Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KLASICISMUS A OSVÍCENSTVÍ VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE, PREROMANTISMUS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KLASICISMUS A OSVÍCENSTVÍ VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE, PREROMANTISMUS"— Transkript prezentace:

1 KLASICISMUS A OSVÍCENSTVÍ VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE, PREROMANTISMUS
druhá polovina 17.století 18.století

2 HISTORICKÝ KONTEXT UDÁLOSTI – FAKTA
po třicetileté válce nejsilnější velmocí Francie moc a vliv Habsburků oslabeny relativní klid pro průmyslový vývoj měla Anglie vývoj dvou rozdílných politických systémů absolutismus x parlamentarismus rozvoj vědy a průmyslu vznik nových vědeckých oborů – zejména technických, stávající vědecké disciplíny se dělí a specializují ÚKOLY: Vysvětlete pojmy: ABSOLUTISMUS PARLAMENTARISMUS OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS Uveďte příklady uplatnění v jednotlivých evropských zemích, osobnosti, data, principy.

3 FILOSOFICKÝ ZÁKLAD OSVÍCENSTVÍ ÚKOLY:
společenský a politický umělecký směr, prosazující absolutní důvěru v lidský rozum, svobodu myšlení a rovnost mezi lidmi souvisí s rozvojem přírodních a technických věd staví se do opozice proti církvi, konzervatismu, absolutismu střediska zejména Francie a Anglie ÚKOLY: Uměleckým směrem tohoto období je KLASICISMUS. Na vhodném obrazovém materiálu ukažte jeho znaky. Jmenujte významné sochaře, malíře a hudební skladatele.

4 ZNAKY LITERATURY ÚKOLY: vzorem je antické umění (Aristoteles)
jednotné principy a řád v literatuře cit podřízen rozumu (Descartes) krása je v pravdě a přírodě účelnost, střízlivost rozvoj dramatu ÚKOLY: Jedním z typických osvícenských děl bylo ENNCYKLOPEDIE ANEB RACIONÁLNÍ SLOVNÍK VĚD, UMĚNÍ A ŘEMESEL. Zjistěte, o jaké dílo šlo, jakým způsobem vznikalo, které osobnosti jsou s jeho vznikem zvlášť spojeny.

5 ŽÁNRY A FORMY VYSOKÉ: žánry zabývající se osudy hrdinů ze vznešených vrstev (nadčasové myšlenky, historická témata, rýmovaný verš, idealizace) óda epos tragédie NÍZKÉ: žánry zabývající se životem neurozených postav (obyčejnými osudy, verš i próza, typické charaktery) bajka povídka satira komedie fraška OSVÍCENSKÉ SPISY: vědecké studie slovníky encyklopedie filozofický román román v dopisech esej ÚKOLY: Zajímavým žánrem písemnictví těsně souvisejícím s dobou osvícenství jsou různé zákonné úpravy a s nimi související jazyk. Mezi nejvýznamnější patří reformy Marie Terezie a Josefa II. Jmenujte některé z nich, opatřete si část některého textu a doložte na něm znaky žánru.

6 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
FRANCIE Nicolas Boileau-Despréaux (teorie klasicistní poezie) Umění básnické Pierre Corneille (drama) Cid Jean Racine (drama) Faidra Charles Louis Montesquieu (osvícenské spisy) Perské listy O duchu zákonů Voltaire, Francois Marie-Arouet (filozofická povídka a román) Candide neboli Optimismus Denis Diderot (filozof, estetik, encyklopedista) Jakub fatalista Moliére, Jean-Baptiste Poquelin (drama – komedie – literární typy) Tartuffe neboli Podvodník Don Juan neboli Kamenná hostina Misantrop Lakomec Měšťák šlechticem Zdravý nemocný Pierre Augustin Caron de Beaumachais (drama) Lazebník sevillský Figarova svatba Jean de La Fontaine Bajky

7 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
ANGLIE John Gay (satira, drama) Žebrácká opera Jonathan Swift Gulliverovy cesty Daniel Defoe Robinson Crusoe Henry Fielding Tom Jones Lawrence Sterne Život a názory blahorodého Tristama Shandyho ITÁLIE Carlo Goldoni (drama, reformoval a aktualizoval comedii dell´arte) Sluha dvou pánů Poprask na laguně Mirandolina RUSKO Aleksandr Nikolajevič Radiščev (osvícenec, filozof) Cesta z Petrohradu do Moskvy Ivan Andrejevič Krylov Bajky

8 PREROMANTISMUS SENTIMENTALISMUS
přechodný umělecký směr mezi klasicismem a romantismem ještě vázán některými klasicistními názory (svoboda, příroda, věda) zároveň však už potřeba citovosti (sentimentalismu) a odmítání osvícenského racionalismu předznamenávající následující romantismus zájem o lidovou slovesnost mimořádný hrdina, zvláštní přírodní scenérie v Německu spojen s hnutím Sturm und Drang a největšími osobnostmi německé literatury ÚKOLY: Vyhledejte informace k hutí Sturm und Drang (principy, osobnosti, původ názvu hnutí a český překlad).

9 PREROMANTISMUS SENTIMENTALISMUS
FRANCIE Jean-Jacques Rousseau (myšlenkový základ preromantismu) Emil čili o výchově (pedagogický román) Julie aneb Nová Héloisa (román v dopisech) Antoine-Francois Prévost Manon Lescaut Francois-René de Chateaubriand Atala aneb láska indiánské dvojice v pustinách ANGLIE Samuel Richardson (psychologické portréty žen) Pamela aneb Odměněná ctnost Horace Walpole (gotický román – obliba středověkých námětů – strašidelnost) Otrantský zámek Thomas Percy (úpravy středověké poezie) Památky staré anglické poezie Robert Burns (skotská lidová slovesnost)

10 PREROMANTISMUS SENTIMENTALISMUS
NĚMECKO Gotthold Ephraim Lessing Emilia Galotti (drama) Mína z Barnhelmu (drama) Johann Gottfried Herder Hlasy národů v písních (německá i slovanská lidová slovesnost) Gottfried August Bürger (básník) Balady Baron Prášil (satirická próza) Friedrich Schiller (básník, dramatik, literární teoretik) Poezie Balady Óda na radost dramata Loupežníci Úklady a láska Don Carlos Vilém Tell Panna Orleánská Valdštejn Marie Stuartovna

11 PREROMANTISMUS SENTIMENTALISMUS
JOHANN WOLFGANG GOETHE básník, dramatik, prozaik vědec a filozof působil ve Výmaru cestoval po Itálii – obdiv k antice pobýval v Čechách (západočeské lázně) považován za největšího německého spisovatele DÍLO: poezie (spíše jednotlivé proslavené básně) Májová píseň, Růžička, Král duchů, Prométheus Trilogie vášně próza Utrpení mladého Werthera Viléma Meistera léta učednická, Viléma Meistera léta tovaryšská drama Götz von Berlichingen Egmont Faust

12 SEZNÁMENÍ S VYBRANÝM DÍLEM
FAUST dvoudílné veršované drama (více známa první část – smlouva s Mefistofelem a příběh Markétčin, která se stala inspirací mnohým dalším dílům) druhá část se odehrává na císařském dvoře, kde se má Faust oprostit od smutku nad Markétčinou smrtí uspokojení však nachází, až když zasvětí život smysluplnému úkolu (přeměnit bažinatou půdu u moře na úrodnou zem pro lidi) ÚKOLY: Vysvětlete podstatu Faustovy smlouvy s ďáblem a závěr dramatu. Vyhledejte originál některé části tohoto díla a alespoň dva různé české překlady a poukažte na nich na vliv překladatele na vyznění díla, pokud ho čtenář nezná v originále.

13 SEZNAM DOPORUČENÝCH POMŮCEK K VYPACOVÁNÍ ÚKOLŮ:
POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN Internet – vyhledané údaje ověřovat z několika zdrojů Další knižní publikace – encyklopedie, slovníky, literární přehledy Konkrétní literární díla (školní knihovna, městská knihovna, úryvky v čítankách)

14 Seznam použité literatury
POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury vyd. Praha: Fortuna, 1995, 239 s. ISBN


Stáhnout ppt "KLASICISMUS A OSVÍCENSTVÍ VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE, PREROMANTISMUS"

Podobné prezentace


Reklamy Google