Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného."— Transkript prezentace:

1 Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného mezi obrobek a lapovací nástroj. Lapovací nástroj má negativní tvar lapované plochy. Materiál : Cu, litina, ocel, plasty

2 Ruční lapování

3 Lapovací pasta Brusivo = karborundum, oxid železitý Fe2O3 (vídeňská červeň), oxid chromu, vídeňské vápno, karbid bóru, diamantový prášek (pro slinuté karbidy). Kapalina = směs petrojele s olejem. Největší produktivita se dosáhne chemicko – mechanickým lapováním lapovacími pastami, které obsahují kyseliny rozrušující mikroskopickou vrstvu vrstvu obráběné plochy, která se zrny brusiva snadněji obrousí.

4 Lapovací kotouče a lapovací deska
Jakost lapované plochy : IT 1 ÷ IT 3 Drsnost Ra = 0,02 ÷ 0,05𝜇m Předchozí opracování je jemné broušení Přídavek na lapování 0,03 ÷ 0,005 mm Použití : dokončování kluzných a valivých ložisek, měřidla, závity, ozubení, písty, válce vstřikovacích čerpadel, řezné části nástrojů, břitové destičky.

5 Lapování ozubených kol

6 Obrobky po broušení a po lapování

7 Lapovací kotouče Používají se pro lapování rovinných ploch.
Pro hrubovací operace mají na činné ploše vytvořeny rýhy. Pro dokončovací operace je činná plocha hladká.

8 Lapovací trny Používají se pro lapování vnitřních rotačních ploch.
Na činné části nástroje jsou vytvořeny drážky (nejčastěji ve tvaru šroubovice), které tvoří zásobník pro lapovací prostředek. Trny jsou z měkčího materiálu, než obrobek.(litina, ocel, bronz atd.) Jako vázací prostředek suspenze se používá parafín, vazelína, olej, petrolej, lůj, líh, voda, benzin.

9 Lapovací stroje Používají se hlavně lapovací stroje se svislou osou lapovacích kotoučů, Horní kotouč je výkyvný a buď se otáčí jen spodní kotouč nebo oba kotouče, jedním směrem, ale rozdílnou rychlostí. Součásti jsou upevněny v kruhovém unášeči, umístěném mezi oběma kotouči. Unášeč koná navíc kmitavý pohyb .

10 Závislost úběru materiálu na velikosti zrn a tlaku na lapované díly

11 Lapované díly

12 Lapování dílů zubového čerpadla

13 Honování Je v podstatě broušení honovacími kameny upnutými v honovací hlavě a přitlačovanými na obráběnou plochu tlakem p = 0,35 ÷ 1,4 MPa. Honovací hlava – u honování vnitřních průměrů koná otáčivý a přímočarý pohyb ve směru své osy. Obvodová rychlost je závislá na druhu obráběného materiálu. Posuvová rychlost je asi 2 × menší.

14 Honování Předchozí opracování – broušení s přídavkem na honování 0,02 ÷ 0,08 mm Honovací kameny – bývá jich 3 ÷ 12 podle velikosti díry, velikost zrna 280 ÷ 500 (zrnitost) Brusivo - Karborundum – pro litinu Umělý korund – pro ocel Diamant – pro slinuté karbidy Chlazení - k chlazení a odplavování brusiva se používá emulze petroleje s parafinem nebo sířený olej.

15 Závislost opotřebení honovacích kamenů a hloubky drsnosti na době honování

16 Změna drsnosti a kruhovitosti superfinišováním

17 Druhy honování Vnější Vnitřní Obrobek koná rotační i axiální pohyb.
Honovací hlava jen přísuv do záběru. Používá se k honování vnějších válcových ploch. Vnitřní Honovací hlava má válcový tvar, brusné kameny se v honovací hlavě přestavují mechanicky nebo hydraulicky. Na požadovaný průměr se nastavují pomocí rozpínacích kuželů. Používá se na válce spalovacích motorů a hydraulických zařízení

18 Honování rotačních ploch

19 Použití honování

20 Honování vnitřních ploch
Jakost obrobené plochy Předběžné (hrubování) IT 6 ÷ IT 7 Ra = 0,4 ÷ 0,8 Jemné (na čisto) IT Ra = 0,1 ÷ 0,2 Honovací hlava – u honování vnitřních průměrů koná otáčivý a přímočarý pohyb ve směru své osy. Obvodová rychlost je závislá na druhu obráběného materiálu. Posuvová rychlost je asi 2 × menší.

21 Úkoly: Popište princip honování podle obrázku.
Jaké jsou honované plochy? Čím jsou tvořeny honovací kameny? V čem jsou kameny upevněny? Jaký je minimální počet honovacích kamenů pro zaručení rovnoměrnosti obrábění?

22 Superfinišování Superfinišování je dokončovací způsob obrábění válcových ploch, nejčastěji vnějších. Provádí se brousícími superfinišovacími kameny uchycenými ve zvláštní superfinišovací hlavě, která se k obráběné ploše přitlačuje tlakem p = 0,25MPa.

23 Superfinišování vnějších válcových ploch
Superfinišovací hlava s kameny je přitlačována na obrobek, koná kmitavý pohyb podél obráběné plochy a posouvá se ve směru osy obrobku. Obrobek se otáčí obvodovou rychlostí až 40 m/min.

24 Princip superfinišování
Mezi styčné plochy kamenů a obrobku se přivádí kapalina (směs oleje a petroleje), která vytvoří film, jehož tloušťka je regulována tlakem kamenů. Na začátku je na vrcholcích nerovností tlak maximální, kapalina je zde vytlačena a dojde ke styku kamenů s obrobek, tedy k obrábění. Postupně se styčná plocha zvětšuje, tlak snižuje a při vysoké hladkosti plochy je tak nízký, že kameny film kapaliny nevytlačí a úběr materiálu přestává, superfinišování je ukončeno.

25 Superfinišování Jakost obrobených ploch: Ra = 0,025 – 0,1𝜇m Přesnost: IT1 ÷ IT4 Předchozí obrábění = broušení s přídavekem na superfinišování 0,005 ÷ 0,02mm. Produktivita je vysoká, čas superfinišování dobře připravené plochy je 30 ÷ 60 s.

26 Superfinišované součásti
Použití: Čepy Písty Konce hřídelů pro kluzná uložení Valivé prvky ložisek Části rozvodových hydraulických zařízení

27 Úkoly: Popište princip superfinišování podle obrázku.
Z čeho jsou superfinišovací kameny? V čem jsou upevněny? Jaké plochy se superfinišují?


Stáhnout ppt "Lapování Patří mezi dokončovací způsoby obrábění, kdy k úběru materiálu dochází působením volného brusiva rozptýleného v kapalině nebo brusné pastě, dodávaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google