Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrická energie Tomáš Obranský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrická energie Tomáš Obranský."— Transkript prezentace:

1 Elektrická energie Tomáš Obranský

2 Thomas Alva Edison (1847-1931) Byl americký vynálezce a podnikatel..
Narodil v roce 1847 v Ohiu a už od malička byl hodně nemocný, proto do školy chodil jen krátce. Jeho život silně ovlivnil fakt, že při svých pokusech částečně ohluchl. V 15 letech začal vydávat vlastní noviny. Vystřídal mnoho zaměstnání, jeho první vynálezy souviseli se skutečností, že pracoval jako telegrafista. Ve svých 84 letech umřel a na jeho počest byly zhasnuty v USA všechny žárovky. Věnoval se také fyzice a mechanice, za svůj život získal více než 1000 patentů, byl známý svou pracovitostí, často pracoval i 20 hodin denně. Téměř hluchý Edison vymyslel přístroj, který přinesl zvuk milionům uší na celém světě, Fonograf, který zaznamenává a přehrává zvukovou stopu. Ačkoliv Edison nebyl první, koho napadlo vynalézt žárovku, přesto se mu podařilo ji technologicky zdokonalit a posléze patentovat.  Úplně první Edisonův vynález byl sčítač hlasů, pro hlas stačilo otočit knoflíkem a vše bylo zaznamenáno. Následovalo další množství vynálezů: elektrická lokomotiva, filmová kamera, promítací přístroj, cyklostyl, akumulátor, umělý kaučuk atd.

3 František Křižík (1847-1941) Byl český technik, průmyslník a vynálezce
Narodil se za Rakouského císařství, zemřel za protektorátu Čechy a Morava, je pochován na Vyšehradě. Pro nedostatek peněz nemohl složit maturitu, jelikož si nemohl dovolit zaplatit poplatek za její složení. Přesto byl přijat pro jeho nadání a technické nadšení na pražskou techniku. Během studia zdokonalil železniční signalizaci. Pracoval u železnice. Jeho dosud nejvýznamnějším vynálezem je oblouková lampa Oblouková lampa je intenzivní elektrický světelný zdroj, v němž je světlo vyzařováno elektrickým obloukem hořícím mezi dvěma elektrodami.  Vybudoval pouliční elektrickou dráhu v Praze, zpočátku měla 800 m a po prodloužení a rozvětvení měřila 8 km. V roce 1903 vybudoval první elektrifikovanou železniční trať v Rakousku-Uhersku, z Tábora do Bechyně. V roce 1891 osvětlil Jubilejní výstavu v Praze. Ještě větší slávu přinesla Křižíkovi jeho světelná fontána na Výstavišti. Tento triumf mu vynesl nové zakázky i bankovní úvěry.

4 Nikola Tesla ( ) Byl srbský vynálezce, fyzik a konstruktér elektrických strojů, zařízení a přístrojů, dlouhodobě žijící v Americe. I když byl dříve Tesla sluhou Edisona tak se po té stali nepřáteli a soupeřili. Elektrická žárovka, pro světovou výstavu mu Edison odmítl poskytnout práva na svoji žárovku, tak byl nucen obejít všechny jeho patenty, což se mu povedlo a dokonce se jeho žárovka používá do dnes. Edisonův koncept je již spousty let mrtvý. Tesla vymyslel střídavý proud a tím získal bezdrátovou telekomunikací a tím se proslul jako nejvýznamnější americký elektrotechnický inženýr. Tesla byl až tak moc chytrý že ho lidé považovali za nejchytřejšího na světě. Dokonce byla i vytvořena bankovka s Teslou. Po smrti jeho tělo i všechny poznámky o vynálezech zmizely a už o něm nikdo nevěděl.

5 Zdroje: Děkuji za pozornost
Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Elektrická energie Tomáš Obranský."

Podobné prezentace


Reklamy Google