Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L"— Transkript prezentace:

1 VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova po L Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení s vyjmenovanými slovy po L a slovy příbuznými. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

2 VYJMENOVANÁ SLOVA Be, fe, le, me, pes se veze do slovíček i,y si vleze. Někdy měkké, někdy tvrdé, jak to poznat mám? Já jsem ještě malý žáček, v tom se nevyznám! Budu se učit zas a znova tahle vyjmenovaná slova. Be, fe, le, me, pes se veze, ta čeština nemá meze! Y I

3 VYJMENOVANÁ SLOVA jsou slova, ve kterých píšeme tvrdé y,ý. Vyjmenovaná slova mají hodně kamarádů. Říkáme jim slova PŘÍBUZNÁ. Také v těchto slovech píšeme tvrdé y,ý.

4 VYJMENOVANÁ SLOVA po L SLYŠET – MLÝN – BLÝSKAT SE POLYKAT – PLYNOUT – PLÝTVAT - VZLYKAT LYSÝ – LÝTKO – LÝKO - LYŽE PELYNĚK - PLYŠ

5 SLYŠET – MLÝN – BLÝSKAT SE
neslyší, nedoslýchavý, neslyšně, slyšení mlynář, mlýnice, mlýnské, mlýnek zablýsklo, blýskavý, zablýsknutí

6 POLYKAT – PLYNOUT – PLÝTVAT –VZLYKAT
polykání, spolykal, zalykat plyn, plynárna, plynoměr, svítiplyn, rozplývat se, splývat, oplývat, plynule, uplynulý plýtvání, neplýtvej vzlykání, vzlykot, vzlyk, rozvzlykal se KYSLÍK

7 LYSÝ – LÝTKO – LÝKO - LYŽE
lysina, lyska (pták) lýtkový lýkový, lýkovec, lýčené, lýkožrout, lýčí lyžaři, lyžníci, lyžařské, lyžování

8 PELYNĚK – PLYŠ pelyňkový plyšový pelyněk

9 Jména dětí, města Libor, Liduška, Libuška, Olina, Alice, Linda, Eliška, Oliver, Dalibor, Vilík, Pavlína Volyně, Lysá nad Labem, Zlín, Litoměřice,

10 POZOR NA SLOVA!!! mlýn x mlít (drtit, používat mlýnek)
blýská se x blízká (nedaleká) – blizoučká vyplývá – z mého vyprávění vyplívá – zahradu, plít, plívy splývá (na hladině) – splíny (chmury) lyska (pták) x líska (keř) lysá (holá) x lísá (tulí)

11 POZOR NA SLOVA!!! vlys (ozdobný pruh na stěně) lis ( lisování ovoce)
lýko – pod kůrou stromu lýčený (z lýka) x (líčí, co zažil) lýčí (lýko) x líčí (pasti), líčí se (maluje se) lyže x líže

12 Doplň správné slovo do věty.
Lyžař má nové líže Maruška lízátko. lyže

13 Doplň správné slovo do věty.
Při bouřce se často . Ta paní je moje známá. blízká blýská

14 Doplň správné slovo do věty.
Moje kočička se ráda . Dědečkova hlava je úplně . lysá lísá

15 POZOR NA SLOVA S I, Í lišej, lišejník, klid, klih, obličej, slina, plína, šplíchat, prohlídka, líh, sklínka, nakažlivý, sklípek, plíšek, slib, líný, zplihnout, plíseň, lítost, límec, ulice, zmrzlina, liška, lišaj, maličký, malina, maličkost, kulička, list, sklíčko, olízl se, líbezná, tenoulinká, pomaličku, klidně, přiblížit, zahlídla, poslíček, balík,

16 Lišaj smrtihlav Lysá hora

17 Písnička od Dády Patrasové
Na plný plyn auto jede, kilometry polyká. Lyžař nesmí časem plýtvat o lyže má velký zájem. Ke střeše je lýkem svázal, v autě plyš by pořezal. Starý táta s lysou hlavou za to by mu nařezal. A když lyžař dorazil do Špindlerova mlýna, slyší hromy, vidí blýskat, na horách je čína. Jako by jed pelyněk hořko je mu z toho. Vzlyká, já se nedivím, těšil se tak mnoho.

18 Najdi v pohádce vyjmenovaná slova
ZAČAROVANÝ MLÝN Kdysi dávno stával za naší vesnicí mlýn. Babička nám říkávala, že tam strašilo. Žádného mlynáře tam totiž nikdy nikdo neviděl, přesto klapot mlýna bylo slyšet široko daleko.

19 Jednou se prý k mlýnu zatoulal mladý pocestný. Chtěl v mlýně přenocovat. Zaťukal na dveře. V tu chvíli začalo hustě pršet. Hřmělo a blýskalo se tak silně, že celý mlýn vypadal, jako by ho někdo celý rozsvítil. Dveře se s velkým skřípotem otevřely a chasník pomalu vešel dovnitř Strachy nemohl ani polykat Opatrně se rozhlížel po světnici.

20 Nikde nikoho neviděl. Najednou uslyšel tiché vzlykání
Nikde nikoho neviděl. Najednou uslyšel tiché vzlykání. Otočil hlavu po zvuku, který vycházel odněkud shora. Někdo je na půdě! V rohu místnosti uviděl žebřík. Opatrně lezl vzhůru. Na půdě byl velký nepořádek. Byl zde na hromadě naházený různý nábytek, staré hadry, zaprášené sáně a lyže, roztrhané lýčené střevíce a kožená brašna Vše bylo zaprášené a plné pavučin.

21 Úplně vzadu, v koutě, ležel malý plyšový medvídek a lítostivě vzlykal
Úplně vzadu, v koutě, ležel malý plyšový medvídek a lítostivě vzlykal. Mladík se potichu zeptal: ,,Kdo jsi a proč pláčeš?“ ,,Jsem mlynář tohoto mlýna“. O svůj mlýn jsem se ale nestaral. Nevážil jsem si čisté vody a plýtval jsem s ní. Bylo mi jedno, jak a kam teče, nečistil jsem koryto řeky. Z krásné a čisté řeky se stala stoka.

22 Vodník mě proto začaroval do podoby medvídka
Vodník mě proto začaroval do podoby medvídka. Omotal mi kolem lýtek provaz a hodil mě sem na půdu. Vysvobodit mne může jen ten, kdo dá mlýn zase do původního stavu. Ale nikdo se sem zatím neodvážil kvůli tomu neustálému klepotu. ,,Co já jsem se naplakal“! Co slz, hořkých jak pelyněk, jsem vyplakal“ Ale nakonec jsem se dočkal ,,Pomůžeš mi?“ Chasník mu pomoc přislíbil.

23 Uklidil celý mlýn a jeho okolí, vyčistil řeku a břehy kolem ní
Uklidil celý mlýn a jeho okolí, vyčistil řeku a břehy kolem ní. Když bylo vše hotové, lýčený provaz, kterým byl medvídek svázaný, se sám přetrhl. Ve chvíli se z medvídka stal mlynář. Jakubovi, tak se ten mladík jmenoval, pěkně poděkoval za vysvobození a pomoc. Nabídl mu, zda by s ním nechtěl zůstal ve mlýně Uplynul nějaký čas a mezi lidmi se rozkřiklo, že v mlýně již už nestraší. Vesničané začali do mlýna svážet pytle obilí a v mlýně se mlelo a mlelo.

24 Zdůvodni psaní i, y. L iška, mlýnice, plýtvání, kol ibřík, lyžař, hol ič, polykání, vzlyk, plyšový, kl idně, lysinka, sl ina, nedoslýchavý, lýkovec, mlýnek, kl íče, kl ika, l išák, pokl ička, nepl ivej, pol ibek, L ibor, l ípa, L idka, někol ik, l íbezný, l íbilo, uplynulý, hl ína, plynoměr, mal iny, l ívanec, l ímec, sl imák, pobl íž, pelyňkový, bl íží se, slyšení, polykání, knofl ík, l idé, kl ikatá, obl ičej, plyne, mal íř, sl iboval, hl ídač, slyšení, mal ičký, l ítat, l ibové

25 Doplňuj i, y. Věty napiš do sešitu.
Naše země opl_ vá přírodními krásami. Každá věc má svůj rub a l_ c. Nepl_ vejte na zem! Po cestě do ml_ na jedou vozy s obi_l m. Zabal_la se do spl_vavého pláště. Strýc nás vl_ dně přivítal. Po ramenou ji spl_ valy deštěm spl_ hlé vlasy. Pl_ tké řeči jsou zbytečné. L_ šajové neradi sedají na stromy pokryté l_ šejníky. L_ bor dostal pl_šového medvídka. Čas pl_ne jako voda. Prosl_ chalo se, že na l_sém vrcholu hory se objevili kamzíci. Zabl_ sklo se a bouře se brzy přehnala. Ol_na pomáhala ml_ t mák na koláč. Koupil jsem si l_ s na ovoce. Popelka našla l_ skové oříšky. Herečka byla krásně nal_čená.

26 Doplňuj i, y KONTROLA Naše země oplývá přírodními krásami. Každá věc má svůj rub a líc. Neplivejte na zem! Po cestě do mlýna jedou vozy s obilím. Zabalila se do splývavého pláště. Strýc nás vlídně přivítal. Po ramenou ji splývaly deštěm splihlé vlasy. Plytké řeči jsou zbytečné. Lišajové neradi sedají na stromy pokryté lišejníky. Libor dostal plyšového medvídka. Čas plyne jako voda. Proslýchalo se, že na lysém vrcholu hory se objevili kamzíci. Zablýsklo se a bouře se brzy přehnala. Olina pomáhala mlít mák na koláč. Koupil jsem si lis na ovoce. Popelka našla lískové oříšky. Herečka byla krásně nalíčená.

27 Tak jak se vám podařilo zvládnout vyjmenovaná slova po L
Tak jak se vám podařilo zvládnout vyjmenovaná slova po L? Zvládli jste je určitě výborně. GRATULUJI!!!

28 Použité zdroje a materiály:
Obrázky z galerie Klipart MACHÁŇ, Jaromír. Pravopis i a y hravě. Praha: Pansofia, 1996, ISBN Vlastní archiv autora


Stáhnout ppt "VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L"

Podobné prezentace


Reklamy Google