Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provoz na KV s malými výkony - QRP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provoz na KV s malými výkony - QRP"— Transkript prezentace:

1 Provoz na KV s malými výkony - QRP
Milan Pračka, OK1DMP

2 Co je QRP? Q-kód QRP (QRP?) znamená „Snižte výkon“ (Mám snížit výkon?). Postupem času tento pojem zdomácněl pro označení vysílání s malými výkony. Definic QRP výkonů je několik, zpravidla se QRP rozumí výkon do 5W CW nebo 10W PEP při provozu SSB/DIGI. Existuje ještě označení QRPP pro vysílání s výkonem do 1W CW resp. 2W PEP pro SSB/DIGI a naopak QRO pro výkony cca 100W a výše.

3 Má QRP vůbec nějakou cenu ?
Kdysi mi několik kolegů radioamatérů řeklo: „Život je příliš krátký na to, abych jezdil s QRP“. Můj názor je, že QRP je výzva. Dosáhnout QSO s DX expedicí a 5W v pileupu QRO stanic (říkám jim „kilowaťáci“) je mnohem obtížnější a proto i „obyčejné“ DX QSO s QRP člověka potěší. Velkou roli hrají schopnosti operátora DX stanice poslouchat slabé signály a samozřejmě antény. Šance na DX spojení s QRP vzrostly s rozvojem nových digitálních druhů provozu (JT, FT8, PSK)

4 QRP zařízení Celá řada výrobců produkuje hotová QRP zařízení (Elecraft: K2, KX2, K3/10, KX3, Yaesu: FT-817, ICOM: IC-703, Kenwood: TS-120V, 130V…) a stavebnic, které jsou velmi oblíbené pro svou jednoduchost. V poslední době se objevují levná QRP zařízení z Číny (X1M, RS-918…). QRP zařízení jsou populární pro provoz z přírody (program SOTA, WFF apod.)

5 QRP zařízení Pro provoz z přírody se používají jednoduché antény (LW, dipól, vertikál, magnetická smyčka aj.). Deníky se píší převážně na papír, ale existuje řada aplikací pro chytré telefony nebo tablety (Android). Data z „portable“ deníků se exportují v ADIF formátu a následně importují do „řádného“ staničního deníku.

6 Moje cesta ke QRP V době obdržení koncese (1976) bylo nad mé finanční možnosti si pořídit profesionální TRX. Začal jsem tedy stavbu vlastními silami. Koncepcí bylo vyrobit budič, za kterým by byl PA s výkonem do 100W. První verze budiče byla jedno-pásmová s výkonem 910mW na 14MHz. S krátkou drátovou anténou LW se dařila QSO jen po Evropě a s ne příliš povzbudivými reporty. Jednou jsem vzal budič na Polní den a natáhl dipól z rozhledny na kopci ve výšce asi 20m. TRX byl napájen ze 3 plochých baterií.

7 Moje cesta ke QRP V naší partě byl kolega, který uvažoval v dimenzích kW a směrovka, jako „minimální“ vybavení, které má vůbec nějakou cenu. Večer jsem ladil po pásmu a slyšel CQ JA stanice v síle S8-9. Zmíněný kolega „okukoval“ mou „hračku“ se značnou skepsí ve tváři. Chtěl jsem ho jen poškádlit s tím, že JA stanice má špatný RX, když mou odpověď na jeho CQ neslyší. K mému překvapení JA odpověděl s reportem 579. Po chvíli jsem udělal ještě několik W stanic a nabyl přesvědčení, že to s QRP „jde“ a od stavby PA jsem upustil. Od té doby vysílám jen s QRP. V té době byl založen OK-QRO klub, jehož jsem členem.

8 Výsledky s QRP S QRP jsem začal po roce 1980 a se zmíněným 910mW TRX dosáhl 95 potvrzených DXCC na všech kontinentech a G5RV anténou. V 90-tých letech mi kamarád přivezl QRP TRX TS-130V, který jsem provozoval s anténou quad (10-20m) a OCF dipólem na dolní pásma.

9 Výsledky s QRP Pokoušel jsem se získat plaketu „Miliwatt DXCC“ za 100 zemí s výkonem do 1W, ale když jsem toho skóre dosáhl, plaketa byla zrušena. Pokračoval jsem léta s 1W na CW (konečné skóre 205 DXCC CFM), 5W na SSB (skóre 228), 3W na DIGI (skóre 237) a MIX (297). Špičkové QRP stanice mají přes 300 DXCC (např. OM3CUG 333) s drátovými anténami.

10 Výsledky s QRP Absolutní špičku, se kterou jsem se setkal je starý pán JA6AA, který má WAC (QSO se všemi kontinenty) s výkonem 5mW (slovy pět miliwattů !!!). QRP spojení je platné jen tehdy, když bylo již ze začátku navázáno s QRP, nikoliv s QRO a pak byl výkon snížen. Velmi ceněné jsou diplomy za QSO mezi QRP stanicemi na obou stranách.

11 Jak se prosadit s QRP v pileupu
Taktika volání DX stanic s QRP je diametrálně odlišná od QRO stanic, které se mohou posadit na nějaký kmitočet v pileupu a čekat, až ji DX stanice „vezme“. Platí „právo silnějšího“. Náš slabý signál je však na úrovni šumu a tak nekonečné volání nevede nikam. Naději na úspěch má tzv. QZF metoda spočívající v tom, že voláme DX stanici na kmitočtu, kde právě poslouchá – ten určíme vyhledáním stanice, se kterou právě expedice pracovala, což vyžaduje zkušenost , zručnost a také trochu štěstí.

12 Hledání DX stanic V dnešní uspěchané době není čas prohledávat namátkově pásmo – je potřeba vyhledání urychlit. Máme k dispozici různé prostředky : sledování podmínek šíření (Voacap, HamCap,…) sledování DX clusterů a skimmerů sledování vlastního signálu (reverse beacon, PSK reporter aj.) dekódování signálů v pileupu (CW Skimmer, MultiRx v Logger32 aj.) pomáhá zjistit RX kmitočet expedice. Problém je, že tyto prostředky sledují všichni a jakmile se vzácnější DX stanice někde vyskytne, slétnou se na ni jako supi….

13 HamCap Pomůcka pro sledování šíření pro naše vybavení a hodnoty sluneční aktivity Barvy ukazují intenzitu našeho signálu a graf časový diagram použitelných kmitočtů pro QSO do dané oblasti.

14 DX Clustery Vynikající a zároveň zatracovaná věc – o vzácné DX stanici okamžitě vědí všichni a volají ji „hlava-nehlava“. Na cluster lze napojit on-line programy pro vedení deníků - rychlé naladění na DX. Osvědčil se mi cluster VE7CC, který ukazuje spoty i od skimmerů (automatických RX), které dekódují CW a DIGI signály v pásmu a posílají jako spoty na Internet.

15 Reverse Beacon Network (RBN)
Síť automatických RX, ze kterých lze získávat informace. Nastavovat filtry na země, kontinenty, zóny atd. Možnost monitorovat určitou stanici včetně vlastní (nutno zavolat CQ) RBN poskytuje informaci o síle signálů (testování vlastních antén)

16 RBN Ukázka monitorování stanic v Oceánii skimmery ve střední Evropě (v CQ zóně 15). 

17 PSK Reporter Umožňuje monitorovat signály konkrétní stanice včetně vlastní na mapě Značka RX Síla signálu S/N Čas poslechu Kmitočet Mód CW a DIGI Praporky značí místa poslechu mého signálu na 20m (5W)

18 Dekódovací prostředky
CW skimmer – placený program umožňující dekódovat až stovky CW signálů. Používám SDR RX připojený před X-talový filtr TRX připojený na PC s běžícím skimmerem. Tím „vidím“ pileup v pásmu širokém cca 15kHz Program zobrazuje značky a text „599“ MultiRx funkce Logger32 – zobrazuje vysílaný text všech stanic v propustném pásmu filtru TRX Logger32 má integrovaný program MMVARI Zobrazuje tedy text módu vybraného v MMVARI (BPSK, FSK, MFSK, RTTY, a QPSK) WSJT-X – program pro provoz JT, FT8, MSK…

19 Digitální módy RTTY nemá velkou komunikační účinnost pro provoz s QRP, ale na expedice je menší „nával“ než CW/SSB, takže naše šance s QRP jsou větší. PSK módy jsou účinnější (srovnatelné s CW), ale výběr zemí je chudší. Do radioamatérského světa vpadla jako bomba FT8, která prakticky vytlačuje všechny ostatní módy. Statistika říká, že na aktivních stanic na pásmu registrovaných za časový úsek 2 hodin je pouze 200 CW, 40 JT, 40 PSK a všech ostatních dohromady není ani 20 ! Nastupuje konverzační mód FT8CALL s dvojnásobným počtem stanic, než CW (asi 400). Je to poněkud smutný vzkaz odpůrcům FT8 módu – buď se smíří s FT8, nebo mohou rádio vypnout, protože není co dělat (kromě závodů).

20 FT8 vybavení Pro FT8 postačuje stejné vybavení jako pro ostatní DIGI módy - akustické propojení PC s TRX a klíčování PTT RTS signálem sériového portu (USB-RS232 převodníku)

21 Proč FT8 ? FT8 je znamenitou příležitostí dělat s QRP a průměrnou či horší anténou DX stanice i když jsou mizerné podmínky šíření. FT8 signál je detekovatelný až do úrovně 24dB pod šumem. Za 1,5 roku jsem FT8 příležitostním provozem a QRP výkonem pracoval se 140 zeměmi DXCC a to v době minima sluneční aktivity.

22 Na slyšenou s QRP !

23 A ještě pár obrázků od OK1VOF/OK4AS
Pro QRP provoz používám jednak TRX FT-817 a dále TRX ze stavebnic – RockMite cca 0,5 W pro 80/40/30/20m TRX ze stavebnic od firmy SWL pro stejná pásma, postavené mám (zatím) jen 40 a 30m oba doplněné digitální stupnicí podle OK1HDU Používám jednak TRX FT-817 TRX ze stavebnic – RockMite cca 0,5 W pro 80/40/30/20m TRX od firmy SWL (taky stavebnice) pro stejná pásma, postavené mám (zatím) jen 40 a 30m Oba doplněné digitální stupnicí podle OK1HDU

24 TRX SWL na 40 a 30 m

25 TRX SWL – stavebnice Pout cca 3W

26 QRP RockMite a „příslušenství“ říkám tomu KP5 line 

27 Na snímku odspodu jsou Rozkmity (tak tomu říká Milan OK1IF) pro 80/40/30/20m a TRX PIXIE pro 40m
V druhé řadě nf zesilovač (2 x 10W s modulem PAM8610), elektronické klíče PicoKeyer a nf zesilovač s MBA810 A úplně nahoře je rozvod napájení, anténní člen a nf filtr + klíč dle OK1CDJ

28 QRP RockMite 10MHz

29 QRP RockMite 10MHz uvnitř

30 A jak rozkmity vidí skimmery

31 DXCC všemi druhy povozu

32 DXCC via CW a SSB

33 DXCC na DIGI modech

34 Díky za pozornost a 73 de Alex OK1VOF/OK4AS ok1vof@gmail.com


Stáhnout ppt "Provoz na KV s malými výkony - QRP"

Podobné prezentace


Reklamy Google