Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Francouzské revoluce a passé composé

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Francouzské revoluce a passé composé"— Transkript prezentace:

1 Francouzské revoluce a passé composé
FRANCOUZSKÝ JAZYK Francouzské revoluce a passé composé On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Vyučující: Mgr. Alena Literová Expert: Dr. PhDr. Renáta Listíková Titulní strana prezentace.

2 Opakování probrané látky
Ve které fázi hodiny opakování zařadit – záleží na strategii a případné návaznosti látky Opakování na začátku nové hodiny vhodně naváže na předcházející aktivity a „naladí“ žáky na další lekci Upřesnit, co, která látka se opakuje Opakovat učivo frontálně nebo ve skupinkách, kdy mluví všichni najednou?

3 Práce s chybami při opakování probrané látky
Opravovat jeden jev nebo vše, co se dosud probralo a co se objeví v projevech žáků ? Při opakování již probraného učiva by měl vyučující chyby opravit, vysvětlit a zopakovat gramatické pravidlo a správné znění Nechat žáka/y opravený jev, slovo, větu zopakovat Důsledně opravovat chyby v časování již probraných sloves a časů (présent, future proche) Jistý „dril“ při zafixování morfologie a lexika je na místě (časování, členy, předložky, výslovnost)

4 Mezipředmětové souvislosti
Téma francouzské revoluce se přímo nabízí k mezipředmětovému propojení znalostí Nakolik lze zohlednit a využít znalostí z jiných předmětů? V této konkrétní hodině připadají v úvahu dějepis, čeština a literární výchova Eventuálně připomenout zeměpis Francie a topografii Paříže (Bastille, barikáda z románu)

5 Cíl hodiny – nový slovesný čas, passé composé
Významná a komplexní gramatická látka, nutná pro pochopení systému francouzských minulých časů; pomocná slovesa a participium Je vhodná metoda indukce, tedy nechat na žácích, aby tento slovesný čas našli a definovali sami ? Výhody/meze frontální výuky gramatiky v mateřském jazyce? Význam progresivního osvojení si základní gramatické terminologie

6 Atmosféra hodiny, uspořádání učebny
Rozmístění žáků je velmi vhodné pro práci ve skupinkách; někteří však sedí zády k vyučující i k ostatním – ztěžuje to vzájemnou komunikaci Hodina je živá, žáci se vesměs snaží a pracují s radostí, mluví francouzsky i mezi sebou; snaží se všichni stejně intenzivně? Jakou přidanou hodnotu přináší častý pohyb žáků po učebně?

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Francouzské revoluce a passé composé"

Podobné prezentace


Reklamy Google