Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podobnost Objekty splňující formulovanou definici podobnosti můžeme nalézt i mimo sešit a učebnici geometrie ... Jak zní? Napadá vás podobný příklad z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podobnost Objekty splňující formulovanou definici podobnosti můžeme nalézt i mimo sešit a učebnici geometrie ... Jak zní? Napadá vás podobný příklad z."— Transkript prezentace:

1 Podobnost Objekty splňující formulovanou definici podobnosti můžeme nalézt i mimo sešit a učebnici geometrie ... Jak zní? Napadá vás podobný příklad z přírody?

2 Podobnost Například: Pobřeží USA

3 Fraktály v technice Co mají dané tvary společného, jak je popsat?
(např: konstrukce antén) v medicíně (zkoumání povrchu mozku) v počítačové grafice v architektuře (plánování měst) atd.. Co mají dané tvary společného, jak je popsat? Takovým útvarům se říká fraktály a mají mnohá využití ...

4 Příklady „umělých“ fraktálů

5 stačí dokola opakovat stále totéž :o)
Jednoduché fraktály V každém kroku konstruujeme další rovnostranné trojúhelníky – čím dál menší Některé fraktály se můžeme pokusit zkonstruovat sami ... stačí dokola opakovat stále totéž :o) Sierpinského trojúhelník : Kolik jich zvládnete?

6 Jednoduché fraktály Kochova vločka:
Opět přidáváme rovnostranné trojúhelníky – na každou stranu útvaru podle následujícího pravidla: Kochova vločka: DDÚ – Vytvořte aspoň třetí stádium vločky – kdo zvládne čtvrté, je borec :o)

7 Fraktály a umění Pro své zajímavé tvary našly fraktály své využití i v umění ... Asi nejznámějším umělcem, který se nechával inspirovat matematikou a fraktály byl Nizozemec M. C. Escher : Autoportret

8 M. C. Escher – ukázka tvorby
Další díla:


Stáhnout ppt "Podobnost Objekty splňující formulovanou definici podobnosti můžeme nalézt i mimo sešit a učebnici geometrie ... Jak zní? Napadá vás podobný příklad z."

Podobné prezentace


Reklamy Google