Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjem novorozence na JIP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjem novorozence na JIP"— Transkript prezentace:

1 Příjem novorozence na JIP
Hájková Lenka,DiS. FN BRNO,JIRPN

2 Na oddělení intenzivní péče jsou přijímáni novorozenci s těžkými poruchami postnatální adaptace v oblasti dýchání, krevního oběhu nebo metabolismu a to bez ohledu na stupeň zralosti. Dále novorozenci s nízkou porodní hmotností, vyžadující umělou plicní ventilaci, děti s vrozenými vadami a jiné těžké stavy ( např. sepse )

3 Příjem novorozence na JIP vyžaduje týmovou spolupráci porodníka, neonatologa, porodní asistentky a dětské sestry.

4 Ještě před porodem informuje porodník pediatra o předpokládané hodině porodu, gestačním stáří plodu, případných komplikacích u dítěte nebo matky. Sestra připraví na oddělení potřebné pomůcky.

5 Inkubátor musí být vyhřátý, s nastavenou vlhkostí
Inkubátor musí být vyhřátý, s nastavenou vlhkostí. Požadavky dítěte na teplo a vlhkost se liší. Např. dítě pod 1000g v prvním týdnu potřebuje vyšší teplotu a vlhkost. Zajistíme přívod kyslíku do inkubátoru, funkční ambu vak a resuscitační vak, připravíme fonendoskop. Dále přichystáme monitor ke sledování fyziologických funkcí, infúzní pumpy a respirátor. Na pojizdný stolek si připraví sestra pomůcky k infuzi, k odběru krevních vzorků a pomůcky k ošetření novorozence.

6 Příjem novorozence začíná v podstatě již na porodním sále, kde probíhá první ošetření novorozence a popřípadě resuscitace. Po ošetření je novorozenec zabalen do fólie z důvodu zabránění tepelných ztrát a je převážen v transportním inkubátoru na JIP.

7 Změříme rektální teplotu dítěte,délku,obvody hlavičky a hrudníku.
Při příjmu na oddělení dítě nejprve zvážíme, poté jej uložíme do inkubátoru. Kyslík aplikujeme dle stavu dítěte a ordinace lékaře. Odsátím uvolníme horní cesty dýchací, postupujeme od dutiny ústní, dále pak hltan a nos. Změříme rektální teplotu dítěte,délku,obvody hlavičky a hrudníku. Zkontrolujeme pupečník, zda nekrvácí, utáhneme a překryjeme sterilním krytím.

8 Přesvědčíme se, zda souhlasí jméno a číslo dítěte s dokumentací.
Provedeme kredeizaci O-Septonexem, abychom předešli gonoroické infekci očí. Přesvědčíme se, zda souhlasí jméno a číslo dítěte s dokumentací. Je třeba zajistit dostatečný přívod tekutin. Máme několik možností. Můžeme aplikovat intravenózní infuzi, zavést centrální venózní katetr, nebo provést katetrizaci pupku. O tom, který způsob aplikace bude nejvhodnější, rozhodne lékař. Žilní vstup přináší možnost aplikovat různé infúzní roztoky nebo další léky. Pokud to vyžaduje stav novorozence zajišťujeme další žilní vstup ( např.pro aplikaci Tensaminu ). Přesné dávkování tekutin a léků usnadňují infúzní pumpy.

9 Dítě napojíme na monitor, na hrudník nalepíme tři elektrody, které snímají srdeční akci a dýchání. Na horní nebo dolní končetinu dáme čidlo pro snímání saturace kyslíku. Monitorování nám sleduje a zaznamenává životní funkce, biochemické a biofyzické parametry. Umožní nám předvídat závažné změny stavu, urychlit diagnostiku, upřesnit časování léčby a sledovat efektivnost. Monitorování klinické provádí lékař, informace o projevech dítěte získává od sestry.

10 Pro upřesnění dalšího postupu léčby, provádíme odběry biologického materiálu. Z porodního sálu nám dodají pupečníkovou krev na vyšetření krevní skupiny, bilirubinu a krev na vyšetření Astrupa. Přímo na oddělení odebíráme krevní obraz + diferenciál. Na bakteriologické vyšetření se odebírá výtěr ze zvukovodu a axily. Po prohřátí novorozence se dále provádí kontrolní Astrup, u ventilovaných dětí opakovaně. Pro tento účel máme k dispozici speciální přístroj přímo na oddělení.

11 Důležitým vyšetřením, kterým lze diagnostikovat např
Důležitým vyšetřením, kterým lze diagnostikovat např. stupeň RDS nebo jinou plícní patologii je rtg snímek plic. Současně informuje také o poloze endotracheální kanyly. V průběhu práce sestra sleduje celkový stav novorozence. O nefyziologických projevech informuje lékaře,všechny zjištěné údaje a potřebné informace zaznamenává pečlivě do dokumentace.

12 Naší snahou stále zůstává ochrana novorozence před nepříznivými vlivy, mezi něž patří hlavně bolest, nadměrná manipulace, hluk a světlo.

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Příjem novorozence na JIP"

Podobné prezentace


Reklamy Google