Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
barista Daniel zajíc NS2
2
Cíl prezentace Seznámit s kávou jako teplým nápojem
Přiblížit celý proces růstu a zpracování kávy Popsat základní přípravy káv Vysvětlit co to je kavárna a jmenovat ty nejznámější Graficky vyobrazit jeden z průzkumů z domácností
3
CO JE TO VLASTNĚ KÁVA Obvykle horký nápoj z plodů kávovníku
Charakteristická svou silnou vůní a černou barvou Člověku, který se specializuje na přípravu a výrobu kávy říkáme Barista Nejčastější kávovníky: Coffea robusta a Coffea arabica „Začít den bez kávy, to je pro mnoho současníků ještě horší, než ho začít bez Facebooku.“
4
KÁVA JAKO ROSTLINA Kávovník je velmi rozšířená rostlina (ovocná dřevina) DRUHY KÁVOVNÍKŮ Arabika (Coffea Arabica) Robusta (Coffea Canephora) Výběrová káva Cibetková káva (Kopi Luwak)
5
Pěstování kávovníku Roste až 70 zemích světa
Rozmnožování semeny (kávová zrníčka) Klíčení trvá 3—4 týdny První úroda po 3 letech (poté sklízeň několikrát do roka) Délka dožití až 50 let
7
Sklizeň kávy MOŽNOSTI SKLÍZENÍ Doba sklizně záleží na zeměpisné poloze
Průměrně však trvá okolo 6—8 týdnů MOŽNOSTI SKLÍZENÍ Ruční sběr Česání Strojový sběr
8
Zpracování kávových zrn
Suché zpracování (natural, dry-processed) Mokré zpracování (fully-washed, wet-processed) Polopromyté zpracování (semi-washed)
9
PRAŽENÍ KÁVY Proces, díky kterému děláme z nepoživatelných zrn praženou kávu. Pozoruje se barva, vnímá se vůně, sluchem vnímáme prasknutí. Pražení provádíme při 160—220 °C.
10
PŘÍPRAVA KÁVY Espresso – rychlý způsob přípravy pocházející z Itálie
VARIACE Z ESPRESSA: Macchiato, Cappuccino, Caffé Latte... Turecká káva French press, AeroPress, Vacuum pot...
11
Kavárny Společenské místo podobné restauraci
Sortiment kávy, zákusků, sendvičů... ČESKÉ KAVÁRNY: Slávie, Louvre, Avion (Český Těšín), U Černé Matky Boží Costa Coffee, Starbucks, Coffeeheaven Internetová kavárna, modulární kavárna
12
KTERÉ KÁVOVÉ NÁPOJE UPŘEDNOSTŇUJETE?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.