Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zhoubné nádory a gravidita

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zhoubné nádory a gravidita"— Transkript prezentace:

1 Zhoubné nádory a gravidita
A.Roztočil Gynekologicko – porodnické oddělení, Nemocnice Jihlava 7. jihlavská konference fetomaternální a perinatální medicíny, Nemoci v těhotenství  Jihlava, 14. června

2 Nový podobor ??? Průnik onkogynekologii a fetomaternální medicínou.
Onkotěhotenství? Onkoperinatologie? Oncopregnancy?

3 Frekvence Nádory v těhotenství nejsou běžné Ale nejsou ani vzácné.
Rozdíly populace (etnicita, věk, socioekonomický status, životní prostředí) Rozdílná prenatální péče Rozdílné diagnostické metody Nekonzistentní hlášení V ČR NOR.

4 Frekvence Euroatlantická oblast, velmi přibližně 1 zhoubný nádor ( 0,94) na těhotenství. Incidence karcinomu v prenatálním období: 0,27/1 000 porodů Incidence karcinomu v intranatálním období: 0,07/1 000 porodů Incidence karcinomu do 12 měsíců po porodu: 0,6/ porodů. (Smith et al. 2003)

5 Frekvence zhoubných nádorů v těhotenství
Vzhledem k malé frekvenci, obtížím s hlášením se literární údaje velmi rozchází, nicméně nejčastější tumory v graviditě jsou: Maligní melanom: 1 : 350 Děložní hrdlo: 1 : 2 250 Hodgkinův lymfom: 1 : 3 000 Prs: 1 : 7 500 Ovarium: 1 : Leukémie: 1 : Smith et al., 2003

6 Mortalita Druhá nejčastější příčina smrti žen mezi 25 a 44 rokem života. (Arias et al 2003)

7 Diagnostika Malá frekvence, nemyslí se na ně !!!
Klinické příznaky tumoru jsou často připisovány těhotenským změnám Těhotenské změny tumor maskují Pozdější diagnóza tumoru u těhotné, než u negravidní ženy. Věk těhotných se zvyšuje a věk vzniku tumoru snižuje. V budoucnu nárůst této koincidence.

8 Těhotenské obtíže a příznaky malignity
Zvracení Pálení žáhy Kožní hyperpigmentace Bolesti hlavy Únavnost Anemie Flebitidy

9 Těhotenské obtíže a příznaky malignity
Mastodynie, resistence Bolesti břicha Anatomické změny v dutině břišní Zácpa, průjmy Krvácení (gingiva, nosní sliznice, krvácení z hrdla, enterorrhagie) Krevní srážlivost Polyurie, dysurie

10 Rozhodování o strategii
Typ tumoru Diferenciace Stadium Zralost plodu Postoj těhotné Je nutná okamžitá terapie Je možné vyčkat zralosti plodu a léčbu odložit

11 Diagnostika Screening v těhotenství: děložní hrdlo ( cervikální cytologie, kolposkopie). Diagnóza ostatních nádorů autoobservace ženy diagnostický důvtip ambulantního gynekologa náhoda

12 Onkodiagnostika v těhotenství
Se neliší od netěhotné ženy Klinické vyšetření: aspekce, auskultace, palpace, perkuse. Laboratorní vyšetření Zobrazovací metody Preboiptické a bioptické vyšetření

13 Onkodiagnostika v těhotenství
V některých oblastech ztížená. Tu markery jsou obecně nespecifické a v těhotenství zvýšené (Ca 125, SCCA), (Han, 2012) Denzita prsu je zvýšená. Těhotenské změny na cervixu ztěžují jak cytologickou, tak kolposkopickou a histologickou diagnostiku. Zvětšená děloha

14 Radiodiagnostika Diagnostické dávky ozáření jsou minimální a neovlivňují vývoj plodu. Kde je to možné je vhodné dát přednost UZ a MRI před rtg a CT.

15 Onkodiagnostika v těhotenství : ultrazvuk, ovarium
Ultrazvukové známky malignity na ovariu Většinou benigní nálezy (dermoidy) Většina malignit s nízkým maligním potenciálem (Germinální nádory) Nízké stadium (Aggarwal P., Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol, 2011)

16 Cíl léčby zlepšit prognózu matky, pokusit se léčit maligní onemocnění
chránit plod a novorozence před následky terapie pokusit se zachovat reprodukční systém matky pro budoucí graviditu

17 Chirurgie Operační léčba je indikována diagnostických stagingových
léčebných důvodů. Pokud se netýká reprodukčních orgánů těhotné, je většinou dobře tolerována jak matkou, tak plodem. Již neplatí doporučení neoperovat v prvním trimestru. Tokolytika !!!

18 Chirurgie ovaria v těhotenství
Odstranění ovaria/í po 8. týdnu těhotenství již neohrozí těhotenství potratem pro nedostatek progesteronu. Funkce placenty. Do té doby luteální suplementace.

19 A ještě dál ... Laparoskopická operativa v těhotenství
Vercelino et al., Int. J. Gynecol. Cancer, 2014 Pelvic lymphadenectomy in 32 pregnant patients with cervical cancer: rationale, description of the technique, and outcome. Největší soubor. Všechny pacientky žijí bez známek recidivy. Průměrná doba sledování 42,5 měsíců (17 – 164) Výkon je bezpečný a vede k dobrým onkologickým a porodnickým výsledkům.

20 Radioterapie Léčebné ozáření může způsobit výrazné poškození plodu ionizujícím zářením. Poškození je ovlivněno, dávkou, typem tkáně a velikostí ozařovaného pole. Jde o buněčnou smrt, kancerogenezi a genetické ovlivnění, hypotrofii plodu, vznik mikrocefalie a mentální retardaci. Léčebné ozařování břicha je v těhotenství kontraindikováno.

21 Chemoterapie Celková léčba, nelze se vyhnout těhotné děloze
Adjuvantní terapie Negativní vliv chemoterapie na plod (nitroděložní úmrtí, malformace, růstová retardace, vznik malignit v budoucnosti a dalších)

22 Chemoterapie Obecná tendence se chemoterapii v těhotenství vyhnout
Posunout ji za první trimestr. Ukončení těhotenství v prvním trimestru pokud nelze s chemoterapií vyčkat. Existuje neškodná chemoterapie pro vývoj těhotenství a plodu v 1. trimestru ???? Kojení v průběhu chemoterapie je kontraindikováno.

23 Další terapie… Endokrinní Imunoterapie Biologická léčba

24 Sectio caesarea in moribunda et mortua
Terminální stadia zhoubných nádorů v těhotenství a traumata jsou nejčastějšími, byť velmi vzácnými indikacemi této nejstarší indikace k císařskému řezu (Lex regia Numa Pompillii, Justiniánův zákoník)

25 Cave, forézní dopady Obecné povědomí v populaci: těhotenství – porod – zdravá matka – zdravý novorozenec. Porodnický neúspěch i onkologický – soudní spor. Pozdní záchyt !!! Prevence stížností a soudních sporů: doporučené postupy ( jsou pro prenatální péči, pro onkoperinatologii nejsou) Nepodcenit příznaky onkologických onemocnení, KOC.

26 A na závěr… Rarita případů Pozdní záchyt
Těhotenství nezhoršuje prognózu maligníhio onemocnění ( vyjma maligního melanomu) Absence doporučených postupů Individuální přístup case to case Obtížná a nesystémová terapie Ne příliš povzbudivé výsledky

27 A ještě závěrem…. Ukončení těhotenství nezlepšujeprognózu onemocnění
UUP umožňuje aplikaci léčebných postupů, které jsou abortivní, nebo teratogenní. Nezapomenout, že onkoperinatologie je multidisciplinární obor.

28 Děkuji za pozornost a přeji vám v diagnostice tumorů v
těhotenství bystrý úsudek a v terapii hodně štěstí.


Stáhnout ppt "Zhoubné nádory a gravidita"

Podobné prezentace


Reklamy Google