Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
Koření Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
2
Části rostlin technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně
(Vyhláška č. 398/2016 Sb.) Pochutiny Funkce: barvivo farmakologické účinky chuť k jídlu metabolizmus …
3
Technologické zpracování
fermentace sušení vzduchem sublimací mletí balení
4
Dělení koření směs koření kořenící přípravek
5
Běžně používané druhy koření
Skořice, pepř, bazalka, majoránka, hřebíček, oregáno, kmín, máta, nové koření...
6
Anýz část rostliny: sušené plody, silice barva: hnědá až hnědožlutá
vůně: ovocně nasládlá chuť: palčivě kořenitá
7
Citronová tráva/citronela
část rostliny: sušené listy barva: žlutá až okrová, zelenožlutá vůně: výrazná, svěží, po citrusech chuť: nahořklá, nasládlá, jemně nakyslá
8
Černucha část rostliny: semena vzhled: celá semena
barva: černá až šedočerná vůně: jemně kořenitá chuť: kořenitá, palčivá
9
Estragon část rostliny: sušené listy barva: bledě zelené až šedozelené
vůně: jemně kořenitá chuť: kořenitá, jemně ostrá
10
Fenykl část rostliny: sušené plody- semena
barva: žlutozelená až zelenohnědá vůně: kořenitá, svěží chuť: kořenitá, nasládlá, lehce štiplavá
11
Galgán část rostliny: oddenek barva: žlutá, okrová až světle hnědá
vůně: výrazná, eukalyptus chuť: nakyslá, směs zázvoru a pepře
12
Kardamom část rostliny: tobolky, celá vyloupaná semena
barva: tobolky-světle zelené; semena-světle hnědá; mletý/drcený- hnědočerná vůně: svěží, jemně citrónová chuť: kořenitá, citrónová
13
Jalovec část rostliny: zralé sušené plody
barva: červenohnědá, bobule-modrošedá vůně: výrazná pryskyřičná chuť: kořenitá, nasládlá
14
Koriandr část rostliny: plody, sušené listy, vrcholky stonků
barva: světle hnědá, nazelenalá, šedá vůně: kořenitá, citrusy chuť: charakteristicky kořenitá
15
Kurkuma část rostliny: sušené oddenky
barva: žlutá, načernalá; oranžově žlutá, načervenalá vůně: pronikavá chuť: palčivě kořenitá, nahořklá
16
Mauricijská papeda část rostliny: listy barva: zelená až žlutá, hnědá
vůně: svěží, ovocná, citrusy chuť: citrusová, mírně nahořklá
17
Pískavice řecké seno část rostliny: sušené semeno
část rostliny: sušené semeno barva: okrová až hnědá vůně: kořenitá, polévkové koření chuť: nahořklá
18
Saturejka část rostliny: sušené listy, část květu, nitky
barva: zelená až tmavě červená; šedozelená vůně: kořenitá, palčivá chuť: ostá, pepř
19
Šafrán část rostliny: sušené blizny barva: oranžová až tmavě červená
vůně: výrazná, charakteristická chuť: kořenitá, hořká
20
Šalvěj část rostliny: sušené listy, vrcholky květenství a stonků
část rostliny: sušené listy, vrcholky květenství a stonků barva: svršek šedopýřitý, spodek běloplstnatý vůně: silná, kořenitá chuť: kořenitá, trpká, nahořklá
21
Vanilka část rostliny: celé plody barva: hnědočerná (fermentací)
vůně: sladká chuť: výrazná, sladce kořenitá
22
Zázvor část rostliny: sušené oddenky barva: žlutá až hnědá
vůně: charakteristická, svěží chuť: ostrá, palčivá, kořenitá
23
Děkujeme za pozornost! Zdroje:
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Technologie potravin, co byste měli vědět o výrobě potravin. 1.st ed ISBN Teubner, Ch. Bible šéfkuchaře FOOD, 1.vyd.; Svojtka & Co: 2006; str. 38–39
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.