Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Střední odběr Broušení Lapování
2
Broušení Je střední odběr materiálu pomocí tvarového nástroje (hříbku, misky, rovinné plochy), na níž je brousící podložka, na kterou se nanáší brusivo (brousící suspenze – volné brusivo a voda). Je tření broušeného obrobku a tvarového nástroje s brusnou podložkou za přítomnosti brusiva. Používá se při výrobě všech speciálních brýlových čoček; u minerálních čoček u kusové výroby (a to jednostupňové broušení) a u plastových čoček u malosériové a kusové výroby (a to dvojstupňové či jednostupňové broušení). Broušení se při sériové a malosériové výrobě pro výrobu minerálních čoček nahrazuje lapováním (vázaným brusivem).
3
Tvarový nástroj - šala Tvar (hříbek, miska, rovinná plocha)
Materiál (z hliníkových slitin, šedé litiny atd.) Výroba (vyrábí se soustružením - jako negativ plochy budoucí čočky)
4
Brousící podložka Tvar kytky – okvětních lístků
Hrubost materiálu podle materiálu čočky, který se bude obrušovat
5
Brusivo pro minerální čočky
Přírodní (např. křemenný písek, přírodní diamant) Syntetické (např. karbid křemíku, karbid bóru, syntetický diamant – bort, atd.)
6
Podmínky pro brusivo Musí být dostatečně tvrdé, ale přitom ne křehké
Zrna musí být dostatečně ostrá Tvar zrn musí být přibližně kulovitý
7
Rychlost broušení určuje:
Tlak působící na obráběnou plochu Rychlost otáček tvarového nástroje Koncentrace brusiva v suspenzi Typ brousící podložky Materiál obrobku (budoucí čočky)
8
Brousící suspenze u minerálních čoček
Do 5 l vody se dává cca 0,3 kg brusiva (během směny se doplňuje brusivo podle počtu ploch jedenkrát až dvakrát) Brusivo sedimentuje, proto se oběh pomocí čerpadla nevypíná celou dobu broušení
9
Chlazení Brousící suspenze při obrábění také chladí nástroj (šalu) a obráběné plochy.
10
Broušení plastové čočky
Brousí se pomocí brousící podložky a vody (bez brusiva) a to dvoustupňově nebo jednostupňově
11
Broušení ploch Brousící stroj Nástroj – šala
Sférické plochy se brousí na stroji BOS – 4 Torické plochy se brousí na stroji TOL – 2
12
Kontrola po broušení Parametrů – Kvality broušených ploch vzhledově
Optické mohutnosti (popřípadě poloměru křivosti) – sférometrem (kalibrovacími kroužky) Tloušťky (středové a okrajové) – tloušťkoměrem Kvality broušených ploch vzhledově
13
Výroba plastové čočky (3,10) (od 2,20 frézování)
14
Lapování Je střední odběr materiálu pomocí tvarového nástroje (hříbku, misky, rovinné plochy) osazeného tabletami s vázanými diamantovými zrny Stručně řečeno – ubírání materiálu pomocí diamantových tablet Probíhá plošným otěrem nástroje a minerálního obrobku za vysokých otáček za spolupůsobení kapaliny
15
Tvarový nástroj - šala Tvar (hříbek, miska, rovinná plocha)
Materiál (na tvarový nosič - hliníkové slitiny, šedé litiny, na tablety- syntetický diamant = diabort + kovové pojivo) Výroba (nosiče - vyrábí se soustružením - jako negativ plochy budoucí čočky, tablety se vyrábí mícháním, lisováním a spékáním) Složení - tvarový nosič diamantové tablety přichycené k nosiči ocelová vložka umožňující upínání
16
Tablety se liší: Rozměry (průměrem, tloušťkou)
Zrnitostí (velikost diazrn) Koncentrací diabortu Druhem pojiva (směs kovů a pryskyřic) Tvrdostí pojiva (závisí na slisování)
17
Umístění tablet Ve tvaru spirály (šneka, ulity, šroubovice atd.) ⇢ ze soustředných kruhů Ve tvaru okvětních lístků ⇢ podle podložky
18
Rozložení tablet Polepená plocha nejméně ze 40% ideální ze 60 %
19
LAPOVÁNÍ NÁSTROJ – šala Stroj – LAPOVACÍ STROJ - lapovačka
20
Chlazení Chladící emulze odvádí teplo z nástroje (šaly) a z obráběné plochy, zajišťuje mazání a čištění nástroje a obráběné plochy.
21
Kontrola po lapování Parametrů – Kvality lapovacích ploch vzhledově
Optické mohutnosti (popřípadě poloměru křivosti) – sférometrem (kalibrovacími kroužky) Tloušťky (středové a okrajové) – tloušťkoměrem Kvality lapovacích ploch vzhledově Je vždy namátková
22
Výhoda lapování oproti broušení u minerálních čoček
zkrácení doby vyšší stálost geometrického tvaru snížení spotřeby a opotřebování nástrojů
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.