklamy Google