Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
P. Pechová, 2012
2
Alimentární nákazy a otravy
choroby způsobené požitím závadných potravin onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), prvoci a červi vstupní branou je zažívací ústrojí zdrojem může být člověk(nemocný, rekonvalescent, bacilonosič), zvíře a vnější prostředí cesta nákazy – přímá (znečištěné ruce) nepřímá (nakažené potraviny, voda, znečištěné předměty)
3
Druhy nákaz žloutenka typu A úplavice salmonelóza břišní tyfus
roup dětský, škrkavka, tasemnice
4
Druhy otrav z hub (muchomůrky)
těžkými kovy (rtuť, olovo – mořské ryby) botulotoxin (klobásový jed) mykotoxiny (plísně) stafylokok (hnisavá rána, angína)
5
Prevence - ochrana dbáme na zdravotní nezávadnost potravin
dodržujeme hygienu při zpracování surovin chráníme potraviny před škůdci dbáme na osobní hygienu dodržujeme zásady úklidu dezinfekce, dezinsekce, deratizace
6
Kontrolní otázky: Čím se zabývá hygiena výživy a proč je důležitá?
Co je dezinfekce a jakými prostředky se provádí? (použijte internet) Jakým způsobem dbáme na osobní hygienu?
7
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. praha: parta, 2002, ISBN PETWOE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ONDERWIJSGEK. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.