Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPUSCARD PRO ŠKOLY Jan Maxa Roman Kolombo 10. března 2018

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPUSCARD PRO ŠKOLY Jan Maxa Roman Kolombo 10. března 2018"— Transkript prezentace:

1 OPUSCARD PRO ŠKOLY Jan Maxa Roman Kolombo 10. března 2018
integrovaný dopravní systém Libereckého kraje OPUSCARD PRO ŠKOLY Jan Maxa Roman Kolombo 10. března 2018

2 Historie OPUSCARD / Opuscard
OPUSCARD PRO ŠKOLY Historie OPUSCARD / Opuscard 2006 – Liberecká městská karta Citycard (vize multifunkčního systému). – spouštění dvou spolupracujících subsystémů. Integrovaný dopravní systém IDOL Organizace dopravy a jednotného tarifu. Systém OPUSCARD Cílem multifunkční nástroj pro každodenní využívání v různých odvětvích. Nosičem bezkontaktní čipová karta Opuscard. Implementována městská karta Citycard (přechod uživatelů na Opuscard). Do roku 2012 systém OPUSCARD spravován výhradně externím subjektem. Od roku 2013 se vydavatelem Opuscard stává Liberecký kraj. Od ledna 2018 správa OPUSCARD přechází výhradně pod Liberecký kraj. Pověřen krajský koordinátor veřejné dopravy KORID LK spol. s r.o. (organizace ve vlastnictví Libereckého kraje).

3 Aktuální stav OPUSCARD / Opuscard
OPUSCARD PRO ŠKOLY Aktuální stav OPUSCARD / Opuscard Opuscard má přes aktivních držitelů Je nejrozšířenější multifunkční (dopravní) kartou v Libereckém kraji. Myšlenka masivní multifunkčnosti se neprosadila, bez IDOL by zanikla. V dominantní dopravní funkci poskytuje držitelům výhody cestování v síti IDOL: vlaky, autobusy, MHD na jeden jízdní doklad včetně možnosti přestupů, levnější jízdné, bezhotovostní forma placení z elektronické peněženky, lze ji pořídit a kontrolovat on-line přes ePortál Ostatní využití: čtenářský průkaz Krajské vědecké knihovny Liberec, zaměstnanecká a stravovací karta KÚLK a Magistrátu města Liberec, vstupní, docházková a stravovací karta vybraných školských zařízení, slevy smluvních partnerů zejména v oblasti cestovního ruchu (několik let bez cílené podpory, atraktivita postupně zaniká).

4 Využití OPUSCARD ve školách
OPUSCARD PRO ŠKOLY Využití OPUSCARD ve školách Studenti ve věku 15 – 19 let tvoří přibližně 16% držitelů Opuscard (téměř osob). Rozsah využívání funkcí Opuscard dle četnosti: doprava do škol, vstupní, docházkové systémy, stravovací systém, čtenářských průkaz, studentské slevy kombinované karty ISIC/Opuscard tiskové a kopírovací služby, nápojové automaty. Náročnost na vybavení školských zařízení pro využití karet Opuscard pro přístupové a stravovací systémy je závislá na: počtu a typech výdejních míst, počtu a typech objednacích míst, přípravě z hlediska kabeláže Nejjednodušší nové HW řešení od 40 000,- Kč V případě, že školské zařízení již má novější systém na objednávání a výdej stravy stačí upgrade čteček (cca 7500,- / ks). Konkrétní možnosti jsou závislé na stáří původního systému.

5 Budoucnost IDOL/OPUSCARD
OPUSCARD PRO ŠKOLY Budoucnost IDOL/OPUSCARD Současný technologický stav karty Opuscard je za svou životností. Probíhá příprava nové generace multifunkčních karet: vyšší úroveň zabezpečení karty, kompatibilita s jinými dopravními systémy (např. In-karta ČD), e-shop pro nákup relačních kuponů IDOL, platba bankovní kartou, výroba karty na počkání i mimo Liberec, možnost platby v bankovní kartou v zákaznických centrech, příležitost zjednodušení prokazování studentských profilů v dopravě. Přechod na nový typ karty znamená změnu: jiný typ identifikace karty, v některých případech nutnost výměny čteček (i odbavovacích zařízení). Ukončení COBRANDOVÉ KARTY ISIC/OPUSCARD: rozdílná doba platnosti karty ISIC a karty Opuscard, plán ukončení přirozenou dobou expirace.

6 Aktuální téma – slevy pro děti a studenty
OPUSCARD PRO ŠKOLY Aktuální téma – slevy pro děti a studenty Rozhodnutí vlády ČR v demisi na zavedení slev jízdného ve vlacích a linkových autobusech ve výši 75% ze základního jízdného pro děti, žáky a studenty do 26 let. Pozitiva: Sjednocení současných roztříštěných kategorií slev 62,5%, 50%, 25%. Zjednodušení pravidel prokazování nároku. Rozšíření časové a územní platnosti. Nejasnosti: Riziko vyjmutí systémů MHD, které jsou často integrovány do systémů se slevou. Není jasné zda důsledkem nebude rozpad stávajících IDS nebo přenesení finanční zátěže na samosprávu a dopravce = možné zdražení jízdného. Termín platnosti 10. června s ohledem: na náročnost změny tarifních systémů (nová struktura nabídky, instalace v odbavovacích zařízení, v prodejní síti), na nutnost změny metodiky rozúčtování. V současnosti není žádný oficiální dokument řešící tuto problematiku.

7 Děkujeme za pozornost Zákaznické centrum IDOL/OPUSCARD
integrovaný dopravní systém Libereckého kraje Děkujeme za pozornost Zákaznické centrum IDOL/OPUSCARD výroba karet, kompletní služby IDOL/OPUSCARD budova Evropského domu U Jezu 525/4, , Liberec Tel.: , Provozní doba: Po a St: ; Út, Čt, Pá: 8: :00


Stáhnout ppt "OPUSCARD PRO ŠKOLY Jan Maxa Roman Kolombo 10. března 2018"

Podobné prezentace


Reklamy Google