Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a začal hrát na housle. Během 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha. Odhaduje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a začal hrát na housle. Během 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha. Odhaduje."— Transkript prezentace:

1 Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a začal hrát na housle. Během 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha. Odhaduje se že během té doby kolem něj přešlo asi tisíc lidí.

2 Po třech minutách se zastavil jeden muž středního věku, moment poslouchal a hodil mu do pouzdra od houslí pár pár drobných. Totéž udělala po další minutě jedna žena.

3 Za několik minut se někdo postavil vedle, chvíli poslouchal, pak se podíval na hodinky a pokračoval v cestě..

4 Kdo poslouchal nejdéle, byl asi tříletý chlapeček
Kdo poslouchal nejdéle, byl asi tříletý chlapeček. Poslouchal až do chvíle, kdy ho matka doslova odtáhla.Stejně tak se zachovaly i další děti.Všichni rodiče, bez vyjímky, je doslova odtáhli od houslisty.

5 Během těch 45 minut, jen sedm lidí na chvíli postálo, dalších 20 přihodilo pár drobných nebo nějaký dolar, aniž by se zastavili. Houslista si tak vydělal skoro 32 dolarů. Když přestal hrát, nikdo si toho nevšimnul, neozval se žádný potlesk, žádné slovo uznání.

6 Nikdo nevěděl že ten muž byl Joshua Bell, jeden z nejlepších světových houslistů, který hrál ty nejkomplikovanější Bachovy skladby na houslích stradivarius, odhadnutých na 3 a půl milionu dólarů. Dva dni před vystoupením v metru, Joshua zaplnil divadlo v Bostonu do posledního místa a přitom nejlevnější vstupenky stály 100 dolarů.

7 Toto je reálná historie
Toto je reálná historie. Bellovo vystoupení v metru organizoval deník The Washington Post jako experiment o vnímaní, zálibách a prioritách lidí. Otázka byla: jsme schopni vnímat krásu v tak banálním prostředí jako je metro? Zastavíme se na moment a prožíváme jí? Dokážeme poznat výborného interpreta v docela obyčejném prostoru?

8 Jen jedna žena ho poznala:Stacy Fukuyama, která pracuje v jednom ochodním centru. Po chvíli váhání, poznala že to není žádný pouliční umělec.. Poznala ho proto že ho slyšela hrát před několika týdny v knihovně amerického kongresu.

9 ”Bylo to to nejzajímavější, co se mi stalo během poslední doby ve Washingtonu, přiznává. Joshua Bell tam stál a hrál v největší dopravní špicce a lidi si toho ani nevšimli, jen mu občas přihodili nějaký dólar". Ale co jí nejvíc překvapilo, bylo, že po ukončení koncertu se nikdo neozval, ani jedno zatleskání, ani jedno bravo. Nic, jen ticho.

10 Bell se smál a říkal: “nedopadl jsem zase tak špatně, 32 dolaru za tři čtvrtě hodiny", s tím bych mohl i žít a nemusel bych platit mému manažérovi ".

11 Joshua Bell Romance Of The Violin - 05 - Serenade - Schubert
Výsledek tohoto experimentu by mohl být tento: Když nemáme čas se na chvíli zastavit a poslechnout nejkrásnější hudbu v interpretaci výborného houslisty, o jaké další krásy se připravujeme během našeho života? Joshua Bell Romance Of The Violin Serenade - Schubert


Stáhnout ppt "Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a začal hrát na housle. Během 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha. Odhaduje."

Podobné prezentace


Reklamy Google