Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Trávicí soustava
2
Trávicí soustava =svalová trubice, která přijímá a zpracovává potravu (tráví ji ) Nestravitelné látky vylučuje jako stolici z těla. Začíná ústní dutinou a končí řitním otvorem.
3
Trávicí soustava
4
Části trávicí soustavy
1. Ústní dutina mechanické zpracování potravy pomocí jazyku a zubů Promísení potravy se slinami (slinné žlázy: podjazyková, podčelistní, příušní) Chemické trávení potravy enzymem PTYALINEM (štěpí škroby na jednodušší cukry)
5
Zuby Mléčný chrup Nejtvrdší útvary v těle
Řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky Chrup: mléčný - 20zubů trvalý zubů
6
Trvalý chrup Jak se nazývají zuby v trvalém chrupu a kolik kterých je?
Které zuby schází v mléčném chrupu?
7
Stavba zubu – nakresli a popiš části a vrstvy zubu (str.78)
8
2.hltan 3.jícen
9
4.žaludek Promísení potravy se žaludečními šťávami Vznik TRÁVENINY
Žaludeční šťávy obsahují kyselinu chlorovodíkovou(HCl) a enzym PEPSIN (štěpí bílkoviny)
10
5.Tenké střevo 3-5 m Má 3 oddíly: dvanáctník, lačník, kyčelník
probíhá zde hlavní část trávení a vstřebávání živin Povrch je pokryt výběžky= KLKY (přes ně se vstřebávají živiny do krve) Do dvanáctníku ústí 2 žlázy: slinivka břišní a játra
11
Ukaž uložení tenkého střeva
STŘEVO
12
Klky v tenkém střevě
13
Játra Největší žláza v těle (1,5 kg) Vylučují žluč
Žluč se shromažďuje ve žlučníku Žluč emulguje (=rozptyluje) tuky na kapénky Játra zachycují a zneškodňují jedovaté látky v těle =detoxikační funkce Jsou nejteplejším orgánem v těle
14
Ukaž uložení jater v těle
ŽLUČ JÁTRA
15
Játra ŽLUČNÍK
16
Slinivka břišní = pankreas
Produkuje: PANKREATICKOU šťávu (štěpí cukry, tuky, bílkoviny) do dvanáctníku HORMONY (inzulín a glukagon) do krve
17
Uložení slinivky břišní v těle
18
6.Tlusté střevo 1,5 m Části tlustého střeva: slepé střevo s červovitým výběžkem(appendixem), vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník, esovitá klička, konečník s řitním otvorem Význam tlustého střeva: Shromažďuje a zahušťuje nestravitelné zbytky Žijí zde střevní- symbiotické- bakterie (hnilobné a kvasné procesy), vyrábí vitamin K Vznik stolice (vnější svěrač je z příčně pruhované svaloviny - možno zadržovat stolici)
19
Uložení tlustého střeva
20
Jak funguje TS
21
Otázky: Vyhledej 4 nemoci trávicí soustavy.(uč. Str.80). Krátce je popiš. Která z uvedených nemocí je infekční? Písemně otázky str. 80. K čemu je důležitý vitamin K?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.