Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní zemědělská a potravinářská inspekce"— Transkript prezentace:

1 Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Novelizace legislativy na pivo a nápoje na bázi piva - vyhláška č. 248/2018 Sb. Státní zemědělská a potravinářská inspekce Michaela Mezerová Jarní cena sládků

2 Původní vyhláška č. 335/1997 Sb. nahrazena vyhláškou č. 248/2018 Sb.
Účinná od Přechodná ustanovení Do lze vyrábět, označovat a uvádět na trh i dle vyhl. č. 335/1997 Sb. Potraviny uvedené na trh nebo označené dle vyhl. č. 335/1997 Sb. před nabytím účinnosti vyhl. č. 248/2018 Sb. mohou být prodávány do vyprodání zásob

3 Pivo a nápoje na bázi piva
= část čtvrtá

4 Vymezení některých pojmů - § 16
Změny: Pšenice přiřazena k „jiným obilovinám“ Ležák = spodně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12 %hm. Plné pivo = svrchně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12 %hm. Silné pivo = pivo s extraktem původní mladiny >13 % hm. (původně „speciální“) Nízkoalkoholické pivo = pivo s obsahem alkoholu 0,5 - 1,2 % obj. (původně „pivo se sníženým obsahem alkoholu“) Atypický pivní nápoj = nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo modifikovaným způsobem kvašení Pivní typ/styl = označení obvyklého způsobu produkce a surovinového složení podle postupů provozovaných v tradičních oblastech výroby v souladu s očekáváním spotřebitele

5 Vymezení některých pojmů - § 16
Odstraněny: Porter -> pivní styl Pšeničné pivo -> pivo z jiných obilovin

6 Členění na druhy a skupiny - § 17
dle přílohy č. 7 s možností doplnit typ/styl piva druh skupina pivo stolní výčepní ležák plné silné nízkoalkoholické nealkoholické nápoje na bázi piva kvašený sladový nápoj míchaný nápoj z piva atypický pivní nápoj

7 Co vše musí být na etiketě (1)
Povinné informace z nařízení (EU) č. 1169/2011, zákona o potravinách (110/1997), vyhlášky o označování (417/2016) a vyhlášky na nápoje (248/2018) Název

8 Název = zákonný název druh a skupina – viz vyhl. 248/2018
způsob kvašení u svrchně kvašených nebo kvašených v lahvi - viz vyhl. 248/2018 údaj „nefiltrované“ informace o provedených úpravách, jejichž neuvedení by mohlo uvést spotřebitele v omyl – např. pasterováno - viz příl. VI část A bod 1 nař. 1169/2011 barva – u tmavého, polotmavého, řezaného – viz vyhl. 248/2018 Údaje „kvasnicové“, „ochucené“ – viz vyhl. 248/2018 Druh použité obiloviny jiné než ječmen – viz vyhl. 248/2018

9 Doplňující údaje k názvu
skupinu lze doplnit o extrakt původní mladiny – v %hm. Typ (styl) piva

10 Co vše musí být na etiketě (2)
Název Seznam složek

11 Seznam složek Povinný údaj ze zákona o potravinách - § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb. Dle čl. 16 (4) Nař. (EU) č. 1169/ nápoje s obsahem alk. nad 1,2% obj. nemusí uvádět, pokud si ČS nezachová původní pravidla ČR zachováno Povoleno uvedení přírodní minerální vody ve složení, pokud je opravdu použity – viz vyhl. 248/2018

12 Balicí plyny Plyny v potravinářské kvalitě – splňující požadavky na čistotu Nepíšou se do složení Uvede se „baleno v ochranné atmosféře“

13 Kvasnice Ve složení se objeví jen u kvasnicového piva
U nefiltrovaného lze uvést např. „zákal a sediment jsou způsobeny přítomností kvasnic z výroby“

14 Co vše musí být na etiketě (3)
Název Seznam složek Alergeny

15 Alergeny Uvádí se v seznamu složek
Zvýrazněné Bez lepku = potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, neobsahuje více než 20mg lepku/kg

16 Co vše musí být na etiketě (4)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek

17 Zvýrazněné složky Zvýrazněná složka
Je uvedena v názvu potraviny Je na etiketě zdůrazněna slovy, vyobrazením Je důležitá pro charakterizaci potraviny Uvádí se v % - v názvu nebo ve složení u dané složky NEVYŽADUJE SE U složek použitých pro aromatizaci – např. kategorie „ochucené pivo“, informace o ochucení musí být v bezprostřední blízkosti např. obrázku U složek, kde % složky nerozhoduje o kvalitě – např. medové pivo

18 Co vše musí být na etiketě (5)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství

19 Čisté množství Pivo tekutá potravina => objemové jednotky
L, cl, ml Zvážit, co spotřebitel Pokud stanoveno národním předpisem uvádění průměrného množství => průměrné množství (dle vyhl. 248/2018) = čisté množství (dle nař. 1169/2011) Lze uplatnit symbol „e“ dle pravidel zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii

20 Záporné objemové odchylky
Viz tabulka 2 přílohy 8 Průměrným množstvím je objem se zohledněním záporné objemové odchylky. obaly; deklarovaný obsah nejvýše přípustná záporná odchylka ostatní obaly vč. přepravních (sudy, cisterny apod.) - 1,0 % spotřebitelské obaly (láhve, plechovky, minisoudky apod.): 0,25 l - 3,6 % 0,33 l, 0,375 l, 0,5 l - 3,0 % 0,75 l - 2,0 % 1,0 l až 5,0 l - 1,5 %

21 Co vše musí být na etiketě (6)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití + podmínky uvádění na trh

22 DMT + podmínky úchovy + uvádění na trh
Pivo – z mikrobiologického hlediska není potravinou snadno podléhající zkáze => DMT „minimální trvanlivost do: + datum / odkaz, kde je datum uvedeno + informace o podmínkách úchovy Pivo i nápoje na bázi piva musí být chráněny před přímým slunečním světlem a poškození mrazem – viz § 20 vyhl. 248/2018

23 Co vše musí být na etiketě (7)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh

24 PPP pod jehož jménem je potravina uváděna na trh
Nestačí jen mailová adresa, telefon nebo odkazy na web

25 Co vše musí být na etiketě (8)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh Země původu

26 Země původu U piva není povinné
VÝJIMKA – pokud by neuvedení země původu uvádělo spotřebitele v omyl Na etiketě vlaječky, odkazy, … Miroslav Kemel

27 Česká potravina Česká potravina - § 9b zákona o potravinách + § 3 vyhl. 417/2016 Součet hmotn. složek z ČR je min. 75% celkové hmotnosti a výroba proběhla na území ČR Voda se nezapočítává – pro nápoje, vč. piva neplatí, voda je základní surovina výrobku

28 CHZO České pivo Na přední etiketě by se neměly objevit žádné odkazy na „české pivo“, „pivo/ležák českého typu“, pokud pivo nesplňuje specifikaci na CHZO České pivo I na vývoz

29 Co vše musí být na etiketě (9)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh Země původu Obsah alkoholu

30 Obsah alkoholu U piv s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. - harmonizovaný požadavek = nař. 1169/2011 U nízkoalkoholického piva = požadavek vyhl. 248/2018 U nápoje s obsahem alkoholu nad 20%obj. uvést jméno a příjmení, název/obchodní firma + adresa sídla PPP, který potravinu vyrobil – viz § 6 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb.

31 Co vše musí být na etiketě (10)
Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh Země původu Obsah alkoholu Výživové údaje

32 Výživové údaje Pro pivo s obsahem alkoholu nad 1,2%obj. není povinné – viz čl. 16 (4) nař. 1169/2011 Pokud uvedeno: Pouze energetická hodnota NEBO Celou výživovou tabulku dle pravidel pro uvádění výživových údajů

33 Zakázaná slova z vyhlášky o označování
„Zakázaná slova“ – domácí, čerstvá, živá, čistá, přírodní, fresh, natural…: Výjimky: Součást názvu potraviny Součást popisné informace – odůvodněné, neuvádějící spotřebitele v omyl

34 Točené pivo Točené pivo = pokrm Název Alergen Množství
Informace na pípě – !!klamání zákazníka!! (privátní značky)

35 Pivo v sudu Pro zařízení společného stravování:
Název DMT a podmínky úchovy PPP Ostatní povinné informace v doprovodných dokumentech – lze 1x a jen při změnách (pouze info na webu nestačí) Pro koncového zákazníka: Všechny povinné údaje na sudu nebo lze přidat „do ruky“ zákazníkovi prodejcem

36 Prodej na dálku (e-shop)
Spotřebitel musí mít v době nákupu k dispozici VŠECHNY povinné údaje dle nař. 1169/2011 Výjimka: DMT – to je k dispozici až ve chvíli doručení Všechny poskytnuté informace musí být prokazatelné, pravdivé, nezavádějící

37 Povinnosti PPP PPP je povinen oznámit zahájení, změnu i ukončení výkonu činnosti – nejpozději v den, kdy nastaly Týká se i létajících pivovarů – zodpovědnost za potraviny, pod jejich jménem jsou potraviny uváděny na trh …. Dodržovat hygienické požadavky

38 Proč byly provozovny uzavřeny?
Zanedbaný úklid: ALE !!!

39 Proč byly provozovny uzavřeny?
Někdy až nemožnost udržet pořádek a hygienu:

40 Proč byly provozovny uzavřeny?
Přítomnost hlodavců:

41 Proč byly provozovny uzavřeny?

42 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Státní zemědělská a potravinářská inspekce"

Podobné prezentace


Reklamy Google