Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2302_ÚROČENÍ Ú. Téma: Pojem F. G._ Úročení úvěrů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Úročení úvěrů. Cílem prezentace je, seznámit žáky jaké máme typy úročení a jak se s nimi pracuje.

3 Úročení úvěrů Pokud si Vaše rodina vezme úvěr na nový byt, vaše rodiče bude velice zajímat jak je úvěr úročen. Díky nízkým úrokům se dá ušetřit i velká finanční částka.

4 Úročení úvěrů Úroková sazba z úvěru může být v úvěrové smlouvě stanovena obdobně jako u vkladů. Pevná (fixní) - po dobu splatnosti úvěru se nemění, využívá se zpravidla u úvěrů sjednaných na krátkou dobu.

5 Úročení úvěrů Pohyblivá – během doby splatnosti úvěru se mění v závislosti na změnách úrokových sazeb na finančním trhu, v praxi se využívá u úvěrů sjednaných na delší dobu.

6 Úročení úvěrů Obvykle se úvěr splácí anuitně (pravidelnými splátkami), přičemž anuita zahrnuje jak splátku úvěru, tak úroky. Nejprve je ve splátce zahrnut větší podíl na splácení úroku, který postupně klesá, zatímco podíl splátky úvěru roste.

7 Úročení úvěrů Příklad: Rodina si půjčila na byt Kč, bude ji splácet 12 let s úrokovou sazbou 6%. Splátky probíhají tak, že v každé je započtena část na splácení úroku a část na splácení vlastního úvěru (úmor).

8 Úročení úvěrů

9 Úročení úvěrů Kalkulačka za nás spočítala, že měsíční splátky budou mít 4 879Kč. Další velice zajímavá částka je navýšení úvěru, což znamená, že za 12 let splácení úvěru s úrokem 6% rodina přeplatí Kč .

10 Úročení úvěrů Zkusíme přepočítat stejný úvěr s úrokem 4%.
Vidíte, že částka se liší a je ve výši Kč

11 Citace: Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google