Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

H 10537/07 A. Hlobilková, V. Tichá a M. Tichý

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "H 10537/07 A. Hlobilková, V. Tichá a M. Tichý"— Transkript prezentace:

1 H 10537/07 A. Hlobilková, V. Tichá a M. Tichý
Ústav patologie a Laboratoř molekulární patologie Lékařská fakulta, Univerzity Palackého Hněvotínská 3, Olomouc,

2 Klinická data Muž,38 let Několikaletá anamnéza psoriázy
rezistentní na celkovou, lokální terapii i na biologickou léčbu efalizumabem Probatorní excize k ověření dg.

3 Histologický nález Psoriaziformní uspořádání epidermis (bazaloidní hyperplázie, suprapapilární ztenčení epidermis, kyjovité rozšíření papil, hyper- a parakeratóza) Pod papilami dilatované kapiláry s překrvením a smíšenou zánětlivou celulizací V papilách a v horním koriu: lymfocyty s příměsí neutrofilních i eosinofilních leukocytů V povrchovém úseku epidermis: parakeratotická šupina s objemnou kolekcí neutrofilních leukocytů (Kogojova spongiózní pustula – abakteriální) Byla vyloučena mykotická superinfekce (PAS, Grocott)

4

5 Histologická diagnóza
Pustulární varianta psoriázy Povrchové hnisavé exudativní záněty Podstatou je reakce T-lymfocytů a dendritických buněk papil kůže na drobná traumata, které tvoří více TNF a FXIIIa, následkem je aktivace zánětlivých změn a únik granulocytů z cév.

6 Diferenciální dg. Klasická varianta psoriázy – menší kolekce neutrofiních leukocytů (Munroovy mikroabscesy) Impetigo contagiosa – pozitivní bakterioskopický nález koků, příměs fibrinu v pustulách a přítomnost vezikul Palmoplantární pustulóza - v inciciálních fázích postihuje dlaně a plosky, někdy je spojena s infekcí jinde v těle, spondylartropatií, se zvýšenou osteoatritidou, osteolýzou a autoprotilátkami proti ag. štítné žlázy (vs. imunologická patogeneza), histologicky: v puchýři jsou přítomny kromě neutrofilů mononukleáry a eosinofily, které nejsou přítomny u pustulární psoriázy, bez výraznějších změn v epidermis Amikrobiální pustulóza asociovaná s autoimunitními onemocněními (postihuje zejména místa kožních ohybů a vlasatou část hlavy)


Stáhnout ppt "H 10537/07 A. Hlobilková, V. Tichá a M. Tichý"

Podobné prezentace


Reklamy Google